Kijkje in de camper van Bryan en Ellen

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans camper? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn camper heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte camper. Deze keer in die van Bryan en Ellen.

Eigenaren van deze camper: Ellen (28), Bryan (34), Florence (6 maand) en hond Sloeber
Kamperen sinds: Ellen sinds 3 jaar en Bryan sinds 20 jaar
Campertype: Ford Transit 2T
Bouwjaar: 2019
Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Ellen en Bryan. We gaan graag op reis, en dan vooral met onze zelf ingerichte camper. Bryan maakt graag foto's. Ellen schrijft graag. Bryan zag voor het eerst de wereld in 1988, Ellen pas 6 jaar later in 1994. We groeiden allebei op in de stad Aalst in België en kregen al snel de reiskriebels te pakken. Elk apart ontdekten we al een klein stukje van de wereld, tot we in januari 2019 aan ons verhaal samen begonnen. We leerden elkaar nog op de ouderwetse manier kennen, namelijk in één van de plaatselijke cafés, omringd door gemeenschappelijke vrienden. Een hondje, een huisje en een omgebouwd busje later bleek dat we op dezelfde manier in het leven staan. Met een nieuwsgierige blik genieten we van de kleine dingen in het leven. We leven vandaag, maar fantaseren over de toekomst, en dat doen we het liefst aan een (kamp)vuurtje met een goed glas wijn. Ellen werkt in het ziekenhuis waar ze de administratie en alles daar rond voor de patiënten verzorgd. Bryan is cameraman op Freelance basis. Sinds een half jaar hebben we er een klein wonder bij: onze dochter Florence. We maakten er meteen een van onze pijlers van om haar van het roadtrippen te laten proeven vanaf het eerste moment. Zo trokken we drie weken door Noorwegen toen ze net twee maand oud was.”

Hoe verliep de aankoop van jullie camper?

“Onze camper is een gewone bestelbus van Ford. We kochten hem in 2019 omdat de vorige total loss was na een botsing. We kozen voor een nieuwe Ford transit 2T, omdat de vorige ook een ford was en we daar erg tevreden van waren. Het is hoofdzakelijk ook het voertuig dat Bryan gebruikt voor zijn werk, dus een deel van de inrichting is uitneembaar. Het bed en de zitbank kunnen in principe makkelijk weg gehaald worden. Bij het begin van de eerste lockdown in 2020 hebben we de inrichting volledig zelf gebouwd.”

Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

Hoe is het idee ontstaan om een camper te gaan pimpen?

“Ellen ging als kind mee met haar ouders, die met de auto van huisje naar huisje reden om zo een land te ontdekken. Bryan reisde rond zodra hij zijn rijbewijs had. Zo goed als elk voertuig dat hij bezat, bevatte op z’n minst een matras om zo als slaapplek te kunnen dienen. Een paar jaar geleden reisde hij met een kleine Ford Transit in z’n eentje door Zweden met als inrichting een bed, gasvuurtje en bakken voor zijn kleren. Nu reizen we dus samen met een grotere Ford Transit 2T, die we hebben geüpgraded tot een soort van comfortabelere minicamper. De perfecte middenweg tussen Bryans drang naar avontuur en mijn nood aan iets meer luxe. In’t nieuwe busje hebben we eigenlijk alle comfort. Een bed, een keuken, een koelkast, stromend water en verwarming. Ook een porta potti, zodat we ’s nachts niet meer in de kou naar buiten hoeven. Met de komst van Florence moesten we terug aan de slag om alles iets handiger te maken. Zo kunnen we haar s nachts makkelijk verschonen op de nieuwe keuken en voorzagen we de bus van een extra bedje.”

Hoe is de verbouwing verlopen?

“Met de aankoop van een nieuw camperbusje kon ons avontuur dus echt beginnen. Dromen werd nadenken, tekenen werd meten en onze kampeerbus werd langzaamaan werkelijkheid. Van isolatie tot verwarming, we deden het allemaal zelf. Het was net voor de eerste lockdown in 2020. Dus we reden naar de zelfbouwmarkt en kochten vijzen, houten panelen, balken,… Online hebben we alle technische spullen gekocht, zoals usb laders, kabels en een koelkast. Aangezien tijdens de lockdown alles in de sector van Bryan was gecanceld, kwam er een zee van tijd om de ombouw te doen. Er kwam maar één tegenslag, in de vorm van een splinter in Bryan zijn oog. Na een bezoekje aan de oogarts kon alles weer verder en twee weken later was de bus klaar voor zijn eerste test! Die was in onze eigen tuin trouwens.”

Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

“De eerste stap in het ombouwen van ons busje was isoleren. We hebben de wandpanelen eraf gehaald en de steenwolplaten (rockwool) van 12cm dik tegen de zijkanten en het plafond gelijmd. Om te voorkomen dat er vocht- of schimmelproblemen zouden optreden hebben we daarna alles mooi afgeschermd met een dampscherm. Daarna werden de wandpanelen teruggeplaatst en werkten we het plafond af in hout. De inrichting van het busje moest praktisch volledig uitneembaar zijn. Als Cois’ke ons niet op mooie plaatsen brengt, doet hij dienst als werkvoertuig voor Bryan. We kozen er daarom voor om slechts een deel van de meubels permanent te bouwen, namelijk de hangkasten, de klerenkast en de nieuwe keuken. We bouwden zo goed als alles op in houtskelet en houten platen.”

Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

“Tijdens het bouwen van de basisinrichting werd ook de technische inrichting uitgewerkt. Op voorhand werd nagedacht over waar we welke voorzieningen zouden plaatsen. Zowel in de hangkast boven het bed als die in het keukengedeelte werd een 12 volt-aansluiting (brandaansteker) alsook 2 USB-aansluitingen voorzien voor het laden van GSM’s, camerabatterijen en dergelijke. Daarnaast werkt ook onze douche een 12 volt aansluiting. Onder de kast zit een compressorkoelkast met vriesvak die eveneens op 12 volt werkt. We voorzagen een omvormer naar 220 volt voor onder andere onze blender en laptop. Het keukenmeubel op zich bevat een ingewerkt gasvuur en een lavabo met kraan. Om ons te voorzien van stromend water maken we gebruik van dompelpompjes. Dit alles wordt gevoed door een leefbatterij die onder de passagiersstoel zit. Deze kan extern worden opgeladen (bijvoorbeeld op een camping), maar wordt ook tijdens het rijden opgeladen en sinds kort ook via een zonnepaneel op het dak.”

Heeft jullie camper een bijnaam?

“Onze camperbus hebben we de naam Cois’ke gegeven! Eigenlijk de bijnaam van ons hondje Sloeber. Aangezien sloeber er niet naar luisterde, werd het de naam van onze bus.”

“Onze bus 'Cois' is eigenlijk de rode draad in ons leven en onze relatie. Zo hebben bijna al onze belangrijke/grote momenten plaatsgevonden in of rond onze camper. Ellen ging de allereerste keer in haar leven kamperen met Cois'ke. Bryan vroeg vorig jaar Ellen ten huwelijk op roadtrip door Portugal met Cois'ke. Onze eerste kindje kwam er ook dankzij onze reizen met de camper. Onze aankondiging hiervan deden we ook met de camper erbij. En dus nu zoals we wel al vertelden, gingen we er meteen terug op uit met Florence vanaf ze 8 weken oud was.”

Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Het meest trots zijn we vooral op het feit dat we meteen aanpassingen hebben kunnen doen om onze dochter op een comfortabele manier mee te nemen in onze avonturen. De eerste trip is reuze meegevallen.”

Waar krijgen jullie de meeste reacties op?

“De meeste reacties gaan over de aanpassingen met het extra bedje, de kruidenpotjes met magneten, en in het algemeen de gezellige uitstraling van ons kleine ‘thuis’.”

Een kijkje in de camper van Bryan en Ellen

Wat zijn verder jullie plannen met de camper?

“We zijn net naar Noorwegen geweest. Zweden en meer het binnenland van Noorwegen staan zeker op ons lijstje. Maar ook Corsica, Slovenië en zelfs Griekenland staan hier op. Noord Spanje en Portugal waren tot nog toe ( samen met Noorwegen wel te verstaan) onze favoriete bestemmingen.”

“Volgend jaar in september trouwen we, met dat opzicht zou een huwelijks-roadtrip door Griekenland wel heel leuk zijn. Daar dromen we een beetje van.”

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel