Keuzehulp tuinkussens: wat zijn de beste tuinkussens?

keuzehulp tuinkussens

Tuinkussens zijn er in veel verschillende modellen, maten en materialen. Bij ons kun je voor nagenoeg alle tuinstoelen en banken wel een passend kussen vinden. Maar welke soort en materiaal tuinkussens past het beste bij jouw tuinmeubels? In dit blog helpen we je kiezen.

Inhoud keuzehulp:

Soorten tuinkussens

Kussen voor verstelbare stoel

De verstelbare tuinstoelen zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van het materiaal van de stoel is een dik of een dun tuinkussen fijn.

Bij harde materialen zoals hout of kunststof is een dik kussen comfortabeler dan een dun kussen. Op een textileen stoel daarentegen is een dun kussen voldoende. Een textileen stoel zit namelijk ook zonder kussen al comfortabel omdat het materiaal een beetje meebeweegt. Je kunt op een textileen stoel ook een dik kussen gebruiken, maar dat is voor het zitcomfort niet nodig. Daarnaast nemen dunnen tuinkussens minder opbergruimte in beslag.

Heb je een verstelbare stoel met een lage rugleuning? Ook daar zijn verschillende tuinkussens voor.

zitkussen

Zitkussen

Ook zijn er veel tuinsets met stapelstoelen, wicker stoelen en zoals je de laatste jaren veel ziet: kuipstoeltjes. Voor deze tuinstoelen heb je alleen een zitkussen nodig. Ook deze zitkussens zijn er in verschillende uitvoeringen.

Heb je al tuinkussens, maar zijn ze aan vervanging toe? Neem dan even een oud zitkussen mee tijdens het winkelen zodat je het formaat goed kunt vergelijken. Je kunt het natuurlijk ook meten of een foto maken. De vorm van het kussen is namelijk heel belangrijk, zodat het goed in de stoel past.

Loungekussen

Deze kussens zijn ideaal ter vervanging van oude loungekussens of wanneer je zelf een loungebank hebt gemaakt van bijvoorbeeld steigerhout of pallets. Er wordt onderscheid gemaakt in zit- en rugkussens en deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar waardoor er altijd wel een passend loungekussen te vinden is.

loungekussen

Ligbedkussens

Ligbedkussens zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Het grootste verschil zit 'm bij ligbedkussens in het aantal vakken op het kussen. Sommige ligbedkussens bestaan uit 2 vakken: één voor de rug en één voor het zitgedeelte. Maar andere kussens bestaan uit meerdere vakken, voor bijvoorbeeld ligbedden die je op veel verschillende standen kunt instellen. Doordat het kussen uit verschillende vakken bestaat, beweegt het kussen mee met de vorm van de ligstoel.

tuinbank kussen

Tuinbank kussen

Niet alleen in de woonkamer zie je het steeds vaker, maar ook in de tuin zie je banken steeds vaker terug. Een mooie tuintafel met aan één kant een paar mooie stoelen en aan de andere kant een fijne tuinbank. Om een tuinbank wat comfortabeler te maken, kun je gebruik maken van een mooi tuinbank kussen. Tuinbank kussens zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes, zodat er altijd wel een passend kussen te vinden is.

Materiaal

Alle soorten kussens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft bepaalde eigenschappen. Let er goed op welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en maak aan de hand daarvan je keuze:

 

  Voordelen Nadelen
1. Acryl

+ Duurzamer dan iedere andere stof
+ Kleurvast
+ Water- en vuilafstotend
+ Onderhoudsvriendelijk

- Prijs
2. Katoen

+ Voelt zacht aan
+ Licht van gewicht
+ Goedkoop
+ Ademt
+ Slijtvast
+ Prijs

- Kleur vervaagt in de zon
- Stof kan pillen
- Niet zo vormvast
- Kreukt

3. Polyester

+ Vuilafstotend
+ Kreukt niet
+ Kleurvast
+ Prijs

- Ademt niet
- Stof kan pillen
- Statisch
4. Polykatoen + Ademt
+ Vormvast
+ Makkelijk te reinigen
+ Slijtvast
+ Duurzaam
+ Kleurvast

- Stof kan zweterig aanvoelen
- Stof kan pillen

Waterproof sealing

Als je op zoek bent naar tuinkussens die wel tegen een stootje kunnen, dan raden we aan naar tuinkussens met een waterproof sealing te kijken. Deze sealing maakt kussens zeer geschikt voor buitengebruik. Je kunt deze kussens namelijk prima tijdens een onverwachte regenbui buiten laten liggen.

Kortom, kijk eerst wat voor type kussen het beste bij jouw stoel of bank past. Daarnaast is het belangrijk om naar het type materiaal te kijken, zodat je uiteindelijk een kussen vindt die het beste bij jouw wensen past.


Deel dit artikel