Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Welke soorten chemische toiletten zijn er?

Maandag, 9 April 2018

Met een chemisch toilet hoef je niet meer de hele tijd naar het toiletgebouw van de camping te wandelen, maar kun je in je caravan, camper of voortent naar het toilet. Er zijn verschillende soorten chemische toiletten en in dit blogartikel vertellen wij je hierover.


Een chemisch toilet heeft net als een gewoon toilet een pot en een bril met een deksel. Het verschil is echter dat een chemisch toilet niet aangesloten is op het riool en door middel van chemicaliën de uitwerpselen/het afval verwerkt. Door middel van een druk op de knop wordt er met kracht water in de toiletpot gespoeld en vervolgens komt dit in de vuilwatertank terecht. In deze vuilwatertank zorgen de chemische stoffen ervoor dat het afval wordt afgebroken en de geur sterk vermindert of zelf verdwijnt.


Inbouw of draagbaar?

Wij maken onderscheid tussen twee soorten toiletten:


Ingebouwd chemisch toilet

Een ingebouwd chemisch toilet wordt ook wel een cassette toilet of caravantoilet genoemd. Een cassettetoilet is vast gemonteerd en enkel de afvaltank is uitneembaar en draagbaar, vanuit het serviceluik aan de zijkant van je camper of caravan.


Draagbaar chemisch toilet

Dit soort toiletten is, zoals de naam al zegt, draagbaar. Een draagbaar toilet wordt vaak ook wel een Porta Potti genoemd. Hierbij kan het gehele toilet worden verplaatst.


Welke soorten draagbare chemische toiletten zijn er?

Er zijn verschillende soorten Porta Potti's: de Porta Potti Qube (in verschillende uitvoeringen) en de Porta Potti Excellence.

  • De Qube 145 en Qube 165 zijn de standaard Porta Potti’s van Thetford. Deze zijn allebei uitgerust met een balgpomp (een soort harmonicapomp die je een paar keer moet indrukken). Het verschil tussen deze twee is de hoogte: de 165 is 8,4 centimeter hoger dan de 145 (41,4 cm versus 33 cm) en de capaciteit van de afvalwatertank: de 165 heeft 21 liter en 145 12 liter
  • De Qube 345 en de Qube 365 zijn de iets luxere uitvoeringen van de 145 en de 165. Deze bevatten namelijk een niveauindicator waarmee je kunt aflezen hoe vol de vuilwatertank is en een zuigerpomp (deze trek je eerst omhoog en daarna naar beneden) in plaats van een balgpomp. De hoogte en inhoud van de afvalwatertank is gelijk aan die van de 145 en 165.
  • De Qube 335 is het kleinste Porta Potti toilet. Deze past bijvoorbeeld tussen de voorstoelen van een bus of camper. De hoogte is 30,8 cm en de inhoud van de afvalwatertank is 10 liter. Met de hold down kit kun je dit toilet vastmaken aan de ondergrond.
  • De Porta Potti Excellence Electric is de meest luxe uitvoering die er is en deze wordt ook wel de 565 genoemd. Deze is iets hoger (44,3 cm) en bevat een elektrische pomp (werkt op zes 1,5 V AA-batterijen). Daarnaast heeft dit toilet 2 indicatoren: voor het niveau van de afvaltank en het niveau van de schoonwatertank.

Er is dus voor ieder wat wils.


Wil je weten hoe een Porta Potti werkt? Lees dan ons blogartikel: Hoe werkt een Porta Potti?


Hoe herken ik een Thetford toilet?

Een Porta Potti wordt gemaakt door Thetford. Je herkent een Thetford toilet dus aan de naam Porta Potti, dit is namelijk de merknaam van Thetford. Daarnaast zit er ook een sticker aan de binnenkant van het toilet van de fabrikant. Een Thetford toilet voldoet in alle Europese landen aan de strengste wettelijke eisen en daarom kun je de producten van Thetford ook herkennen aan het Nederlandse keurmerk ‘Milieukeur’ en het Duitse keurmerk ‘der Blaue Engel'.

Reacties

M
"Hallo Joop,
onze motor van de porto potti doet het wel maar hij spoelt niet. Wat kunnen wij daar aan doen?"
"Hoi Margriet, Wij denken dat de slang van de pomp is afgeschoven. Dit kan gebeuren. Je kunt dan het beste de pomp demonteren om dit even te checken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
RE
"HOE KAN IK MIJN ZUIGERPOMP SMEREN"
"Hoi Etienne, Wat is precies het probleem van de pomp? Wij hebben hier geen ervaring mee. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
DF
"Hallo is Ben president in Spanje en ben op zoek naar een chemische toilet , wij hebben daar plaats voor ,wij hebben daar een vrije ruimte voor alleen weet ik niet of het te verkrijgen is in Spanje en of dit realistis is daar er geen riool aanwezig is en graag ook een prijs voor het beste dat je in aanbieding hebt ,dit zou dienen voor de dagelijkse behoefte van de tuinman . chemist toilet wit hebben Dakar plats voor"
"Hoi Daes, voor dagelijks gebruik raden wij een hoger model aan, bijvoorbeeld de Thetford Porta Potti Qube 365. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
H
"wij overwegen een chemisch toilet voor boven in ons vakantiehuis; het riool is aangesloten op een septic tank en daarin mogen geen chloor etc. geloosd worden want dit verstoort het afbraakproces
Hoe kan dit gecombineerd worden met een chemisch toilet?
"
"Hoi Hans, Je kunt dan Aqua Kem Green gebruiken. Dit wordt ook vaak gebruikt bij Septic tanks op de camping. Dit product is met name geschikt wanneer de afvaltank wordt geleegd in septic tanks op kampeerterreinen. Aan Aqua Kem Green is zowel het milieumerk de Blauer Engel (Duitsland) als milieukeur (Nederland) toegekend. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
GV
"Hoi ik wil een chemisch toilet aanschaffen voor thuis in badkamer. Aangezien ik vaak naar wc moet snachts en ik anders naar beneden moet.. wat raad u aan?"
"Hoi Gea, Wij adviseren de Thetford Port Potti Qube 365. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...