Hoe werkt het 3-lagensysteem?

Wandelen tijdens de koude dagen is erg ontspannend, mits je natuurlijk goed gekleed bent. Want hoe blijf je warm? Of hoe zorg je ervoor dat het niet té warm wordt? Door gebruik te maken van de juiste laagjes kun je altijd een laag aan- of uittrekken om je aan te passen aan de buitentemperatuur. Het 3-lagensysteem bestaat uit de perfecte combinatie om je warm te houden. Deze lagen zorgen voor zweetafvoer, isolatie en bescherming tegen het weer. Ben je benieuwd hoe je je het beste kunt kleden? Lees dan snel verder.


Laag Type kleding Functie
1. Zweetafvoer Thermokleding Houd de huid droog en comfortabel
2. Isolatie Fleece, wol of polyester Warm houden
3. Bescherming weer (hardshell) jas Beschermen tegen het weer

1. De onderste laag: zweetafvoer

In het 3-lagensysteem draag je als onderste laag iets wat je lichaam droog houdt en vocht afvoert. Als je een verkeerde onderste laag draagt, blijft je rug nat als je zweet en dat zorgt voor een koud gevoel. Het is daarom belangrijk dat de onderste laag ademend is en vochtregulerende eigenschappen heeft. Deze laag werkt het beste als het goed aansluit op je lichaam. Thermokleding is bijvoorbeeld erg geschikt voor deze laag, bijvoorbeeld van merinowol of synthetische vezels. Hierdoor blijf je tijdens activiteiten onder koude weersomstandigheden toch lekker warm.

2. De middelste laag: isolatie

De tussenlaag isoleert, houdt warmte vast en zorgt dat teveel warmte of zweet wordt afgevoerd naar buiten. Je kunt het beste kiezen voor een tussenlaag zonder rits. Een rits zorgt er namelijk voor dat de warmte sneller weggaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een trui van wol of fleece. Afhankelijk van je activiteit en de buitentemperatuur kun je kiezen voor een dunnere of dikkere tussenlaag. De tussenlaag hoeft niet strak te zitten.

3. De toplaag: bescherming weer

De laatste laag beschermt je tegen het weer. Je kunt daarom het beste kiezen voor een jas die wind- en waterdicht is, bijvoorbeeld een hardshell. Tegelijkertijd is het ook prettig als transpiratievocht kan worden afgevoerd. Wind- en waterdicht en tegelijkertijd ademend lijkt onmogelijk, maar een jas met het Gore-Tex membraan maakt deze combinatie wel mogelijk. Gore-tex zorgt ervoor dat er lucht en vocht naar buiten kan, maar dat er geen lucht en vocht naar binnen kan.

Kortom, met het gebruik van de juiste lagen, kun je goed op temperatuur blijven tijdens een winterse wandeling. Ben je goed aangekleed maar blijkt het buiten toch zachter te zijn dan je dacht? Dan kun je altijd een laagje uittrekken. Ben je benieuwd welke kleding je nog meer kunt dragen tijdens een winterwandeling? Lees dan ons blog: Wandelkleding voor in het najaar: 5 tips!


Deel dit artikel