Een kijkje in de caravan van... Anja

Een gloednieuwe caravan met de modernste techniek aan boord is natuurlijk iets geweldigs en laat het hart van menig campingliefhebber sneller slaan. Maar er zijn ook liefhebbers die op oude modellen vallen. Caravans die van de sloop gered werden en na een liefdevolle rondom-renovatie een tweede jeugd beleven. Bij deze groep mensen hoort de Duitse Anja Nintemann. Zij heeft niet één maar liefst drie oude caravans onder haar hoede genomen en omgetoverd tot een klein paleisje. Lees hier het verhaal.

Als kind bracht de nu 33-jarige Anja uit het Duitse Papenburg haar vakanties altijd in de caravan of camper door. “Ik hield erg van de campingvakanties met mijn ouders en mijn drie broers en zussen”, aldus de maatschappelijke werkster. “Ik wist toen al dat ik later zelf een caravan zou willen hebben.“ Maar omdat caravans nou eenmaal best veel geld kosten, kwam het er niet meteen van. Tot dat ene moment in 2015, toen Anja op een fabrieksterrein waar haar broer werkte een oude caravan zag staan die naar de sloop zou gaan. Het was een Roller uit 1985 in een desolate toestand met veel waterschade en flinke deuken in de carrosserie. Toen Anja deze caravan zag, kwam ze spontaan op het idee om dit lelijke eendje tot een zwaan om te toveren. Toen wist ze echter nog niet hoe groot deze klus daadwerkelijk zal worden.

Helpende handen

"De waterschade was veel groter den verwacht, daarom moest alles uit de caravan gesloopt worden, ook de bodem", herinnert zich de jonge vrouw. En dat niet alleen: uiteindelijk moesten zelfs beide zijwanden gesloopt worden. Hulp kreeg de creatieve dame van haar goede vriend Nils, haar zwager die timmerman is en haar man Hennig. Als elektromonteur nam hij de elektrische werkzaamheden op zich. Dat ging in het begin niet helemaal van harte volgens Anja. "Mijn man is niet met kamperen opgegroeid zoals ik en heeft niet zo veel met caravans. Ik ben nog steeds bezig hem te overtuigen", vertelt ze lachend. Om geld te besparen werden de benodigde materialen zo veel mogelijk in de kringloopwinkel of van de sloop gehaald. "Dat ging heel goed, je kunt daar van alles krijgen." In het voorjaar van 2016 was het dan eindelijk zo ver. Na driekwart jaar bijna elk weekend hard werken was haar eerste eigen en zelf verbouwde caravan een feit! In mei 2016 maakte ze haar eerste trip naar een festival in de buurt. "Het was een geweldig gevoel", aldus Anja. "Dit was het harde werken meer dan waard."

Het tweede project

Het einde van dit project was tegelijkertijd ook het begin van een nieuw verhaal. Want medeklusser Nils vond het werken aan de oude caravan zo leuk, dat hij verder wilde gaan. Anja was snel overgehaald want ook zij was door het ´restauratievirus´ gegrepen. En zo gingen ze op zoek naar een tweede exemplaar dat opgeknapt zou worden en na voltooiing van Nils zou zijn. Op eBay vonden ze een Knaus uit 1978. Op het eerste gezicht leek er niet zo heel veel werk in te zitten. Maar dat bleek achteraf toch tegen te vallen. "Deze caravan had een lekkage bij het dakluik", legt Anja uit. "Toen Nils daar mee bezig was, zakte hij zo door de bodem van de caravan. Die bleek dus helemaal verrot te zijn". Maar de twee klusvrienden lieten zich door deze tegenslag niet ontmoedigen en gingen stug door tot ook deze caravan naar een klein jaar helemaal opgeknapt was. Hij staat nu gebroederlijk naast de eerste caravan in een loods. En daar staat intussen ook een derde caravan. "Wij kunnen gewoon niet stoppen, zo leuk en verslavend is dit." Meent Anja lachend.

De derde caravan moet een Fotobox-Caravan worden. Een vintage caravan met daarin een professionele foto-installatie om voor bruiloften en andere feesten te verhuren. "Ik hou van oude Amerikaanse vintage caravans", aldus Anja. "Ik kijk continue op Pinterest en Instagram voor inspiratie en surf door het hele internet. Dat is gewoon heel leuk om te doen". Of na deze derde caravan nog een vierde komt, durft Anja nog niet te zeggen. "Drie zijn voorlopig genoeg. Maar je weet nooit….!"

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel