Een kijkje in de caravan van Lukas en Tanja

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Lukas en Tanja.

Eigenaren van deze caravan Tanja (31 jaar) en Lukas (32), Jasper (5), Heidi (3), mopshond Martha en Franse bulldog Benno.
Kamperen sinds juni 2019
Caravantype Fendt Diamant 550 TG
Bouwjaar 1999
Een kijkje in de caravan van Tanja en Lukas

Kun je iets vertellen over jezelf en jouw gezin?

Mijn man heet Lukas en is 32 jaar en ik ben Tanja en ik ben 31 jaar oud. Samen met onze kinderen Jasper (5 jaar) en Heidi (3 jaar) en de twee honden Martha en Benno wonen we in een dorp in het mooie Oost-Westfalen (Duitsland). Lukas en ik werken allebei als verpleger in de psychiatrie. We hebben een eigen huis met tuin, dus we zijn gewend om veel tijd in de buitenlucht door te brengen. Ook met onze twee honden gaan we veel wandelen en brengen we graag tijd door in de natuur. Jasper is een echte ontdekkingsreiziger, hij vindt altijd wel iets wat hij wil ontdekken. Mijn man is gepassioneerd jager dus misschien dat hij dat wel aan onze zoon heeft doorgegeven. We kamperen pas sinds juni 2019 dus we noemen ons wel eens “zij-instromers”.

Hoe kwamen jullie op het idee om een caravan te kopen en hoe is dat gegaan?

Door vrienden van ons en door het ontbreken van huurcaravans op campings. We wilden met drie andere gezinnen een paar dagen naar de camping, maar alles was verhuurd en met de tent kamperen was voor mijn man uitgesloten. Toen ontstond het idee om naar een caravandealer te gaan en eens te gaan kijken. Het zou alleen niet bij kijken blijven. We hebben 4 of 5 caravans bekeken en de laatste is het geworden. Een Fendt Diamant 550 TG met een klassieke indeling: twee eenpersoonsbedden aan de voorzijde en de grote ronde zithoek achterin die om te bouwen is tot tweepersoonsbed. De meubels waren in de stijl van de jaren 90, donker eiken, patroongordijnen en bloemenkussens, maar we hadden meteen het gevoel dat we met een beetje stof en decoratie er iets leuks van konden maken. Verder was de caravan namelijk top: alles was netjes, opgeruimd en in goede staat. Voor zover wij dat konden beoordelen natuurlijk, zo zonder ervaring. Mijn man en ik hadden allebei nog nooit in een caravan of camper geslapen, laat staan er een hele vakantie in doorgebracht. Toch kochten we hem de volgende dag zonder er twee keer over na te denken. Helemaal passend bij het motto “Gewoon doen, kan goed worden”. Op de een of andere manier konden we ons beide voorstellen dat het kamperen ons goed zou bevallen en de kinderen sowieso. Want wat is er nu leuker voor kinderen dan op vakantie zijn in de vrije natuur met andere kinderen? Je bent zo flexibel, je kunt een weekendje weg gaan en het mooiste is dat je altijd een klein beetje thuis bij je hebt.

Een kijkje in de caravan van Lukas en Tanja

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Het oorspronkelijke plan was om na de aankoop alleen nieuwe hoezen/bekleding te kopen, de gordijnen eruit te halen en het oude tapijt te vervangen voor een nieuwe. Dat hebben we ook direct gedaan en dat beviel ons erg goed. Via social media kwamen we alleen steeds vaker ‘gepimpte’ caravans tegen, licht, vriendelijk en persoonlijk. Dat wilden wij ook. De echte beslissing heeft vervolgens nog 6 maanden op zich laten wachten. We zagen in dat het veel werk zou zijn en ik wist niet of ik dat wel kon. Na een periode van 6 maanden hebben we het maar gewoon geprobeerd. Het was tijd om aan het werk te gaan.

Kijkje in de caravan van Tanja en Lukas

Verliep alles volgens plan?

In december ging het gebeuren. De fronten, deuren en lades werden gedemonteerd, geschuurd, gegrond en met 2-3 lagen geschilderd. Dat heb ik allemaal gedaan en mijn man bestelde nieuwe handvatten. Het zag er geweldig uit. We waren echt verbaasd. Alles in de caravan werd geschuurd, kreeg een laagje primer en werd geschilderd. Nadat het achterste deel klaar was wilden we de caravan eigenlijk naar de stalling brengen, want het was behoorlijk koud in januari. Alleen toen ging onze Heidi naar de kleuterschool en dus had ik in de ochtend tijd om verder te gaan met het klussen, aangezien ik voornamelijk nachtdiensten werk. Dus hup, gaskachel aan en verder met ‘de kinderkamer’. Gelukkig waren er tijdens ons klusproces geen onaangename verrassingen. Dat liet maar weer eens zien hoe goed de caravan door de vorige eigenaren was verzorgd. Na bijna 3 maanden was onze renovatie klaar en ik moet zeggen dat ik tussentijds best eens gedacht heb dat het nooit klaar zou zijn.

Kijkje in de caravan van Lukas en Tanja

Wat hebben jullie allemaal veranderd?

We hebben de caravan niet echt verbouwd, maar gewoon opgeknapt en opgeleukt. De indeling is perfect voor ons, daar hebben we hem ook echt op uitgekozen. Binnenin is alles wit en grijs geverfd. De keuken heeft plaktegels gekregen. Ik heb zelf nieuwe gordijnen en hoezen voor de zitkussens genaaid. Ook de zijkanten van het bed, de koudebescherming, kregen nieuwe stof. Het aanrechtblad is van nieuw folie voorzien en alles is gelakt met krasvaste lak. Er was een nieuw tapijt nodig en natuurlijk decoratie zoals kaarsen, nieuwe lampen en dat soort dingetjes. De badkamer hebben we gelaten zoals die was, want waarom zou je praktische en functionerende onderdelen weghalen? Voor ons was dat dus duidelijk, daar doen we verder niks aan. Wel hebben we het plafond gewit en één muur beplakt met plakfolie. Toen hadden we weer een fris toilet.

Een kijkje in de caravan van Lukas en Tanja

Waar zijn jullie het meest trots op?

De keuken bevalt mij het best. De zelfklevende tegels zien er erg mooi uit en maken het persoonlijk. Ook kook ik graag in onze caravan en dat is nog leuker om te doen in een mooie keuken. Eigenlijk ben ik erg blij met de hele caravan. Op dit moment kan ik geen betere voor ons bedenken. We hebben er zoveel werk en passie ingestoken dat het echt onze caravan geworden is.

Krijgen jullie veel reacties als mensen jullie caravan zien?

Van buiten ziet onze caravan er nog steeds uit zoals in 1999, dus bijna niemand spreekt ons aan. Vrienden en bekenden hebben heel positief gereageerd. Veel mensen vinden de keuken het leukst. Doordat het zo licht is lijkt het veel groter, horen we vaak.

Kijkje in de caravan van Tanja

Wat zijn jullie plannen met deze caravan?

Onze plannen voor dit jaar zijn om de badkamer opnieuw te behangen en de kinderkamer moet een nieuw, groot Heki-raam krijgen. De voordeur zal ook worden geschilderd. Met een oudere caravan ben je waarschijnlijk nooit helemaal klaar. Als corona het toelaat willen we in het voorjaar met familie bijna 3 weken naar Zuid-Frankrijk. In de zomer staan 2 weken op het eiland Fanø in Denemarken gepland. Dat eiland heeft een plaatsje in ons hart. Mijn man komt daar namelijk al sinds zijn kinderjaren. Nederland staat ook nog op de planning, want we hebben nog een tegoedbon van een camping, omdat onze paasvakantie door de pandemie niet doorging. Verder zullen we hopelijk nog wat korte uitstapjes met vrienden en buren gaan maken die enthousiast zijn over kamperen.

We kunnen het ons echt niet meer voorstellen om geen caravan te hebben. We hebben absoluut de juiste beslissing genomen. Dus: bij twijfel, gewoon doen!

Kijkje in de caravan van Tanja en Lukas

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel