Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Wandelbroek keuzehulp: hoe kies je de beste wandelbroek?

keuzehulp wandelbroek

Ben je een echte wandelfanaat (in wording)? Dan kun je het jezelf erg comfortabel maken door een goede wandelbroek aan te schaffen. Een goede wandelbroek is licht van gewicht, beschermt je tegen het weer en geeft bewegingsvrijheid. Ben je benieuwd welke wandelbroek het beste voor jou is? Wij geven je tips.

Inhoud keuzehulp:

  1. Type wandeling en weersomstandigheden
  2. Materiaal
  3. Waterafstotend of waterdicht
  4. Pasvorm
  5. Welke extra’s?
    1. Opbergzakken
    2. Riemlussen
    3. Ventilatieritsen
    4. Insectenwerend
    5. UV-bescherming

1. Type wandeling en weersomstandigheden

Voordat je een wandelbroek gaat kopen, is het vooral belangrijk dat je weet wat voor soort wandelingen je gaat maken en waar. Een hike in het regenseizoen in Azië is natuurlijk heel anders dan de Nijmeegse vierdaagse bijvoorbeeld. Als je naar een regengebied gaat, dan weet je dat je op zoek moet naar een broek die ook enigszins regen tegenhoudt. Maar ga je naar een plek waar de temperatuur heel wisselvallig is? Dan is een afritsbroek misschien een goede optie. Is het heel warm op je wandelbestemming? Dan kies je eerder voor een korte wandelbroek.

afritsbroek

2. Materiaal

Bij een goede wandelbroek is het belangrijk dat meer dan 50% bestaat uit polyamide, polyester of nylon. Deze materialen zijn namelijk licht, dun, ademend, sneldrogend en bieden veel comfort. Voor een beetje stretch is elastaan ook belangrijk. Vanuit die basis kun je kijken naar andere eigenschappen die belangrijk zijn, bijvoorbeeld waterdichtheid.

3. Waterafstotend of waterdicht

Ben je op zoek naar een wandelbroek die wel tegen een regenbuitje kan? Let dan goed op het verschil tussen waterafstotend en waterdicht. Dit is namelijk niet hetzelfde. Waterafstotend betekent dat de broek wel tegen een klein buitje kan, maar als de regen lange tijd aanhoudt, dan komt het er gewoon doorheen. De waterdichtheid wordt weergegeven aan de hand van de waterkolom. Hoe hoger het getal, hoe beter de waterdichtheid. Bij een waterkolom tot 1.000 spreken we van een waterafstotende wandelbroek. Vanaf 1.000 is de broek waterdicht.

pasvorm wandelbroek

4. Pasvorm

Welke wandelbroek lekker zit, is natuurlijk heel persoonlijk. Belangrijk is in ieder geval dat de broek niet te strak zit. Voldoende bewegingsruimte maakt het wandelen erg comfortabel. Het beste is om je wandelbroek te passen met je wandelschoenen aan. Zo kun je goed zien of de broek niet over de grond sleept en of de broek fijn op je wandelschoenen valt. Zijn wandelbroeken vaak aan de lange kant voor je? Zoek dan naar een broek met verstelbare pijpen met behulp van een drukknoop-systeem.

5. Welke extra's?

Opbergzakken

Ga je graag zonder rugzak op pad of wil je een aantal spullen binnen handbereik hebben? Let dan op het aantal opbergzakken.

Riemlussen

Soms komt het voor dat je net tussen 2 maten in zit. Je hebt bijvoorbeeld de ruimte nodig bij je benen, maar in de taille is wat ruimte over. Een maatje kleiner zit weer heel strak om de benen. Kies in dat geval voor de grotere maat, maar let er wel op of de broek riemlussen heeft. Zo kun je er altijd nog voor kiezen om een riem te dragen.

Ventilatieritsen

Ga je onder warme omstandigheden wandelen maar vind je het toch fijn om een lange broek te dragen? Kijk dan naar een broek met ventilatieritsen. Ook als het materiaal van de broek al een ademend vermogen heeft, zorgen deze ritsen voor nog meer ademend vermogen van de broek.

wandelbroek kiezen

Insectenwerend

Koop je de wandelbroek omdat je gaat wandelen of hiken in het buitenland? Check dan ook of er veel (stekende) insecten zijn op je bestemming zoals bijvoorbeeld zandvliegen. Er zijn broeken met een speciale insecten coating. Hiermee voorkom je ongeveer 90% van de insectenbeten. In gebieden waar veel steekinsecten zitten, is het sowieso niet aan te raden om te gaan hiken met een korte broek.

UV-bescherming

Je zou denken dat je voornamelijk je gezicht en armen verbrandt bij een wandeling maar vergis je niet: ook zeker je benen en enkels kunnen verraderlijk verbranden. Ben je geen trouwe zonnebrand smeerder? Dan kun je voor een UV-werende wandelbroek kiezen.

Wandelbroeken lijken altijd veel op elkaar, maar er zit dus wel degelijk verschil in. Het is vooral belangrijk dat je de beste wandelbroek koopt voor jouw bestemming. Let dus goed op het materiaal en de eigenschappen. Verder kun je het jezelf nog comfortabeler maken met opbergzakken en UV-wering bijvoorbeeld.


Deel dit artikel: