BBQ aansteken: hoe kan ik een houtskool bbq aansteken?

BBQ aansteken: hoe kan ik een houtskool bbq aansteken?

Ga jij voor het eerst een bbq aansteken en ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? In dit blog vertellen wij je aan de hand van ons stappenplan hoe je een houtskool bbq het meest veilig en snel kunt aansteken.

Benodigdheden:

  • Houtskool barbecue
  • Aanmaakblokjes
  • Houtskool of briketten
  • Brikettenstarter (optioneel)
  • Houtskool tang
  • Lange lucifers

Stap 1: Zet de barbecue op de juiste plek

Zorg dat de barbecue stabiel staat op een stevige ondergrond zodat de barbecue niet om kan vallen. Waait het? Zoek dan een plekje voor de barbecue uit de wind. Zo voorkom je overwaaiende vonken.

Stap 2: Let de aanmaakblokjes op de bbq

Leg een handje vol aanmaakblokjes op het houtskoolrooster. Steek ze aan en laat ze goed branden.

Houtskool bbq aansteken

Stap 3: Leg de briketten of houtskool op de bbq

Gebruik een klein laagje houtskool of briketten en zorg ervoor dat ze verdeeld over het rooster liggen. Het is belangrijk dat de aanmaakblokjes nog zuurstof krijgen, anders gaan ze uit. Zolang de aanmaakblokjes nog zichtbaar zijn tussen de briketten of houtskool, is het goed. Heb je een brikettenstarter? Zet de starter dan met een handje vol kooltjes op het houtskoolrooster.

Let op: Gebruik geen spiritus of wasbenzine om de barbecue aan te steken.

Houtskool bbq aansteken

Stap 4: Wacht tot de kolen heet zijn

Als de kolen of briketten een egale grijze kleur hebben, kun je beginnen met barbecueën. Je kunt het ook nog even testen of de barbecue warm genoeg is: Houd je vlakke hand op ongeveer 5 centimeter boven het rooster. Als je dit maar een paar seconden kunt volhouden (max 10 seconden), dan is de barbecue heet genoeg.

Houtskool bbq aansteken

Houtskool of briketten?

Houtskool wordt veel gebruikt bij een barbecue zonder deksel. Dat heeft te maken met het feit dat houtskool in staat is sneller te branden en hogere temperaturen kan bereiken. Briketten worden meestal gebruikt bij barbecues met deksel. Ze worden wat minder warm dan houtskool, maar de deksel compenseert de ‘verloren’ hitte.

Kortom, neem de tijd bij het aansteken van een houtskoolbarbecue. Belangrijk om te onthouden: zorg dat de aanmaakblokjes genoeg zuurstof krijgen en gebruik niet teveel kolen. Eet smakelijk!


Deel dit artikel