Keuzehulp wandelschoenen: hoe kies je de beste wandelschoen

Wandelschoenen heb je in diverse soorten en maten: van lichtgewicht modellen tot speciale bergschoenen voor heuvelachtige gebieden. Er is een ruime keuze aan materiaal, voetvorm en model. Vanzelfsprekend zijn er wandelschoenen speciaal voor mannen en vrouwen, maar er zijn ook unisex modellen te koop. Kortom: de keuze is reuze! Daarom helpen we jullie met deze keuzehulp bij het kiezen van de beste wandelschoenen.

Inhoud keuzehulp

Om tot de beste wandelschoenen te komen gebruiken wij drie simpele stappen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke wandelactiviteit je gaat ondernemen. Vervolgens kijken we welke categorie wandelschoen daarbij past. Tot slot kijken we naar de voorkeuren voor materiaal en eigenschap. Afsluitend zullen we nog drie algemene tips geven die je helpen bij het daadwerkelijk passen van de beste wandelschoenen.

 1. Bepaal de wandel activiteit
 2. Bepaal het type wandelschoen
 3. Bepaal voorkeuren voor materiaal en eigenschappen

Algemene tips

 1. Koop je wandelschoenen 's middags
 2. Kies voor goede sokken
 3. Probeer meerdere schoenen
Keuzehulp wandelschoenen

1. Bepaal de wandel activiteit

Ga je wandelen op redelijk vlak terrein of ga je een berg beklimmen? Je wandel doel is bepalend voor het type schoen die je kiest. Wij onderscheiden drie type wandel activiteiten:

Vlakke wandeling

 • Wandeling in het bos, stad of strand.
 • Lichtgewicht, flexibele schoenen nodig met een goede demping.

Heuvelachtige wandeling

 • Wandeling in heuvelachtige landschappen.
 • Schoenen nodig met veel steun aan enkels, goede grip en stabiliteit.

Bergachtige wandeling

 • Wandeling in hoog- en laaggebergte.
 • Schoenen nodig met extra steun voor enkels, extra grip en stabiliteit.

2. Bepaal het type wandelschoen

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Deze indeling helpt je al grotendeels met het maken van de juiste keuze. Kies schoenen uit de categorie waarvoor je ze het vaakst zal gebruiken. In de onderstaande tabel staan de vier categorieën uitgelegd.

Categorie Type wandelschoen
A Lage, soepele wandelschoenen voor wandelingen door de stad of in het bos, mogelijk met paden die wat glooien. Ook zeer geschikt voor meerdaagse wandeltochten.
B Bergwandelschoen met volledige enkelsteun voor wandelingen in redelijk geaccidenteerd terrein, zoals de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.
C Hoge bergschoen voor zwaardere trektochten in het hooggebergte. Schoenen in deze categorie zijn wat stugger en hebben een grover profiel dan schoenen in categorie B.
D Schoenen voor gebruik in het hooggebergte. Ze zijn hoog en heel stug. Op schoenen in deze categorie kun je ook stijgijzers bevestigen.

* In ons assortiment vind je schoenen in categorie A en B.

3. Bepaal voorkeuren voor materiaal en eigenschappen

Wanneer je bepaald hebt welke categorie schoen je nodig hebt moet er opnieuw een keuze worden gemaakt. Kies je voor een waterdichte schoen of juist een ademende schoen? Ga je voor leer, katoen of synthetisch? Onderstaand leggen we de voor- en nadelen uit.

Eigenschap Voordelen Nadelen
Ademend + Geschikt voor warme omstandigheden
+ Vaak lichter in gewicht
+ Vaak minder last van blaren
- Niet geschikte voor koude omstandigheden
- Nooit helemaal waterdicht
- Relatief vaker onderhoud nodig
Waterdicht + Geschikt voor koudere en regenachtige omstandigheden
+ Maakt gebruik van waterdicht membraam (bijvoorbeeld Gore-Tex®)
- Minder ademend dus sneller zweetvoeten
- Gemiddeld genomen zwaarder dan ademende schoenen

Materiaal Voordelen Nadelen
Synthetisch + Ademt goed
+ Droogt snel
+ Relatief gezien goedkoper
- Wil je een waterdichte schoen? Dan heb je een membraan nodig
Leer + Stevige schoen
+ Duurzamer materiaal
+ Soepel (na inlopen)
- Minder ademend
- Vaak zwaarder
- Relatief gezien duurder
Katoen + Lichtgewicht schoen
+ Droogt zelfs sneller dan synthetisch
- Schoen slijt relatief snel op harde ondergrond

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, heb je als het goed is de wandelschoen gevonden die het beste bij jou past. We willen je nog wel drie tips meegeven die goed van pas kunnen komen.

Tip 1. Koop je wandelschoenen 's middags

Wandelschoenen koop je het beste rond de middag. Je hebt dan vaak al aardig wat stappen gezet waardoor je voeten dikker zijn dan 's ochtends, dit komt door warmte en beweging. Dat is goed te vergelijken met een lange wandeling, dan worden je voeten namelijk ook dikker.

Welke wandelsokken zijn de beste

Tip 2. Kies voor goede sokken

Bij ademende schoenen horen ook ademende wandelsokken. Trek je een katoenen sok aan in een ademende schoen, dan zal je nog eindigen met zweetvoeten. Daarnaast worden je voeten nat, wordt je huid week en als er dan wrijving ontstaat, veroorzaakt dit blaren. Let bij het aanschaffen van ademende sokken op het percentage polypropyleen. Hoe meer prolypropyleen er in de stof zit, hoe beter de sok ademt.

Tip 3. Pas meerdere schoenen

Het is ontzettend belangrijk ‘voor zowel je humeur als loopprestatie’ dat je schoenen hebt die goed zitten. Koop ze niet te smal, dit kan tot afknellen leiden. Wanneer je ze te breed of te groot koopt gaan je voeten juist schuiven, wat blaren veroorzaakt. Als je op het zooltje staat, is het belangrijk om ongeveer 1 cm ruimte over te hebben.

Er zijn meerdere comfortabele schoenen en daarom adviseren we altijd om meerdere paren te passen. Probeer verschillende merken, modellen en materialen. Zo weet je zeker dat je met de juiste keuze naar huis gaat.

Hopelijk vind je met deze tips jouw perfecte wandelschoenen. Neem vooral een kijkje in onze megastore, waar onze specialisten je graag helpen bij het maken van de juiste keuze!

Welke wandelschoen is geschikt voor mij

Deel dit artikel