Ga jij het liefst naar een warme kampeerbestemming? Garantie op zon, lange zomeravonden en lekkere dagen aan het zwembad. Toch zit er soms ook een nadeel aan een zonnige kampeervakantie: de warme nachten. Gelukkig zijn er genoeg trucjes die je kunt toepassen om een warme tent weer koel te maken. Benieuwd naar onze tips? Wij delen er maar liefst 16 met je in dit blog.

1. Tent met dubbele deur

Sommige koepeltenten hebben een dubbele deur, waarvan één met horrengaas. Je kunt er met een dubbele deur voor kiezen om alleen de deur met het horrengaas te sluiten, zodat het ’s nachts lekker kan doorwaaien in je tent. Hiermee blijf je lekker koel en houd je tevens de muggen buiten de deur.

2. Maak ’s nachts gebruik van ventilatiegaas

Als je geen dubbele deur hebt, of je vindt het niet prettig om met de deur open te slapen, zorg er dan voor dat je alle ventilatiepunten in gebruik neemt. Vooral polyestertenten hebben vaak meerdere ventilatiepunten, omdat dit doek niet ademt. Frisse lucht kan via het ventilatiepunt binnen komen, en warme lucht kan ook via het ventilatiegaas weer naar buiten.

3. Tent in de schaduw

Als je de mogelijkheid hebt, kies dan op de camping voor een plekje met schaduw. Het liefst een plekje waarbij de tent al vanaf het eind van de middag in de schaduw staat. Het duurt dan nog een aantal uren voordat je gaat slapen, en in de tussentijd heeft je tent de tijd om alvast wat af te koelen.

4. Voor het slapen door laten tochten

Als je tent in de schaduw staat en het begint ’s avonds al iets meer af te koelen, zet dan alle ventilatiepunten en de deur van je tent open. Laat het lekker ‘doorwaaien’. Laat de deuren van de tent overdag dicht. Doe het eigenlijk net als thuis: overdag alles dicht, en ’s avonds lekker door laten waaien.

5. Ventilator

In hartje zomer wordt dit product massaal aangeschaft: de ventilator. De temperatuur daalt er niet van, maar toch voelt het wel verfrissend. Ventilatoren zijn verkrijgbaar op stroom, maar als je hier geen toegang tot hebt op de camping, kun je ook een ventilator op batterijen gebruiken.

 

6. Buitentent verwijderen

Vooral polyestertenten worden in de zomer erg warm van binnen. Vind je de warmte niet uit te houden? Verwijder dan ’s avonds de buitentent, waardoor alleen de binnentent blijft staan. Je zult zien dat de binnentent binnen no-time is afgekoeld. Als je zeker weet dat het droog blijft, zou je zelfs alleen in je binnentent kunnen slapen. Bij twijfel altijd het buitendoek weer opzetten.

7. Thermomat

Je kent het wel: een isolatiematje op je autoruit zodat je raam niet bevriest. Een isolatiematje kun je ook in de zomer gebruiken, zodat de zon weerkaatst en de warmte niet je tent in gaat. Voor kleine bijzettentjes of festivaltenten zou je de DIY thermomat kunnen gebruiken. Deze kun je op maat knippen en over je tent leggen. Doe dit alleen als je zeker weet dat het droog blijft.

8. Luchtbed of slaapmat naar buiten slepen

Houd je het ’s nachts niet meer uit? Sleep dan je luchtbed of slaapmat uit de tent en ga lekker in de buitenlucht liggen. Zorg dat je wel maatregelen treft tegen muggenbeten als je hier gevoelig voor bent.

9. Hangmat meenemen naar de camping

In plaats van je luchtbed of slaapmat ’s nachts naar buiten slepen, kun je ook gebruik maken van een hangmat! Heerlijk om overdag in uit te rusten, maar ook prima geschikt om een nachtje in te slapen.

10. Trek natte sokken aan

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar trek natte sokken aan! In de winter pak je een warme kruik bij je voeten, en in de zomer helpen koude voeten je juist om een beetje af te koelen.

11. Maak je polsen en handen nat

In plaats van natte sokken aantrekken, kun je ook je handen en polsen nat maken. Je raakt namelijk via je handen snel warmte kwijt. Je kunt tevens ook je nek koelen, ook dat werkt goed om de lichaamstemperatuur iets te laten dalen.

12. Ga wat later slapen

Tot slot kun je altijd nog wat later naar bed gaan. Het is vakantie, dus neem nog een drankje en wacht tot de temperatuur aangenaam genoeg is om lekker te slapen.

13. Gebruik een laken in plaats van een slaapzak

Als je naar een warme bestemming gaat, bedenk dan bij het inpakken van je kampeerspullen of je wel een slaapzak wilt meenemen. Bij warme nachten is het fijner om onder een dun laken te liggen. Je kunt natuurlijk ook voor de zekerheid beide meenemen: zo ben je ook voorbereid op wat koelere nachten.

14. Maak gebruik van een Tarp

Dit werkt vooral bij kleinere tenten: zet een tarp over je tent heen. Door gebruik van een tarp staat je tent in de schaduw en wordt het in de tent niet zo warm.

15. Katoenen tent

Lig je te zweten in een polyester tent? Een katoenen tent is beter voor warme gebieden. Katoen kan namelijk ademen, waardoor de warmte ook weer uit de tent gaat.

16. Gebruik een luchtbed ipv slaapmat

Een slaapmat heeft vaak een isolerende functie, terwijl een luchtbed vaak de kou overneemt van de grond. Als je naar een warm gebied gaat, kun je dus beter voor een luchtbed kiezen.

Wat doe jij eraan om koel te blijven in de tent? Laat het ons weten in de reacties!