Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Simon en Ilse.

Eigenaar van deze caravan Simon (49) en Ilse Dijkstra (45), dochter Elske, zoon Hielke en hond Charly
Kampeert sinds Simon sinds zijn jeugd en Ilse sinds hun relatie (27jaar)
Caravantype Zelfbouw
Bouwjaar 2003
Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Vertel iets over jezelf (en je eventuele partner/gezinssamenstelling).

"Simon is elektrotechnisch engineer en Ilse een creatieveling (fotograaf, etaleur, styling). Verder bestaat ons gezin uit dochter Elske, zoon Hielke en hond Charly. We komen uit Ommen en zijn graag met dingen bezig. Surfen is een grote hobby van ons en qua vakantie gaan we al een hele tijd zomers naar Torbole aan het Gardameer. We houden van Italië!"

Vertel iets over de aankoop van de caravan.

"Het begon eigenlijk bij Ilse’s autootje. Een klassieke Fiat 500. Simon had nog een mooie trekhaak op de kop getikt en Ilse zei dat er dan ook maar een caravan achter moest komen! Toen schoonzus een caravan ging opknappen, besloot Ilse ook eens rond te kijken. Dat was nog een klusje, want de Fiat mag maar maximaal 300 kg trekken. Toen kwam Ilse een carvannetje tegen dat voor een weddenschap gebouwd is door een autotechnisch ingenieur: “Wedden dat het lukt om een caravan van onder de 250 kg te bouwen?” Deze man was ondertussen behoorlijk bejaard en zocht een leuk huis voor zijn caravannetje. De caravan was netjes, maar verouderd en erg simpel. We zat die vol met leuke oplossingen, dus we besloten hem mee te nemen."

Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse Kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

"Ilse’s idee was eigenlijk om het grote kussen opnieuw te bekleden en andere gordijntjes/deurtjes te maken in het keukentje. Maar samen begonnen de ideeën te borrelen en werd al snel besloten ook een zitje te maken van het bed, het keukentje opnieuw te maken en ook andere kastjes te maken."

Vertel hoe de verbouwing ging.

"We zijn begonnen met alle oude spullen eruit te halen. Omdat de bodemplaat niet door de deur kon, hebben we deze al in de caravan op maat gezaagd om een zitje te kunnen maken. Vanwege het zitje moesten we ook de ‘bak’ van het voetenluik weghalen en nieuwe oplossingen bedenken voor bijvoorbeeld het tentje van het voetenluik. Ook was het lastig om uit te dokteren hoe we een koelkastje konden maken in het kleine keukentje."

Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Wat hebben jullie allemaal veranderd?

"We hebben het grote vierkante kussen en de plaat voor het bed opgedeeld en er een treinzitje van gemaakt. Het keukentje hebben we opnieuw opgebouwd en het losse petroleum fornuis vervangen door een ingebouwd gasfornuisje. Ook de losse koelkast hebben we compleet gestript en er een ingebouwd bovenlader koelkast van gemaakt. Op de wielkastjes hebben we bijpassende kastjes gemaakt."

"De leuke ovale ramen, maar ook het voor- en achterraam, hebben we van een rand voorzien en zo ‘kozijntjes’ gemaakt. We hebben alles van een fris nieuw kleurtje en stoffering voorzien. De buitenzijde was prima dus daar hebben we niets aan veranderd.Aan de binnenkant wilden we het blauwe van de tentdoeken eigenlijk vervangen. Maar omdat dit zo goed was, hebben we het niet weggehaald. We hebben het koepeltje aan de binnenzijde een nieuwe cremekleurige hoes gegeven en het ‘tentje’ van het voetenluik hebben we aangepast, zodat die nu afneembaar is."

Kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Heeft jullie caravan een bijnaam?

"De originele bijnaam van de caravan was Simplicity. Omdat we veel tijd in het kleine caravannetje bezig waren, maar Simplicity toch een mond vol was, hebben we hem 'Bob' genoemd."

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

"Inspiratie deed Ilse op in de Facebookgroep voor caravans pimpen en ook daar werd steeds een ‘bopdate’ gedeeld, die door veel mensen gewaardeerd werd."

Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Waar ben je het meest trots op?

"We zijn er trots op dat we alle werkzaamheden zelf hebben gedaan. Voor Bob hebben we hout leren buigen, wat we gebruikt hebben bij de tafel, aanrecht, maar ook bij een kastje. Maar we zijn ook trots op het eindresultaat, wat voor veel mensen weer ter inspiratie dient."

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

"Helaas hebben we Bob nog niet echt mee op pad kunnen nemen door omstandigheden, maar we krijgen wel al heel veel reacties van mensen die Bob hebben zien staan en toch eens willen kijken. En veel reacties via Facebook van mensen die Ilse volgen."

Een kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Wat zijn je plannen met de caravan?

"Bob is ons kleine vriendje, naast onze grote caravan. We zijn van plan om met Bob bijvoorbeeld een nachtje 1-op-1 met de kinderen weg te gaan of naar zeeland met vrienden om te surfen. Of Ilse gaat met een vriend(in) eropuit naar bijvoorbeeld de Waddeneilanden waarbij de andere nog een campertje of iets dergelijks heeft. Bob gaan we dus vooral gebruiken voor kleine tripjes."

Kijkje in de caravan van Simon en Ilse

Overige bijzonderheden/leuke punten om te vertellen.

"Bob is maar klein (binnen 1.40x2.20), maar door de originele bouwer voorzien van slimme dingen. Zo zit er twijfelaar bed in naast een keukentje. Dit kan doordat er een luik aan de zijkant zit wat openklapt waar je voeten (of hoofd?) kunnen liggen. Zo komen we tot een bed van 1.35x1.95, waarbij er dan nog steeds ruimte is voor de keuken en andere dingen. De hoogte is ook gering, maar dit is opgelost door een stoffen ‘koepeltje’, wat opgeklapt kan worden op de plek. Tijdens de rit is dit koepeltje neergeklapt en afgedekt met een soort cabrio-dakje."

Wat ook nog leuk is om te vertellen is dat ik naar aanleiding van foto's van Bob voor andere mensen ook hun caravan heb mogen pimpen. Ik vind het erg leuk om te doen en kan er mijn creativiteit helemaal in kwijt! Ondanks dat ik 's avonds kapot ben krijg ik er enorm veel positieve energie van.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel