Welke snowboots kies ik?

Keuzehulp snowboots

Heb jij ook altijd last van koude voeten tijdens de winter? Dan zijn snowboots een echte aanrader. Het is buiten veel aangenamer als je voeten lekker warm zijn. Niemand zit te wachten op koude voeten in de winter, toch? In dit blog geven we je een paar tips waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een paar snowboots.

1. Kijk naar de waterdichtheid

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar niet iedere snowboot is waterdicht. Waterdichtheid is een groot aandachtspunt bij het kopen van een snowboot. Is je snowboot niet waterdicht, dan heb je met hevige sneeuwval al snel natte voeten. De waterdichtheid van de snowboots uit ons assortiment is als volgt:

  • De snowboots met rubberen zool zijn waterdicht
  • De laarzen met een Olantex membraan (een extra beschermende laag verwerkt in de laars) zijn sneeuwafstotend en ademend, dit geldt niet voor natte sneeuw.
  • De laarzen met een BreatheTex membraan (een extra beschermende laag verwerkt in de laars) zijn waterdicht en ademend.
  • De ritsen zijn niet waterdicht afgewerkt

Heb je natte voeten in je snowboots? Houd er dan rekening mee dat dit ook transpiratievocht kan zijn. Dit komt voor bij snowboots die niet ademen. Als je zeker wilt weten dat het niet aan de boot ligt, leg dan de rubberen zool in een laagje water. Zorg dat de snowboot van binnen droog is en voel nog een keer als de snowboot zool even in het water ligt. Zeker weten dat de sneeuw uit je boots blijft? Kies dan voor een hoger model die bovenaan goed aansluit. Wil je zweten voorkomen? Kies dan voor een sneeuwschoen met een BreatheTex membraan.

2. Kies voor een goed profiel

Als je de snowboots wilt gebruiken in gebieden waar het erg glad is, let dan op het profiel van de zool. Hoe meer profiel, hoe meer grip je hebt. Je kunt ook op zoek gaan naar snowboots met het OC-systeem.

profiel snowboots

Het OC-systeem werkt als volgt: bij slechte weersomstandigheden en gladheid kun je gebruik maken van de twee beugels die in de zool zijn verwerkt. Met behulp van een speciale sleutel kun je uit die beugels kleine spikes tevoorschijn halen voor extra grip. Als je ze niet meer nodig hebt, kun je de beugels ook weer terugdraaien zodat je weer een normale zool hebt zonder spikes. Het OC-systeem is ideaal om te gebruiken tijdens een hike in de bergen.

3. Ga niet standaard uit van je schoenmaat

Ook de maat van snowboots is erg belangrijk. Je kunt bij snowboots helaas niet altijd uitgaan van je normale schoenmaat. Bij de snowboots uit ons assortiment raden we aan altijd een maat groter te kopen. Het is belangrijk dat je flexibel kunt bewegen in een snowboot, aangezien door warmte of kou de grootte van je voet kan veranderen. Daarnaast kan je voet pijn gaan doen bij een gebrek aan bewegingsruimte en worden je voeten koud omdat je doorbloeding minder goed werkt.

Tip: wanneer je snowboots in een winkel gaat passen, zorg dan dat je dikke sokken aan of mee hebt.

Bovenstaande punten zijn handig om rekening mee te houden bij het kiezen van een snowboot. Met deze informatie koop je de snowboots niet te groot of te klein en weet je dat sneeuwschoenen niet altijd automatisch een goede grip hebben en waterdicht zijn. Naast goede snowboots is het ook belangrijk om je op de juiste manier en met de juiste kleding te kleden, om zo goed warm te blijven. Alles hierover lees je in ons blog Wat is thermokleding en hoe werkt het? Meer tips voor de koude winter? Lees dan ook ons blog met tips en tricks voor tijdens het winterkamperen.


Deel dit artikel: