Een kijkje in de caravan van Lisa en Marcel

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Lisa en Marcel.

Eigenaren van deze caravan Lisa (35) en Marcel (31)
Kamperen sinds Lisa kampeert al haar hele leven en Marcel heeft in zijn kindertijd een aantal keren gekampeerd met zijn familie in een tent. Samen kamperen ze nu sinds 4 jaar met hun eigen caravan in Altmühltal.
Caravantype TEC Weltenbummler
Bouwjaar 1987
Een kijkje in de caravan van Lisa en Marcel

Kun je iets over jezelf en je partner vertellen?

"Hallo, mijn naam is Lisa en ik ben 35 jaar. Ik ben lerares op een middelbare school en kom uit de buurt van Günzburg in Duitsland. Mijn man Marcel is 31 jaar en tuinarchitect. Wij hebben geen kinderen, maar wel 3 katten (die helaas niet mee kunnen kamperen). Mijn hobby is creatief bezig zijn. Ik houd ervan om te haken, naaien, schilderen, decoreren en verbouwen. Ik zoek altijd een nieuw project dat me bezig houdt. Mijn man tuiniert graag en verzamelt planten en verzorgt deze. Het meest houdt hij van vetplanten, cactussen, vleesetende planten en andere exotische planten. Ook houdt hij erg van dieren. Hij heeft een paar aquaria en terraria."

Hoe lang kamperen jullie al?

"Ik ben min of meer op de camping opgegroeid. Mijn familie had namelijk een seizoensplek op de Union Lido in Cavallino. Daar waren we ieder jaar minstens 6 weken te vinden. Vaak ook langer en dat van kleins af aan. Toen we voor het eerst zelf op andere plekken gingen kamperen was dat voor mij best een beetje een cultuurshock, omdat de Union best veel regels heeft. Dat het ook anders kan was even wennen, maar nu vind ik het heerlijk om wat vrijer en ‘wilder’ te kamperen. Mijn man heeft met zijn familie vroeger regelmatig met de tent in Kroatië gekampeerd dus hij kende het ‘oorspronkelijke’ kamperen beter dan ik. Samen kamperen we nu 4 jaar. Onze huwelijksreis hebben we drie jaar geleden ook met een camper in Kroatië doorgebracht."

Waar hebben jullie deze caravan gevonden en hoe verliep de zoektocht?

"Nadat ik een aantal prachtig gerenoveerde caravans op Pinterest had gezien, kreeg ik vier jaar geleden het idee dat zo’n kleine caravan een leuk project voor mij zou zijn. Marcel was helemaal niet enthousiast, maar heeft toch samen met mij onze eerste caravan opgehaald bij de Bodensee. Achteraf gezien was dit een veel groter project dan verwacht. Hij was in minder goede staat dan gedacht en er had een muizenfamilie in gewoond. Het kostte meer dan 100 werkuren en veel geld om het te herstellen. Ik heb bijna het hele interieur vervangen; een nieuwe keuken, nieuw bed, etc. Maar het resultaat was redelijk goed. Helaas was dit jaar de vloerplaat gedeeltelijk verrot en had het waterschade. Dat werd simpelweg te duur en te tijdrovend om te herstellen, dus toen hebben we besloten hem te verkopen (de nieuwe eigenaar heeft hem alweer hersteld) en een ‘nieuwe’ caravan te kopen."

"Via Ebay hebben we onze huidige caravan bij ons in de buurt gevonden en direct bekeken (toen stond onze oude caravan zelfs nog op het erf). Na de prijsonderhandeling hebben we hem een paar dagen later opgehaald. De caravan was oud, niet bijzonder modieus, maar wel in goede staat en hij had een mooie indeling. Vooral de kleine badkamer (die ik dit jaar nog wil gaan renoveren) met toilet beviel ons goed."

"Omdat we door de vorige caravan al veel geleerd hadden, hebben we deze keer beter gekeken naar de staat van de caravan. Toch heb ik de nieuwe wel naar een werkplaats gebracht om hem professioneel na te laten kijken. Ze keken onder ander of hij wel waterdicht was, voordat ik weer veel tijd en geld ging investeren in de renovatie. Hij kwam door de test en toen kon ik aan de slag."

Caravan pimpen

Hoe kwam je op het idee om de caravan te pimpen?

"Omdat het bij de eerste caravan ook al direct duidelijk was dat we hem gingen pimpen, was dat bij deze ook direct het geval. Ik wilde namelijk graag een uniek voertuig én een nieuw creatief project. Sommige mensen zeiden me dat hij zo toch ook wel prima was, maar daar heb ik niet naar geluisterd. Ik vind het altijd fascinerend wat alleen een beetje kleur al kan doen. Ik wist waar ik aan begon en omdat ik het heel leuk vind om ons huis en terras in te richten kon onze caravan niet achterblijven natuurlijk."

Hoe verliep de verbouwing?

"Het oorspronkelijke “eindplan” was om de caravan zwart/abrikoos te schilderen en er kleine vleermuizen op te schilderen (ook de vleermuismeubelknoppen komen uit deze fase). Daarna schilderde ik een deurtje abrikoos, maar dat beviel me niet, dus dat plan heb ik overboord gegooid."

"Met de “echte” renovatie begon ik vervolgens op 23 juli. Ik werkte er een aantal dagen aan. Ik denk dat het in totaal misschien 6 tot 7 dagen was gedurende twee weken (ik had toen zomervakantie en dus tijd). Hier tel ik de planning en het bedenken van allerlei kleurconcepten natuurlijk niet in mee (en ik had meerdere concepten haha). Wat mijn werk wel stukken makkelijker heeft gemaakt was een verfspuit. Die had ik een paar weken van tevoren voor mijn verjaardag gekregen. Het afplakken was wel een behoorlijke klus, maar daarna zat iedere witte laag verf er in 1,5 tot 2 uur op. Ik heb drie lagen aangebracht. Toen alles wit was heb ik sommige delen met de kwast zwart geverfd, zoals het keukenblok en de kastdeur. Ik heb trouwens alles geverfd en gespoten met hoogwaardige krijtverf/-lak in Eggshell-kwaliteit. Je hoeft daarmee niets te schuren en enkel goed te ontvetten."

Een kijkje in de opgeknapte caravan van Lisa en Marcel

"Het oorspronkelijke plan was eigenlijk om de hele caravan buiten te schilderen, maar het weer werkte niet mee en we kunnen de caravan helaas nergens onder zetten. Dus nu heb ik, als noodoplossing - waar ik wel tevreden over ben, DC Fix-plakfolie over het originele grijs geplakt. We gaan zien hoe lang dit goed blijft zitten. Autofolie had speciaal gedrukt moeten worden en qua kosten zaten we dan in de 4 cijfers. Dat was me te duur dus daarom heb ik eerst dit geprobeerd. Als het loslaat of niet meer mooi is ga ik het, zoals ik het bedacht had, zwart verven en krijgt het alleen een houten decorstrip rondom."

Wat heb je allemaal veranderd?

"Echt verbouwd heb ik niet, alleen het ontbrekende tweede kleine bankje heb ik zelf gemonteerd. Verder heb ik veel geschilderd, nieuwe meubelknoppen bevestigd en gordijnen genaaid. Ik heb de bekleding van de originele zitbank laten zitten omdat die er goed bij paste. De achterwand van de keuken is voorzien van zelfklevende tegels. De plafondlamp is vervangen door een hanglamp. Deze zetten we tijdens het rijden vast. Ik heb de deurtjes van de kasten tegenover de ingang weggehaald en kreeg zo zichtbare planken. Ik vind het luchtiger en toegankelijker. De dozen worden tijdens het rijden onder de bank opgeborgen. Ik heb ook folie op sommige achterpanelen geplakt. Een specialist heeft een nieuwe PVC-vloer gelegd. Ik heb de caravan daar op de parkeerplaats gezet en het leggen van de vloer kostte nog geen 40 euro. Dat was het me wel waard."

Een kijkje in de caravan van

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

"Inspiratie heb ik gehaald uit een aantal Facebookgroepen, maar ook van Instagram en Pinterest."

Waar ben je het meest trots op?

"Ik ben vooral erg trots op het feit dat ik alles zelf heb gedaan. Alleen de lamp heb ik samen met een vriendin opgehangen, omdat stroom niet echt mijn ding is."

Een kijkje in de caravan van Lisa en Marcel

Krijg je veel reacties als je op pad bent met de caravan?

"We zijn nu alleen nog maar een paar dagen in Kroatië geweest en er kwamen veel mensen langs die direct tegen ons zeiden dat de caravan er erg mooi uitziet. Of we hoorden het mensen tegen elkaar zeggen. De binnenkant ziet bijna niemand, maar de buitenkant valt goed op. Opvallend dat nu mannen ook beter kijken en af en toe een complimentje geven terwijl kinderen zich nu minder bewust zijn van de caravan. Dat was bij onze kleurrijke voorganger juist andersom, die was mintgroen en roze."

Wat zijn je kampeerplannen?

"Begin september ga ik met een vriendin een paar dagen naar de Bodensee (als Corona het toelaat). Ik denk dat ik volgend jaar weer samen met mijn man naar Kroatië ga, hoewel ik persoonlijk ook graag weer naar Italië zou willen. We gaan het zien hoe de vakantie er volgend jaar uit gaat zien."

Caravan opknappen

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel: