Een kijkje in de camper van Ellen en Bart

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans camper? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn camper heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte camper. Deze keer een kijkje in de camper van Ellen en Bart.

Eigenaren van deze camper Ellen (31) en Bart (33)
Kamperen sinds 2013
Campertype Fiat Ducato Maxi
Bouwjaar 1998
Ellen en Bart

Wie zijn jullie?

"Wij zijn Ellen en Bart. Ellen komt uit Ermelo en ik (Bart) kom uit Putten. We zijn al zo’n elf jaar bij elkaar. Zelf heb ik een aantal jaar gewerkt als product ontwerper en Ellen werkte in de ouderenzorg. In onze vrije tijd zijn we het liefst in de natuur. Wandelen, fietsen en boeken lezen. We hadden toen we nog in opleiding waren al afgesproken dat wanneer we klaar zouden zijn met de studies, we samen een half jaar naar Australië zouden gaan. Dit hebben we gedaan en daar hebben we Thailand en Nieuw Zeeland ook bij aangeplakt."

Hoe ontstond het idee om een camper te kopen?

"In Australië hebben we ons eerste kampeermiddel gekocht. Een stationwagen die we van andere backpackers overnamen, met daarin alles wat je nodig hebt om te kamperen (tent, kookspullen, matras, dekens, tafel, stoeltjes enzovoort). Hier hebben we 3 maanden in rondgetrokken en op deze manier van reizen waren we op slag verliefd. Goedkoop en vrij om te gaan en staan waar je wilt. Na Australië vlogen we naar Nieuw Zeeland waar we opeens weer gebonden waren aan hostels. Ook wel leuk, maar veel minder vrij omdat al het reizen dan met het openbaar vervoer moet. Het land vonden we fantastisch en we spraken eigenlijk al snel af dat we ooit terug zouden gaan om een busje te kopen om mee te kamperen."

"Drie jaar later, na weer wat gespaard te hebben in Nederland, vertrokken we weer naar Nieuw Zeeland. Hier hebben we ons eerste busje omgebouwd tot campertje. Ik deed daar wat werk, samen met een timmerman en die heeft ons in ruil geholpen met het bouwen van het interieur. Na 5 weken waren we klaar om te gaan en uiteindelijk hebben we 8 maanden rondgetrokken door het land. Met pijn in ons hart moesten we ook deze weer verkopen. Maar goed, het leven in een busje beviel ons zo goed dat we besloten er in Nederland ook één om te gaan bouwen om hiermee door Europa te gaan reizen."

Ellen en Bart

Vertel iets over de aankoop van de camper.

"Het was een tijdje zoeken naar het geschikte busje. We wilden graag een grote, maar niet een volledige camperopbouw. Dit met de reden dat die voor ons vaak niet praktisch zijn ingericht. Een douche aan boord wat veel ruimte in neemt en de bedden zijn vaak aan de korte kant (we zijn beiden rond de 1.90 meter). Veel ramen was ook een wens. Een soort taxi-busje was het idee maar die hebben dan weer vaak veel kilometers gemaakt."

"Uiteindelijk vonden we een Fiat Ducato Maxi via Facebook. Ooit van een sportvereniging geweest en iemand had hem daarna al simpel omgebouwd voor een camperkenteken. Weinig kilometers gereden en de keuring was positief. Wel een deukje aan de zijkant maar daar kunnen we wel mee leven."

Ellen en Bart

Hoe is de verbouwing verlopen?

"De verbouwing begon met het geheel strippen van de bus. Alles eruit want we wilden hem isoleren en net zo maken als we zelf wilden. Daarnaast begon ik met schetsen hoe het er uit zou moeten gaan zien. We willen er voor langere tijd in wonen dus het moet er wel uit gaan zien als een echt huisje. Een houten hutje was het idee. Onze eerste opzet was om dit in een half jaar voor elkaar te krijgen, maar toen kwam Corona om de hoek kijken. We wilden vorig jaar eigenlijk al op pad, maar dit hebben we uitgesteld. Op zich voor de bus prima, want nu hadden we veel meer tijd om hem te maken. Heerlijk werken zonder deadlines!"

Een kijkje in de camper van Ellen en Bart Een kijkje in de camper van Ellen en Bart Een kijkje in de camper van Ellen en Bart

Wat hebben jullie allemaal verbouwd en waar haalden jullie de inspiratie vandaan?

"De inspiratie komt denk ik voor een groot deel uit de hobbit huisjes uit ‘The Lord of the Rings’ films, maar ook zeker uit de Oostenrijkse berghutjes. Als het buiten koud is helpt het vast wel als het interieur er warm uitziet."

"Maar eerst isoleren dus... heel veel isoleren. Niet zo'n leuk werk, maar het profijt merken we al goed. Ons vorige busje was niet geïsoleerd en daarin was het veel kouder. Na het isoleren hebben we de kastjes en de kozijnen gemaakt en geplaatst, stroomdraden aangelegd, de wanden bekleed, de keuken en banken gemaakt en de vloer geïsoleerd en gelegd. Uiteindelijk gaan er veel verschillende klusjes door elkaar omdat alles maar net met elkaar moet passen."

Een kijkje in de camper van Ellen en Bart Een kijkje in de camper van Ellen en Bart Een kijkje in de camper van Ellen en Bart Een kijkje in de camper van Ellen en Bart

Heeft jullie camper een bijnaam?

"Nog niet! Bij onze vorige kampeerwagens (Francoise en Billy) schoten de namen zo ineens te binnen maar bij deze hebben we dat nog niet gehad. We zijn onderhand wel heel erg benieuwd hoe hij of zij heet!"

Waar zijn jullie het meest trots op?

"Dat zijn de raamkozijnen en de kastdeurtjes."

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de camper op pad zijn?

"Jazeker! Mensen staan er toch wel vaak versteld van dat je zoiets helemaal zelf maakt. Maar ik ben er zeker van overtuigd dat de meeste mensen dat kunnen als je er maar tijd voor neemt. Op internet staan heel veel blogs, video's, tips en uitleg over hoe je het beste de bouw kan aanpakken. ‘Gewoon beginnen’ is de beste tip die ik ken. Die tip kreeg ik van de timmerman in Nieuw-Zeeland en blijft me altijd bij."

Een kijkje in de camper van Ellen en Bart

Wat zijn jullie plannen met de camper?

We zijn nu op Terschelling en hier gaan we eerst 3 maanden aan het werk op een camping. Hierna hopen we dat de coronamaatregelen wat zijn versoepeld zodat we weer naar het buitenland kunnen. Dan gaan we waarschijnlijk overwinteren in het zuiden. We willen heel graag door Scandinavië trekken, maar dat zal nog even moeten wachten omdat de winter daar niet heel lekker zal zijn in een camper.

Heb je ook een camper of caravan omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je kampeermiddel? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel