Keuzehulp backpacks: hoe kies je de beste backpack?

Een backpack kopen doe je niet zomaar: je gaat een spannend avontuur tegemoet. Geen goed gevulde kledingkast, maar met beperkte keuze leven uit een backpack in een onbekend land. Je backpack wordt je grootste vriend en daarom is het belangrijk om hierin goed te investeren. Wij leggen je in deze keuzehulp uit waar je op moet letten bij het kopen van een backpack.

Inhoud keuzehulp: backpack kiezen

1. De grootte: hoeveel liter heb ik nodig?

Ga je in hostels slapen? Dan is een backpack rond de 55-65 liter groot genoeg. Ben je van plan om te kamperen, en neem je ook je eigen kampeerspullen mee, dan is een tas van 70+ aan te raden. Bij grotere backpacks heb je meestal ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je slaapzak of tent aan de buitenkant vast te maken. Schrik niet als je de backpack hebt gekocht: een platte tas in de verpakking ziet er klein uit en je vraagt je gelijk af of de backpack groot genoeg voor je is. Ga niet gelijk een grotere kopen, want je komt er met inpakken wel achter dat er genoeg ruimte is!

Belangrijk bij het bepalen van de grootte: hoe groter de tas, hoe meer (onnodige) spullen je meeneemt. Uiteindelijk heb je voor een paar weken evenveel spullen nodig als voor een paar maanden. Onthoud: less is more.. Wil je precies weten hoeveel liter je nodig hebt? Lees dan ons artikel: Hoeveel liter backpack inhoud kies ik?.

keuzehulp backpack: beste backpack

2. De indeling: hoeveel openingen/compartimenten wil ik?

Een grote backpack met één opening kan erg lastig zijn, aangezien je alles overhoop moet halen als je iets onderuit je tas wilt pakken. Het zou vervelend zijn als je iedere dag opnieuw je tas moet inpakken. Als je echt uit je tas gaat leven, is het belangrijk dat de backpack op verschillende plekken open kan. Het liefst op 3 plekken: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant. Pak handig in en leg alle vergelijkbare spullen bij elkaar. Als je aan het reizen bent weet je vervolgens dat je voor schoenen en broeken in het onderste vak moet zijn, dat je alle T-shirts in het middelste vak hebt en dat belangrijke documenten bovenin je tas zitten. Houd dit bij en je zult zien dat je backpack netjes ingepakt blijft.

Daarnaast is het ook handig om te kijken of bij iedere opening een apart compartiment zit. Is dit het geval, dan kun je de spullen nog beter scheiden. Vind je dit niet fijn? Dan is 1 groot vak ook geen probleem, als er maar verschillende openingen aan de tas zitten.

3. Het model: kies ik voor een heren, dames of unisex model?

Over het algemeen zijn mannenmodellen groter (70L) dan dames of unisex modellen (55-65L). Het rugpand bij een herenmodel is langer dan bij een damesmodel. Bovendien vallen de schouder- en heupbanden bij een damesmodel iets anders: deze zijn aangepast op het vrouwelijke lichaam. Unisex modellen hebben meestal een verstelbaar rugpand, waardoor de tas door zowel heren als dames gebruikt kan worden.

Het is niet zo dat je als vrouw altijd voor een damesmodel kiest of als man altijd voor een herenmodel. Probeer verschillende modellen en bepaal welk model het beste bij jou past. Houd hierbij de volgende punten in je achterhoofd:

  • De tas moet comfortabel zitten: het liefst met gewatteerde schouder- en heupbanden.
  • De tas moet zowel bij je schouders, rug als heupen goed aansluiten.
  • Met gewicht in de tas moet het gewicht vooral op je heupen terecht komen en niet op je schouders. Voel je wel veel gewicht op je schouders? Dan is de tas niet goed afgesteld of misschien niet geschikt voor jouw lichaam.
  • Bekijk of het rugpand ademend is zodat de tas niet nat wordt bij eventueel zweten.
keuzehulp backpacks: welk model

4. De extra's: welke zijn noodzakelijk?

Als je het model, de grootte en de indeling hebt bepaald, ben je al een heel eind op weg. Als laatste willen we je nog adviseren over de extraatjes die backpacks kunnen hebben.

Extra vakjes of ritsen

Controleer of er in je backpack ook nog kleine vakjes of extra ritsen te vinden zijn. Deze kunnen goed van pas komen: berg hier je paspoort op of verdeel je belangrijke pasjes/geld voor de veiligheid over deze vakjes zodat niet alles bij elkaar ligt.

Een extra vakje op je heupband is ook erg handig: bewaar hier wat kleingeld zodat je altijd snel iets bij de hand hebt.

keuzehulp backpacks: extra opties

Regenhoes

Je verwacht het misschien niet, maar een regenhoes ga je erg veel gebruiken op reis. Niet zozeer voor de regen zelf, maar meer voor de bescherming van je backpack. Bij een vlieg- of busreis komt je backpack terecht in een bagageruim waar het niet erg schoon is. De hoes vangt het vuil op waardoor jouw backpack mooi blijft. Daarnaast is je backpack niet toegankelijk voor zakkenrollers als je bijvoorbeeld een eind loopt met je backpack om. Door de regenhoes zijn alle ritsen afgesloten en kan er niemand bij komen. Daarnaast is het natuurlijk een fijne bijkomstigheid als je de regenhoes kunt gebruiken bij een flinke plensbui! Niet bij iedere backpack zit een regenhoes inbegrepen. Let erop als je een losse regenhoes koopt, dat deze goed aansluit.

Extra bevestigingopties aan de buitenkant

Zeker wanneer je een trekking maakt heb je veel spullen nodig. Kijk bij de aanschaf daarom goed wat de mogelijkheden zijn voor bevestigingen aan de buitenkant. Zo is het bijvoorbeeld praktisch om je slaapmatje aan de onderzijde vast te gespen zodat je ruimte in de tas overhoudt voor andere items. Let daarbij wel op dat je je spullen waterdicht maakt met een regenhoes voor het geval je in een regenbui terecht komt.

Wij verwachten dat je met deze keuzehulp de backpack kunt vinden die perfect bij jouw wensen past. Heb je al een backpack gevonden en ben je benieuwd wat je mee kunt nemen? Lees dan ons artikel: Wat neem je mee als je gaat backpacken?.


Deel dit artikel