Kamperen in een zelfgemaakte huifkar

Na jaren kamperen en wandel- en fietsvakanties waren Niek en Elze uit Eindhoven toe aan iets nieuws: Dit jaar gaan ze kamperen in een huifkar! Geen veelvoorkomende kampeervorm in Nederland, maar Niek en Elze zien deze manier van kamperen als een grote, maar leuke uitdaging. Huren of kopen was voor hun geen optie, want ze besloten hun eigen huifkar te bouwen. Obelink mocht een kijkje nemen bij het eindresultaat die ze met trots lieten zien.

Het idee

Het idee ontstond toen ze in 2016 nadachten over de vakantie van 2017. Niek vertelt: "We hebben verschillende vormen van kamperen geprobeerd, maar we vonden het tijd voor iets anders". Na wat zoeken op internet en het bekijken van mooie fotoメs op Pinterest, was daar opeens het idee om zelf een huifkar te maken. Ze lieten er geen gras over groeien: Na een week hadden ze al een onderstel gekocht om de huifkar op te bouwen. Niek had de tijd en motivatie om er gelijk aan te beginnen: "Ik heb de wagen in 3 maanden gebouwd, maar ik heb ook verhalen gehoord van mensen die er in hun vrijetijd 3 jaar over hebben gedaan. Het kost super veel tijd en energie"

Het is een mix van 3 huifkar soorten. Je hebt natuurlijk de welbekende gypsy wagons, je hebt de bowtop wagons en je hebt de Amerikaanse sheep wagons. "Hier hebben we onze inspiratie vandaan gehaald. Zo hebben we net als bij de bowtop- en sheep wagons ook een gebogen dak gemaakt. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Alles is van hout, dus dat betekent dat we de houten latjes moesten buigen. We hebben de latjes verwarmd, zodat het buigbaar werd en dit was een klus waar we zo'n 40 uur mee bezig zijn geweest", aldus Niek. Voor de binnenkant hebben ze uit alle 3 een beetje inspiratie gehaald. Bij de vraag of ze een ontwerp hebben gemaakt, beginnen ze allebei te lachen. Elze: "Dat was wel het plan, maar dat werkte niet. Niek is begonnen met tutorials kijken op youtube en dit maakte hij de volgende dag na en zo heeft hij de wagen eigenlijk zonder ontwerp helemaal afgemaakt."

Het materiaal van de huifkar

Alles is van hout. Niek en Elze hebben bewust geen plaatmateriaal of kit gebruikt. "We wilden alles zo basic mogelijk maken, en daarbij is hout ook gewoon erg mooi." Zowel het raamwerk als het bed, het keukenblok, de vloer en de zithoek zijn van hout. Voor de veiligheid hebben ze alleen onder de kachel tegels gelegd. Het buitendoek is van zeil. "We hadden er al zoveel tijd en geld in gestoken, dat we de afwerking ook erg belangrijk vonden. De pijp van de kachel moest er bijvoorbeeld precies doorheen en we wilden het graag goed doen, daarom hebben we het zeil op maat laten maken."

Comfort en voorzieningen

Hoewel Niek en Elze de wagen vrij basic hebben gehouden, hebben ze nog wel goed comfort. "Het bed ligt super lekker en we hebben er ook nog meerdere zitplekken ingebouwd", aldus Elze. Koken doen ze op een kachel en fornuis in 1. Deze zijn gemaakt voor Sahara/Bell tenten, maar werkt in deze huifkar ook perfect. Ze moeten wel echt vuur maken om warmte te creëren. "Het is niet zo dat we de kachel aandraaien en dat het gelijk warm is. Het is klein, maar wel comfortabel. We zijn ook wel eens op fietsvakantie geweest en dan zit je ook 's avonds in een kleine koepeltent. Wat dat betreft hebben we nu dus meer comfort en ruimte", aldus Elze. Omdat ze koken op vuur, maken ze gebruik van gietijzeren pannen en onder de zitplekken zit zelfs een koelkast en een porta potti geïnstalleerd. Voor wat extra gemak hebben ze op het keukenblokje nog een kleine kookplaat staan.

Proefkamperen

Voordat ze er echt mee gaan kamperen, zijn ze nu aan het proefkamperen bij de opa en oma van Niek. In de toekomst zien ze zichzelf er wel mee rondtrekken in zomervakanties: モHet liefst gaan we dan met zo min mogelijk weg en we zien wel waar we uit komen.ヤ De huifkar trekt nu al veel bekijks, dus een avontuur zal het zeker worden. Niek en Elze zijn trots op het resultaat: モHet is eigenlijk precies geworden zoals we bedacht hadden. Als je een leuk idee hebt, moet je het dus gewoon doen!"


Deel dit artikel