Keuzehulp slaapzakken: hoe kies je de beste slaapzak?

Keuzehulp slaapzakken: hoe kies je de beste slaapzak?

Slaapzakken heb je in vele soorten, maten en kleuren. Maar hoe kies je nu uit dat grote aanbod de beste slaapzak uit? En wat is voor jou eigenlijk de beste? Het maakt nogal een verschil of je een slaapzak zoekt voor af en toe een logeerpartijtje van de kinderen of dat je een slaapzak wilt aanschaffen om in de winter mee te kamperen.

Inhoud keuzehulp: slaapzak kiezen

1. Bepaal de situatie

Uitgangspunt is altijd dat de slaapzak, waar en wanneer je deze ook gebruikt, warm genoeg en aangenaam is. Helaas bestaat er (nog) geen slaapzak die zowel bij +35 °C maar ook -15 °C perfect is. Vraag jezelf voor de aanschaf van een slaapzak goed af wanneer je de slaapzak gaat gebruiken: alleen in de zomer of ook in koudere jaargetijden? In een tent of alleen binnenshuis wanneer er logés zijn? Er bestaan twee modellen slaapzakken: een dekenslaapzak en een mummieslaapzak. Ben je op zoek naar een winterslaapzak? In het blog Welke winterslaapzak kies ik? hebben we onze tips voor een winterslaapzak voor je op een rijtje gezet!

Dekenslaapzak

Een dekenslaapzak heeft een rechthoekige vorm en is dus aan de bovenkant even breed als aan de onderkant. In een dekenslaapzak heb je, vergeleken met een mummieslaapzak, meer ruimte om te bewegen en daardoor wat meer slaapcomfort. De breedte van een dekenmodel slaapzak ligt gemiddeld tussen de 80 en 100 cm.

Mummieslaapzak

Een mummieslaapzak is 'slanker' dan een dekenmodel, want een mummieslaapzak is min of meer gebaseerd op de vorm van het lichaam. Daarnaast heeft dit model een capuchon. Omdat deze slaapzak vlak langs het lichaam loopt, wordt de warmte goed vastgehouden. Bovendien verlies je door de capuchon veel minder warmte via het hoofd dan met een 'normale' slaapzak. Ga je in een koudere periode kamperen, kies dan voor een mummieslaapzak. Doordat een mummieslaapzak het lichaam als het ware volgt, lever je wel wat bewegingsvrijheid in. Een mummieslaapzak is over het algemeen compacter en ook lichter dan een dekenslaapzak.

2. Bepaal de juiste maat slaapzak

Wij raden je aan een slaapzak te kiezen die 20 tot 30 cm langer is dan dat je zelf bent. De breedte ligt meestal tussen de 80 en 90 cm. Een mummiemodel kan wat smaller zijn en daarbij varieert de maat, omdat die slaapzak taps toeloopt, bijvoorbeeld 80/55 cm. In ons assortiment hebben we ook extra lange slaapzakken en extra brede slaapzakken. Voor kinderen zijn er ook passende modellen verkrijgbaar. Deze zijn uiteraard korter en smaller, vaak rond 160 cm lang en ca. 70 cm breed.

3. Bepaal het materiaal vulling

Nu komen we bij de belangrijkste zaken. Jouw lichaam is uiteraard de warmtebron, maar hoe houd je de warmte nu vast? Hiervoor is de vulling van de slaapzak van het grootste belang. We onderscheiden twee soorten: dons en synthetisch. Synthetische slaapzakken zijn gevuld met vezels van kunststof. Veel modellen in ons assortiment zijn gevuld met Hollowfibre. Deze holle vezels houden de lucht goed vast en op die manier heb je een prima isolatie. We zetten de voor- en nadelen van dons en synthetisch even voor je op een rij:

Voor- en nadelen van dons

Voordelen Nadelen
+ Heel licht van gewicht
+ Natuurlijk materiaal
+ Zeer goed isolerend
- Een stuk prijziger dan synthetisch
- Kans op allergische reacties

Voordelen en nadelen van synthetisch

Voordelen Nadelen
+ Geen last van allergische reacties
+ Gemakkelijk wasbaar (op 40 °C)
+ Droogt snel
+ Een stuk voordeliger dan dons
+ In vochtige omstandigheden nog steeds goed isolerend
- Minder compact (maar toch nog steeds compact)
- Zwaarder
- Iets kortere levensduur

4. Bepaal het materiaal tijk

Nadat je jouw voorkeur voor een vulling hebt bepaald, is het ook belangrijk om naar de tijk te kijken. De tijk is als het ware de zak waar de vulling in zit. Met de binnentijk komt je lichaam direct in aanraking. Daarnaast heb je nog de buitentijk, de buitenkant van de slaapzak. Een tijk is er ook in verschillende materialen. Bovendien is het materiaal van de binnen- en de buitentijk lang niet altijd hetzelfde. De tijken van de slaapzakken in ons assortiment zijn meestal van katoen of synthetisch materiaal (polyester of nylon) of het mengweefsel polyester/katoen.

Voor- en nadelen katoenen tijk

Voordelen Nadelen
+ Ventileert goed
+ Neemt gemakkelijk vocht op (natuurlijk materiaal)
+ Voelt prettig aan
- Wordt in vochtige omstandigheden snel nat
- Behoorlijk zwaar
- Droogt langzaam

Voor- en nadelen synthetische tijk

Voordelen Nadelen
+ Lichtgewicht
+ Vuilafstotend
+ Stoot vocht goed af
+ Droogt snel
- Ademt niet
- Voelt minder prettig bij directe aanraking met de huid

Voor- en nadelen polyester/katoenen tijk

Voordelen Nadelen
+ Vaak voordeliger
+ Redelijk ademend
+ Lichtgewicht
+ Droogt snel
+ Vuilafstotend
+ Compact verpakt
- Minder ademend dan een slaapzak met een katoenen buitentijk.

welke_slaapzak_moet_ik_kopen

5. Let op de comforttemperatuur van de slaapzak

Bij een slaapzak staat vaak de comforttemperatuur aangegeven. Deze geeft aan tot welke temperatuur een slaapzak nog aangenaam is. Deze temperatuur is gebaseerd op de temperatuur waarbij een vrouw met een gemiddeld postuur het niet koud heeft. Maar je zult begrijpen dat zo'n temperatuur nogal subjectief is. De ene persoon heeft het ten slotte sneller koud dan de andere. Verder speelt je conditie mee, maar ook de ondergrond waar je op ligt en bijvoorbeeld hoeveel je hebt gegeten en gedronken vlak voor het slapengaan. Bij sommige slaapzakmerken kom je nog andere temperatuuraanduidingen tegen, namelijk limiettemperatuur en extreme temperatuur. De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij een man met een gemiddeld postuur het niet koud heeft als hij in zijn slaapzak ligt met opgetrokken benen. De extreme temperatuur is de temperatuur waarbij een vrouw met een normaal postuur risico loopt op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen.

Welke slaapzak kies je uiteindelijk?

Denk er, voordat je een slaapzak gaat kopen, goed over na in welke situaties en omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. Wil je licht reizen, bijvoorbeeld in een wandel- of fietsvakantie, dan is een mummieslaapzak aan te bevelen. Trek je naar een warm land, dan is katoen weer erg aangenaam. Krijg je logés, dan zijn de eisen over het algemeen minder hoog. In ons blog Hoe kan ik mijn slaapzak wassen en onderhouden? lees je alles over het wassen en opbergen van je slaapzak.


Deel dit artikel: