Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Kamperen met kids blog banner

10 leuke activiteiten om te doen met kinderen als je kampeert

Vrijdag, 3 April 2015

Het cliché luidt: als je kinderen het naar de zin hebben, dan heb je dat zelf ook. Voor mij in ieder geval een cliché dat waar is. We betrekken onze jongens al bij de voorbereidingen: op de kaart of Google Maps laten zien waar we heen gaan en hoe we gaan rijden. Ze mogen ieder zelf een tas of een kratje samenstellen met speelgoed dat ze graag mee willen nemen. Kunnen ze ons er in ieder geval niet de schuld van geven dat we hun Lego of autootjes zijn vergeten ;-). Hier is onze top 10 activiteiten op de camping voor de kids.


1. Schat zoeken

Maak een lijst met schatten die je kinderen moeten vinden, zoals een dennenappel, een mierenhoop, een blad van een bepaalde boom, paardenpoep. Als je al wat grotere kinderen hebben, kunnen ze mooi met hun mobiel een foto maken van de schatten als bewijs. Hoeven ze de paardenpoep ook niet mee te nemen....


2. Bordspellen

Hoe vaak doe je nou nog spelletjes? Nu tijdens je vakantie heb je er eindelijk tijd voor. Echt toptijdverdrijf voor een regendag. Zo gaat die dag snel voorbij en je brengt mooi wat quality time met je kinderen door. Lekker old school ganzenborden of Mens-erger-je niet spelen? Of wanneer het langer regent of als de kinderen wat meer zitvlees hebben: Monopoly, Risk of de kolonisten van Catan.


3. Wandelen

Vrijwel alle campings liggen middenin de natuur, ideaal om te wandelen dus. Vanaf de camping loop je zo een bos of een natuurgebied in. Wat ik zo leuk vind, is dat dieren en planten die mij niet opvallen of waarvan ik denk 'die ken ik nou wel', juist van mijn kinderen wel de volle aandacht krijgen. Dus door mijn kinderen kijk ik op een andere manier naar de natuur. Je kunt voor iets oudere kinderen het wandelen ook wat uitdagender maken door op een kompas te lopen. En wie weet zijn in de buurt van de camping wel GPS-routes uitgezet. Ik zeg: doen! En neem dan voor onderweg een picknickmand en een plaid mee zodat je lekker neer kunt ploffen en middenin de natuur je broodje kunt oppeuzelen.


4. Kampvuur maken

Helaas niet op iedere camping toegestaan, maar hopelijk heb jij het geluk op de 'goede' camping te verblijven. Legaal vuurtje stoken vindt volgens mij iedereen wel tof om te doen. Eerst zoek je een mooie en veilige plek uit en zet blusmateriaal (water en of zand) klaar. Vervolgens ga je met je kinderen brandhout en aanmaakhout verzamelen. Om het vuur goed aan de gang te krijgen heb je licht ontvlambaar materiaal nodig, zoals gedroogd gras, donsveertjes en droge dennenappels. Wanneer je dat allemaal bij elkaar gezocht hebt, kun je aan de slag. Binnenkort volgt een uitgebreid blog over de kunst van het kampvuur maken, maar waarschijnlijk snap je wel ongeveer wat de bedoeling is. Als je dan verhalen gaat vertellen, wordt het extra spannend in het donker.


5. Waterpret in je opblaasbare zwembad

De meeste kinderen zijn dol op het plonzen in het water. Super leuk dus om een opblaasbaar zwembad mee te nemen als je op de camping staat. Zulke zwembaden nemen nauwelijks ruimte in, maar staan wel garant voor eindeloos waterplezier. Ik sta vaak versteld hoe lang de kids zich vermaken in hun zwembadje. Plus je kunt zelf ook even de verkoeling op zoeken als het kwik de pan uit rijst. Zo kun jij lekker met een boek in je campingstoel wegdromen terwijl je met een schuin oog het zwembadje in de gaten houdt.


6. Marshmallows of broodje roosteren

Als het kampvuur dan toch nog brandt, zorg dan voor je eigen versnapering. Prik marshmallows of worstjes aan een stok en rooster ze boven het vuur. Het gaat het beste als de vuur niet meer zo hoog is, maar aan het smeulen is. Wat ook perfect gaat is een broodje bakken. Zorg dat je brooddeeg hebt, maak het klaar en laat het deeg rijzen. Als het genoeg gerezen is, dan maak je een bolletje van het deeg en prikt het aan een stok. Nu rustig rond draaien boven het vuur, even wachten en eet smakelijk!


7. Waterballonnengevecht

Hopelijk tref je het met het weer tijdens jouw vakantie, want bij een lekkere temperatuur en een zonnetje doen spelletjes met water het altijd goed. Je kunt natuurlijk met z'n tweeën waterballonnen overgooien, maar met een heel stel een waterballonnengevecht houden is veel leuker. 'Onze' regels zijn als volgt. Nadat je een veld hebt uitgezet, maak je teams. Vanaf jouw kant van het veld probeer je een tegenstander te raken. Lukt dat, dan is de geraakte speler af en moet aan de kant gaan zitten. Lukt het een teamgenoot van de geraakte speler daarna een ballon te vangen, dan mag er weer iemand het veld in. Zorg ervoor dat je van tevoren een flinke hoeveelheid gevulde ballonnen hebt klaarliggen. Succes verzekerd!


8. Lekker ballen

Kinderen houden niet van de hele dag op de stoel zitten. Dus als ze niet naar de kinderclub gaan en daar door anderen vermaakt worden, zul je zelf actief moeten worden. Maar dat is echt geen straf. Want het is gewoon hartstikke leuk om met hen te tafeltennissen, badmintonnen, beachballen of jeu de boulen. Lekker quality time doorbrengen met je kids én lekker in shape blijven. Scheelt straks weer een vakantiekilo ;-).


9. Verstoppertje spelen

Natuurlijk heeft iedereen wel eens verstoppertje gespeeld op de camping, maar deze variant, van een vriendin van mij, hebben wij nog nooit gedaan maar gaan wij zeker dit jaar proberen. Neem walkie talkies mee van thuis en maak twee teams. Eén team verstopt zich en geeft de ander via de walkie talkie aanwijzingen. Helemaal gaaf om in het donker te doen.


10. Relaxen

Maar je hoeft natuurlijk niet de hele dag en avond door actief te zijn. Je hebt vakantie, dus vergeet ook niet te relaxen. Ga bijvoorbeeld met je kinderen op de grond liggen, op een matje of handdoek, en kijk naar de sterren. De Grote Beer, oftewel het steelpannetje, is bij helder weer vaak snel gevonden. Voor je smartphone heb je ook leuke apps om sterren te zoeken, zoals Star tracker. Daarmee kun je iets gerichter gaan zoeken. Wat ook heerlijk is, liggen in het gras en kijken naar vorm van de voorbijtrekkende wolken en daar heerlijk bij wegdromen.

Deze top 10 kun je natuurlijk eindeloos aanvullen. Mijn verzoek aan jou: doe dat eens. Laat mij eens weten wat jij onderneemt met je kinderen of en rond de camping. Dan ga ik jouw tips deze zomer meteen in de praktijk brengen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...