Ieder jaar is het weer een emotioneel moment. De caravan of camper gaat na een zomer vol herinneringen weer terug naar de stalling. Maar één ding is zeker, het plezier van het nieuwe kampeerseizoen begint met een goede stalling. Maar hoe vind je de juiste stalling? Onderstaand een overzicht met keuzes waar je rekening mee kunt houden.

  1. Check de verzekering. Bekijk de polisvoorwaarden van je caravan- of camperverzekering om te zien aan welke eisen jouw stalling moet voldoen. 
  2. Bepaal het type stalling. In principe onderscheiden we twee soorten stallingen:
    1. Buitenstalling (beveiligde parkeerplaatsen) is vaak goedkoper maar is minder weerbaar voor weersinvloeden. 
    2. Binnenstalling (overdekte caravanstalling) is altijd beter voor het behoud van je kampeermiddel. Het is misschien duurder maar beschermt je vervoermiddel tegen weersinvloeden.
  3. Bepaal de locatie. In de meeste gevallen is het prettig om een stalling dichtbij huis te vinden. Er zijn echter ook doorgewinterde reizigers die hun caravan of camper in het buitenland stallen zodat ze hun trip kunnen afronden.
  4. Bekijk de flexibiliteit. Er zijn stallingen die minder flexibel zijn in hun voorwaarden. Wil jij je caravan vaker per jaar gebruiken en ophalen wanneer jij wilt? Zorg er dan voor dat je een stalling kiest die dit toelaat. Er zijn namelijk ook stallingen waar je de caravan maar 1x per jaar kunt ophalen.
  5. Bepaal het budget. Prijzen kunnen enorm variëren afhankelijk van de locatie, voorwaarden, voorzieningen en het type vervoermiddel. Houd rekening met een bedrag tussen ongeveer €150 en €400 per jaar voor het binnen stallen van je vervoermiddel. De meeste stallingen hebben een eenvoudige berekening dus stem het vooraf altijd samen af. 

Tip 1: reken ook de prijs voor de heen- en terugreis mee in je berekening als je vaker gebruik maakt van de stalling.

Tip 2: vraag mensen op de camping of uit je omgeving naar waar zij parkeren.