Hoeveel luchtdruk in een opblaasbare (voor)tent?

luchtdruk opblaasbare tent

Je ziet ze steeds vaker op de camping: de opblaasbare voortenten. Een opblaasbare (voor)tent biedt een heleboel opzetgemak en is bovendien erg stevig. Bij het oppompen van je tent is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid luchtdruk toevoegt. Op die manier blijft je tent stevig staan en kan er niets misgaan. Benieuwd wat nou de juiste luchtdruk is voor de luchtbuizen in je tent? In dit blog leggen wij het je uit!

 • Hoe meet je de luchtdruk?
 • Luchtdruk in verhouding tot buitentemperatuur
 • Kan een luchtbuis kapot gaan door teveel druk?
 • Hoe meet je de luchtdruk?

  Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe de luchtdruk precies gemeten wordt. Dit kan op verschillende manieren:

  Luchtdruk meten van een opblaasbare tent

  Luchtpomp met manometer

  Meestal zit op de pomp van een opblaasbare (voor)tent een manometer. Met een manometer meet je de druk van de luchtbuizen. Deze geeft twee waardes weer: de luchtdruk in PSI en de luchtdruk in Bar. Tijdens het oppompen van je tent, kun je dus via deze meter in de gaten houden hoeveel druk je op dat moment toevoegt. Let op: de luchtdruk wordt alleen op de manometer getoond wanneer je lucht in de tent pompt. Wanneer je niet pompt is er geen weerstand en laat de meter niets zien.

  Luchtpomp met overdrukventiel

  Soms heeft een pomp alleen een overdrukventiel zonder manometer. Met een overdrukventiel kun je doorpompen totdat de luchtdruk de benodigde PSI heeft behaald, dit verschilt per tent. Als dit behaald is, komt de lucht er via het overdrukventiel weer uit.

  Luchtdruk in verhouding tot buitentemperatuur

  In de handleiding van je opblaasbare (voor)tent staat aangegeven hoeveel luchtdruk er aan de luchtbuizen moet worden toegevoegd. De ideale druk ligt tussen de 7 en de 12 PSI (0.55 -0.8 bar). Uit onderzoek van Kampa is gebleken dat de druk verandert door de buitentemperatuur. De luchtdruk zet door de temperatuurstijging uit en visa versa. Het onderstaande schema laat zien hoe de luchtdruk in de luchtbuizen varieert bij verschillende temperaturen:

  Temperatuur ᄚC Temperatuur ᄚF Luchtdruk PSI Luchtdruk BAR
  50°C 122°F 12 0,83
  40°C 104°F 10,5 0,76
  30°C 86°F 9,7 0,69
  20°C 68°F 9 0,62
  10°C 50°F 8,2 0,55
  0°C 32°F 7,5 0,5
  -10°C 14°F 6,7 0,48
  -20°C -4°F 5,9 0,41
  -30°C -22°F 5,2 0,34

  Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, kun je bij 20 graden de buizen opblazen tot 9 PSI. Als de temperatuur vervolgens gedurende de dag stijgt naar 30 graden, dan zet de luchtdruk zichzelf uit tot 9,7 PSI. Stijgt de temperatuur richting de 40 graden, dan loopt de luchtdruk op tot 10,5 PSI. Daalt de temperatuur naar 0 graden, dan wordt de druk minder, rond de 7,5 PSI.

  Als je bij 20 graden de buizen zal opblazen tot bijvoorbeeld 5 PSI en de temperatuur 's avonds daalt tot aan het vriespunt, dan zou de druk zo laag kunnen worden dat er te weinig druk in de buizen zit, waardoor de tent in elkaar kan zakken. Let er dus op dat je genoeg luchtdruk toevoegt in de buizen. Luchtbuizen zijn erg sterk en stevig, maar het is wel belangrijk dat de juiste hoeveelheid druk wordt toegevoegd.

  Kan een luchtbuis kapot gaan door teveel druk?

  Een luchtbuis kan kapot gaan als er teveel druk op komt te staan. De maximum luchtdruk van een tent staat meestal aangegeven in de bijbehorende handleiding. Wanneer je deze luchtdruk aanhoudt, kan er niks mis gaan.

  Meer weten over opblaasbare tenten? Lees in onze blogs hoe een opblaasbare tent precies werkt en hoe je een opblaasbare tent het beste op kan vouwen.


  Deel dit artikel: