Hoe kan ik mijn tent droog houden? 7 tips!

De meeste kampeerders schrikken niet van een regenbuitje op de camping, sterker nog: het levert vaak gezellige situaties op. Samen een spelletje doen in de voortent en luisteren naar de tikkende regen op het tentdoek als je gaat slapen. Als de regen aanhoudt, is het toch handig om wat maatregelen te nemen zodat je zeker weet dat het lekker droog blijft in je tent. Benieuwd wat je kunt doen om je tent droog te houden? Wij delen onze tips met je.

1. Zorg dat het grondzeil niet onder de tent uitsteekt

Veel kampeerders gebruiken een grondzeil onder hun tent. Het grootste voordeel hiervan is dat je tent niet vies wordt van de vuile grond. Belangrijk hierbij is dat het grondzeil NIET uitsteekt, maar perfect onder je tent ligt. Als het grondzeil uitsteekt, komt er namelijk water op te liggen tijdens een regenbui, en vervolgens lekt dit water tussen je grondzeil en tent in. Je krijgt hierdoor een natte bende en de kans is groot dat het water je tent in loopt, vooral als je een los kuipzeil hebt.

2. Maak gebruik van een luifel of een tarp

Als je een luifel of tarp gebruikt voor je (voor)tent of caravan, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om ‘naar buiten’ te gaan tijdens een regenbui. Je zit droog onder het afdak, maar zit niet opgesloten in je camper, caravan of tent. In de frisse lucht, maar wel droog.

3. Ventileer goed

Tijdens een regenbui lijkt het bij PVC en polyester tenten soms alsof er water naar binnen lekt. Het gaat hier in de meeste gevallen echter om condens en niet om regenwater. Dit ontstaat als volgt: Binnen in de tent is het vaak veel warmer dan buiten tijdens een regenbui. Het tentdoek koelt van de buitenkant af, maar de warmte aan de binnenkant kan niet naar buiten, omdat PVC en polyester tenten niet ademen. De warme lucht gaat aan de binnenkant van het doek condenseren en kan soms echt plasjes water opleveren. Belangrijk bij PVC en polyester tenten is dus goed ventileren tijdens een regenbui zodat de warme lucht van binnen naar buiten kan ontsnappen.

4. Voorkom waterzakken door het gebruik van nokbogen

Misschien heb je het wel eens gezien op de camping tijdens een grote regenbui: een voortent waarbij het water niet van het dak naar beneden stroomt, maar een dak waarop het water blijft liggen en er vervolgens waterzakken ontstaan. Vooral bij grote voortenten adviseren we daarom naast de standaard dakliggers, 2 extra nokbogen te plaatsen. Zo loopt het water ook bij hevige regenval gewoon van het dak af, en blijft er niets op het dak liggen.

5. Zet geen spullen tegen het tentdoek aan

Als je kampeerspullen tegen het tentdoek zet, is de kans groot dat er water via het tentdoek naar binnen lekt. Doordat er op een bepaalde plek van het tentdoek druk ontstaat, verzamelt zich hier in korte tijd meer regenwater dan op andere plekken. De kans op lekkage is hierdoor groter. Zet je kampeerspullen en meubelen dus altijd iets van het tentdoek af. Voorkomen is beter dan genezen!

6. Voorkom kuilen en gaten onder je tent

Check voordat je de tent opzet altijd of er geen kuilen of gaten in de grond zitten. Tijdens een regenbui kan het water hier gemakkelijk in lopen. Bij een los kuipzeil bijvoorbeeld kan water hierdoor makkelijk naar binnen lekken.

7. Neem altijd een reparatiesetje en een naadverdichter mee

Is er toch een scheurtje in je tent gekomen, of lekt er water via de naden naar binnen? Dan is het toch handig om een reparatiesetje en een naaddichter middel te hebben. Je kunt ter plekke op de camping het probleem verhelpen en de volgende regenbui probleemloos overleven.

Ga je juist een hele zonnige vakantie tegemoet? Lees dan ons blog: Hoe kan ik mijn tent koel houden? 16 tips!


Deel dit artikel