Keuzehulp skibrillen

Het wintersport seizoen staat voor de deur! Misschien ga je wel voor het eerst op wintersport, of heb je na een paar keer skiën de smaak te pakken, en ga je je eigen outfit bij elkaar scoren in plaats van huren. Een goede skibril is een belangrijk onderdeel voor een je wintersport uitrusting. Geen idee waar je de zoektocht moet beginnen of waar je op moet letten bij het kopen van een skibril? Wij leggen het je uit!

Inhoud keuzehulp: skibril kiezen

Waarom een skibril gebruiken?

Als je geen skibril draagt tijdens het skiën of snowboarden, dan kan dit negatieve gevolgen hebben op je prestaties. Je ziet minder goed, de kou en UV-straling hebben slechte invloed op je zicht en daarnaast kun je last krijgen van tranende ogen. Wintersporten zonder skibril is niet aan te raden, en eigenlijk ook niet mogelijk omdat je zicht constant belemmerd wordt. Met een skibril ben je verzekerd van de volgende voordelen:

  • volledige bescherming tegen kou en wind
  • Bescherming tegen UV-straling, die in wintersport gebieden veel hoger is dan we gewend zijn in Nederland
  • Breed zichtveld omdat het montuur niet in je zicht zit
  • Prettig draagcomfort in combinatie met een helm
  • Geen tranende ogen meer

Om een goede skibril te vinden, is het belangrijk te letten op de volgende punten:

1. De skibril moet passend zijn met je helm

Heb je al een skihelm? Neem deze dan mee als je skibrillen gaat passen. Niet alle brillen passen namelijk op alle helmen en op deze manier voorkom je dat je er later achter komt dat je een miskoop hebt gedaan. Heb je nog geen skibril, maar ook geen skihelm? Dan raden we je aan deze tegelijk aan te schaffen, zodat je gelijk de goede combinatie vindt. Belangrijk is dat de bril comfortabel zit en overal afsluit. Ook is het beter als er geen opening zit tussen de bril en helm, aangezien dit erg koud kan zijn.

2. Kies voor de juiste kleur en vorm van de lens

Bedenk wanneer en waar je de skibril het meest gaat gebruiken. Skibrillen zijn namelijk verkrijgbaar met verschillende soorten lenzen. Je kunt het soort lens grofweg in 3 categorieën verdelen:

Lenzen voor mooi weer

Lenzen voor mooi weer zijn donker of spiegelend. Deze lenzen zijn ervoor gemaakt om licht tegen te houden. De felle zonnestralen beperken je zicht niet met dit type lens.

Lenzen voor bewolkt/slecht weer

Lenzen die geschikt zijn voor gebruik met bewolkt of slecht weer zijn geel of oranje van kleur. Deze lenzen houden bijna geen licht tegen en daarbij wordt het contrast verhoogd, waardoor je beter ziet op bewolkte dagen.

Op een dag met weinig zonlicht en veel bewolking kun je het beste gebruik maken van een skibril met een lichte lens. De lichte lenzen filteren namelijk vrijwel geen licht weg, waardoor je alsnog goed kunt zien. Op een zonnige dag kies je dan voor een bril met donkere lens. Deze filteren de felle zonnestralen, zodat je goed kunt blijven zien op de piste en de zonnestralen niet in de weg zitten.

Lenzen die zich aanpassen

Daarnaast zijn er ook lenzen die zich aanpassen aan de weersomstandigheden. Deze brillen worden donkerder bij mooi weer en lichter bij slecht weer binnen 7 seconden. Wil je niet teveel geld uitgeven aan een veranderende lens maar wel op verschillende weersomstandigheden voorbereid zijn? Dan zou je voor 2 verschillende brillen kunnen gaan, of voor een skibril waar een tweede lens bij wordt geleverd.

Cilindrisch of sferische lenzen

Naast de kleur lens, kun je ook nog kiezen voor de vorm. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een cilindrisch of sferische lens. Een sferische lens is bol, verglijkbaar met de vorm van je ogen. Een cilindrische lens is platter, waardoor er kans is dat je een iets vertekend beeld krijgt.

Cilindrische lens Sferische lens
Platte lens en bolt iets aan de linker- en rechterkant Bolle lens, zowel horizontaal als verticaal
Kans op iets vertekend beeld Optimaal gezichtsveld
Goedkoop Kostbaarder

3. Geef condensvorming geen kans

Een bekend probleem onder wintersporters: een skibril die beslaat. Erg vervelend, want hierdoor zie je niets. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een skibril die condensvorming actief tegengaat.

4. Ga voor kwaliteit

Het hangt natuurlijk af van je budget, maar denk eraan dat een skibril gemaakt is om je ogen te beschermen. Onderschat dit niet, en let er dus op dat de kwaliteit (vooral van de lens) goed genoeg is om daadwerkelijk bescherming te bieden. Een skibril is een investering, maar uiteindelijk kun je er jaren mee vooruit. Wil je investeren in 1 goede skibril? Kies dan voor een oranje of meekleurende lens. Dit geeft je onder de meeste omstandigheden goed zicht.

Een skibril kopen doe je dus niet zomaar, en het is wel degelijk belangrijk om op bovenstaande punten te letten bij het kopen van een skibril.


Deel dit artikel