Bij echt kamperen hoort een kampvuur. Ook een scoutingkamp is niet compleet zonder een kampvuur. Je kunt je eraan warmen, er liedjes bij zingen en marshmallows of broodjes roosteren. Maar hoe maak je nu een goed kampvuur? Er zijn verschillende soorten vuren. Wij gaan uit van de piramidevorm.

Een goede voorbereiding

  • Zoek een veilige plek uit. Houd rekening met de wind.
  • Blijf ver genoeg weg van zaken die snel vlam vatten, zoals hooi of een tent.
  • Houd altijd materiaal om te blussen bij de hand, zoals water en zand.
  • Let ook op je kleding. Trek geen snel brandbare kleding aan als je een vuur gaat maken.

Nu je zo goed mogelijk voor je eigen veiligheid en die van omstanders hebt gezorgd, ga je op zoek naar brandstof.

De juiste brandstof

Om het vuur te laten branden heb je goede brandstof nodig. Je hebt hiervoor 3 verschillende soorten nodig, namelijk tondel, aanmaakhout en brandhout. Uiteraard heb je naast brandstof ook zuurstof nodig hebt en voldoende warmte.

Tondel

Tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt, zoals gedroogd gras, donsveertjes en droge dennenappels. Van tondel maak je een bedje. Wat je ook heel goed als tondel kunt gebruiken, zijn pluisjes uit het filter van je wasdroger. Die kun je dan je vakantie vast opsparen.

Aanmaakhout

Droge dode takken zijn het ideale aanmaakhout omdat ze snel vlam vatten. Neem hiervoor zacht hout en harshoudend hout. Rondom het tondelbed maak je een kleine piramide van aanmaakhout. Tondel maakt het aanmaakhout aan dat vervolgens de grotere balken aansteekt. Aanmaakhout verbrandt snel, verzamel er daarom genoeg van.

Brandhout

Je kunt het beste grote dikke takken als brandhout gebruiken. Op brandhout moet het vuur tenslotte branden. Deze takken vatten niet snel vlam, maar ze branden wel lang. Je maakt opnieuw een piramide, maar dan nu van brandhout. De grote piramide bouw je om de kleine piramide van aanmaakhout heen.

Het vuur aansteken

Je kunt het kampvuur op verschillende manieren aansteken. Wij gaan voor de gemakkelijkste manier en dat is met een lucifer. Steek met de lucifer het tondelbed op verschillende plekken aan. Het vuur slaat vervolgens over naar het aanmaakhout en vervolgens het stookhout. Als het vuur goed brandt, voeg je met enige regelmaat nieuwe takken of stammen toe. Leg er niet te veel tegelijk op, anders verstik je het vuur.

Tip: Marshmallows roosteren

De marshmallow is eigenlijk gewoon een spekje, maar dan de Amerikaanse versie ervan. Je kunt zelf marshmallows maken, maar je kunt ze ook gewoon kopen. De traditie van marshmallows roosteren is ook naar Nederland overgewaaid. Maar hoe rooster je marshmallows eigenlijk? Dat doe je door de marshmallow op een stok te prikken en 'm boven het vuur te houden. Let er wel op dat de marshmallow niet in het vuur hangt. Draai de stok boven het vuur rond. Na een tijdje karameliseert de buitenkant en de binnenkant wordt lekker vloeibaar. Wil je het liever hartiger, prik dan wat brooddeeg om de stok. Eet smakelijk!

Veilig het vuur doven

Als je als laatste weggaat bij het kampvuur, dan zorg je er uiteraard voor dat het vuur helemaal uit is. Je kunt het kampvuur doven met water of zand. Als je met water blust, haal dan de blokken eerst uit elkaar en blus die afzonderlijk. Als je dat niet doet, dan lopen kijkers het risico om brandwonden op te lopen door de hete stoom.

Veel plezier bij de lange avonden rond het kampvuur!