7 tips om je kampeeruitrusting te beschermen bij slecht weer

Op de camping, vooral in Nederland, heb je altijd te maken met verschillende weertypen. Het is daarom erg belangrijk om altijd met de juiste tentaccessoires op stap te gaan en overal rekening mee te houden. Zo neem je bijvoorbeeld kleding mee voor allerlei temperaturen, maar vergeet ook niet wat hulpmiddelen mee te nemen om je tent te beschermen. Het is natuurlijk te hopen dat je tijdens je kampeervakantie lekker weer hebt. Toch geven we je graag wat tips waar je op moet letten bij slecht weer en welke maatregelen je kunt treffen.

Tip 1: Sluit dakluik, ramen en ritsen

Voorkom schade en sluit bij harde windstoten de dakluiken en ramen van de caravan. Bij matige wind kun je deze nog wel op een kier laten staan. Bij een (voor)tent is het belangrijk de ritsen goed te sluiten, zodat de wind er niet onder kan slaan.

Tip 2: Gebruik de juiste haringen

Het is erg belangrijk de juiste haringen & grondpennen te gebruiken. Niet ieder type tentharing is geschikt voor iedere ondergrond. Met gebruik van de juiste tentharingen staat je tent het stevigst. Ben je benieuwd welke tentharingen jij nodig hebt? Lees dan ons blog welke tentharingen heb ik nodig?

Tip 3: Berg je spullen op

Met wind verdwijnt er nog wel eens het een en ander op de camping. Berg lichte spullen zoals de was, badhanddoeken, luchtbedden en zwembadjes op in de tent of caravan. Zo voorkom je dat je spullen over de hele camping vliegen. Doe dit ook als je bijvoorbeeld een dagje de camping verlaat. Als er plotseling slecht weer op komst is, hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken dat je spullen wegwaaien.

Tip 4: Gebruik stormbanden

Stormbanden zorgen ervoor dat de (voor)tent stevig op de grond blijft staan en niet door de wind kapot gaat. Een stormband in combinatie met een stormbandveer vangen de bewegingen van de wind op, zodat je tent niet beschadigd.

Tip 5: Kijk uit bij open veld

Kamperen in open veld of bij hoge bomen kan gevaarlijk zijn bij slecht weer. Heb je het gevoel dat je niet meer veilig bent? Zoek dan een plek om te schuilen op de camping.

Tip 6: Span je (voor)tent goed af

Een tent die niet goed afgespannen is, heeft bij regen of storm grote kans op beschadigingen. Neem bij aankomst op de camping dus de tijd om je (voor)tent zo goed mogelijk op te zetten en af te spannen. Voor extra tips kun je ons blog Afspannen van een tent, de do's en don'ts lezen of bekijk onderstaande video:

Tip 7: Voorkom waterzakken op het dak

Misschien heb je het al wel eens gezien op de camping. Een voortent die niet goed afgespannen staat, waardoor er een waterplas op het dak ontstaat. Dit kan er voor zorgen dat de voortent beschadigd en in elkaar zakt door het gewicht van het water. Goed afspannen is dus belangrijk, maar je kunt ook extra nokbogen toevoegen. Deze zorgen ervoor dat er geen waterzak ontstaat. Voor de stevigheid tegen storm en wind, kun je stormstangen toevoegen: deze zorgen voor een verstevigde constructie van het frame. Je kunt ook de buitenste voortentstokken van de luifel of voortent laten zakken, zodat er geen waterzak ontstaat. Hoe je de voortent stormbestendig maakt, legt Daniël je uit in deze video:


Deel dit artikel