Je bent niet de enige als het vermogen of het aantal wattage van een kooktoestel je weinig zegt. Wat betekent het vermogen van een kooktoestel nou eigenlijk en hoeveel vermogen heb je minimaal nodig? In dit blog vertellen wij je wat het vermogen van een pit betekent.

De kracht van de pit

Het vermogen betekent eigenlijk de kracht van de pit: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de pit, dus hoe sneller je water kookt. Bij een camping kooktoestel met een laag vermogen heb je iets meer geduld nodig om een eitje te bakken dan op een kooktoestel met een hoog vermogen. Ook het formaat van de pit zegt vaak al iets over het vermogen. Een kooktoestel met alleen kleine pitten heeft vaak minder vermogen dan een kooktoestel met grote pitten. Er zijn kooktoestellen met twee pitjes met hetzelfde vermogen, maar je kunt ook kiezen voor een kooktoestel met verschillende groottes pitten.

Uitgedrukt in watt

Het vermogen van een pit is af te lezen aan het aantal watt. Bij Obelink onderscheiden we kooktoestellen tussen de 1000 en de 9000 watt. 1000 watt is dus een laag vermogen, vaak een enkele kleine pit. Het gemiddelde kooktoestel waar je goed op kunt koken op de camping heeft een vermogen tussen de 3000 en de 4500 watt. Dat kunnen dus bijvoorbeeld 2 pitten zijn van 2200 watt of 2 branders van 1500 watt en 1 van 1000 watt. Wil je een hele krachtige brander? Dan kies je voor een pit met een vermogen boven de 8000 Watt.

Kortom, aan het vermogen kun je zien hoeveel warmte er van 1 pitje komt. 1 liter water koken op een kleine pit met laag vermogen duurt dus een stuk langer dan 1 liter water koken op een grote pit met een hoog vermogen.