Inspiratie tuin

Mooi weer betekent: tijd om de tuin gezellig te maken. Shop een nieuwe tuininrichting of ga zelf aan de slag met leuke do it yourself projecten. In dit blog geven we je inspiratie waarmee jij je tuin kunt opfleuren. 

1. Bloemen, bloemen, bloemen

Als je aan een tuin denkt, denk je natuurlijk aan bloemen. En planten. Duik je tuin eens in en ga met de bloemen en planten aan de slag. Haal onkruid weg, verplant hier en daar wat of nog leuker: zoek nieuwe bloemen en planten uit en geef je tuin een planten make-over. Een paar mooie plantenbakken erbij en klaar is kees. 

2. Tent opzetten

Erg leuk voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen: zet een tent op in de tuin. Het geeft sfeer en biedt een mooie plek waar je je even kunt afzonderen. Kinderen kunnen er ongestoord spelen en rommel maken en voor volwassenen biedt een tent een rustplek waar ze kunnen lezen, mediteren of gewoon een dutje kunnen doen. Niet iedereen heeft plek voor een grote tent, maar een pop-up tentje kan je ook al heerlijk even uit het dagelijks leven halen en een rustplek bieden.

3. Nieuwe tuinmeubelen

Zit die ene tuinstoel toch niet zo lekker meer en zijn je tuinmeubelen wel aan vervanging toe? Geef je tuininrichting dan een upgrade en zoek nieuwe tuinmeubelen uit. Er zijn tegenwoordig veel verschillende tuinsets en losse tuinmeubelen beschikbaar voor ieder budget. Heerlijke loungesets, maar ook hoge tafels waar je met z’n allen aan kunt tafelen. Wil je nou niet direct een volledig nieuwe tuinset kopen, dan kun je ook zelf aan de slag. Koop een mooie stof waarmee je nieuwe hoezen kunt (laten) maken voor de stoelen of geef je houten tuinmeubelen een likje verf. Geeft direct een heel ander beeld.

barbecue

4. Barbecue of buitenkeuken

Wat is nou lekkerder dan met mooi weer buiten koken? Haal je barbecue of buitenkeuken weer uit de schuur en probeer nieuwe recepten uit. Maak er een gezellig familiemoment van en ga uitgebreid tafelen in de tuin. 

5. Hangmat

Wil je niet te veel geld kwijt zijn aan een nieuwe tuininrichting, maar toch een nieuwe relaxplek in de tuin creëren? Dan is een hangmat perfect. Hang hem op aan twee takken in een boom of span de hangmat tussen twee bomen in. Heb je geen bomen in de tuin waar je de hangmat aan of tussen kunt hangen, dan kun je ook voor een hangmat in standaard kiezen. Een heerlijk relaxplekje dat relatief weinig ruimte inneemt en die je met regen ook snel naar binnen haalt.

6. Schutting decoratie

Ga lekker creatief met je schutting aan de slag. Nee, je hoeft niet direct je houten schutting in alle kleuren van de regenboog te verven, maar je kunt wel leuke accessoires ophangen. Denk bijvoorbeeld aan tuinposters, lege houten kratjes waar je plantjes of beeldjes in kunt zetten of laat je kinderen een mooi schilderij maken voor aan de schutting. Er zijn genoeg ideeën om die saaie schutting eens wat gezelliger te maken.

sfeer in de tuin

7. Buitenverlichting en vuurkorven 

Gelukkig is het nu weer wat langer licht en kunnen we langer genieten in de tuin. Toch is stiekem niets zo sfeervol als 's avonds in het donker buiten zitten rond de vuurkorf met sfeerverlichting aan. Leuke lampionnetjes, windlichten, gaslantaarns of een zweedse fakkel. Warm licht geeft meer sfeer in je tuin. Kies leuke lampjes of een mooie vuurschaal uit of ga met je kinderen zelf aan de slag met het versieren van lege groentepotjes waar je waxinelichtjes in kunt zetten. Wil je helemaal gaan voor het ultieme luxe gevoel, kies dan een lounge vuurtafel waar je 's avonds omheen kunt zitten.

8. DIY plantenbak

Heb je zin om lekker te klussen, dan kun je aan de slag met een plantenbak. Maak een mooie bak van oud hout of ga aan de slag met overgebleven klinkers. Wil je niet helemaal iets nieuws maken of heb je hier simpelweg de ruimte niet voor? Dan kun je met een likje verf oude plantenbakken ook een andere look geven. Ook erg leuk om met de kinderen te doen. 

9. Sierkussens en dekentjes

Heel simpel, maar voegt direct veel gezelligheid toe: sierkussens en dekentjes. Kijk eens goed naar wat je nog hebt liggen: past het nog bij jouw stijl, passen de tuinkussens qua kleur en print nog bij elkaar? Nee? Aan de slag dan maar! Je kunt zelf aan de slag met een naaimachine en nieuwe hoezen maken of creatief pompoms aan de rand van kussens naaien. Ben je zelf niet zo handig? Dan kun je natuurlijk ook op zoek naar nieuwe kussentjes. Kijk ook eens naar dekentjes. Heerlijk om onder te zitten, maar het ziet er ook gezellig uit als je een mooi exemplaar op je bank hebt liggen.

 

10. Buitenkleed

Een vloerkleed in je tuin? Jazeker! Een buitenkleed in je tuin is super hip en geeft direct veel sfeer. En win-win situatie: in de zomer neem je hem zo mee naar de camping en leg je hem in je (voor)tent. 

Kortom, genoeg leuke tuin ideeën om mee aan de slag te gaan. Tip: verdeel de ideeën over een aantal weken, zodat je iedere week iets leuks hebt om te doen. Zo blijft het leuk én kun je rustig de tijd nemen om de ideeën goed uit te werken. Sommige ideeën kun je ook samen met je kinderen uitvoeren.


Deel dit artikel: