Hoe werkt een Porta Potti?

Hoe werkt een Porta Potti?

Een Porta Potti is een chemisch toilet van Thetford. In dit blogartikel vertellen we je meer over de werking van een Porta Potti en hoe je een dergelijk toilet moet legen. Bekijk ook eens de onderstaande video voor een duidelijke uitleg.

Er zijn verschillende soorten Porta Potti's en daarover lees je meer in dit blogartikel: Welke soorten chemische toiletten zijn er?

Hoe werkt een Porta Potti?

Een Porta Potti is een chemisch toilet dat uit twee delen bestaat. Een spoelwatertank met een toiletpot en een afvaltank. De spoelwatertank is het bovenste gedeelte en daaronder zit de toiletpot. De toiletpot bevat een bril en een deksel die beide afneembaar zijn. De afvaltank zit helemaal onderop.

Hoe werkt een porta potti

Deze twee delen kun je door middel van een handgreep (achterkant toilet) van elkaar loskoppelen.

Hoe werkt een porta potti

Water en spoelvloeistof (roze) kun je vanuit de bovenkant in de spoelwatertank gieten.

Porta potti vloeistof bijvullen

Andere vloeistoffen kun je het beste via de schenktuit toevoegen aan de afvaltank. Alle Porta Potti-modellen beschikken over een draaibare schenktuit, waarmee het legen ook zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt, omdat je niets hoeft te demonteren. In ons artikel: Welk toiletpapier en middelen voor een chemisch campingtoilet? lees je meer over de toiletvloeistoffen.

Porta potti vloeistof bijvullen

De ontluchtingsknop zorgt ervoor dat tijdens het legen spetteren wordt voorkomen.

Porta potti ontluchtingsknop

De niveau-indicator laat zien wanneer de afvaltank geleegd moet worden (alleen de 145 en 165 hebben geen niveau-indicator). De Excellence geeft ook nog aan wanneer je de spoelwatertank moet vullen

Porta potti caravan Porta potti caravan

Hoe werkt een Porta Potti?

Voordat je een Porta Potti in gebruik kunt nemen, moet je in de afvaltank (groen/blauw) en in de spoelwatertank (roze) vloeistof toevoegen. Vervolgens voeg je nog 3 liter water via de watervulopening aan de spoelwatertank toe zodat deze vol zit. Belangrijk hierbij is dat je de vloeistoffen niet direct via de afsluitschuif toevoegt, omdat dit de rubbers kan aantasten. Bij elke Porta Potti zit een gebruiksaanwijzing waarbij dit stap voor stap wordt uitgelegd.

Hoe leeg je een Porta Potti?

Zodra de vuilwatertank vol is (afhankelijk van de grootte*) moet deze geleegd worden. Een chemisch toilet hoor je elke paar dagen te legen, maar dit is afhankelijk van hoeveel mensen gebruikmaken van het toilet. Wij hanteren zelf een maximum van 4 dagen als je gebruikmaakt van de blauwe toiletvloeistof. Op de meeste toiletten zit een lampje dat gaat branden als de tank vol is. Als deze indicator aangaat kan er vaak nog ongeveer 2 liter bij, maar wij raden aan om het toilet tijdig te legen.

Bij een Porta Potti wordt d.m.v. een schuifhendel het afvalreservoir losgekoppeld en vervolgens ook geleegd. Vuilwatertanks bevatten een schenktuit en een ontluchtingsknop om het legen gemakkelijker te maken. Een ontluchtingsknop zorgt er namelijk voor dat het legen zonder spetteren kan plaatsvinden.

Let op: je mag deze toiletten niet in de algemene riolering legen, omdat het chemische stoffen bevat. Dit moet dus op speciaal daarvoor bestemde plekken worden geleegd. De meeste campings hebben een stortplek.

*Een tank van 20 liter zal door 2 personen in drie dagen gevuld zijn. - Een volwassene loost dagelijks gemiddeld 1 à 2 liter urine. Dit is uiteraard afhankelijk van de vochtinname.


Deel dit artikel