Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Hoe en wanneer impregneer je een tent?

Donderdag, 1 Augustus 2019

Wanneer je een nieuwe tent koopt wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Om te voorkomen dat je tent gaat lekken is regelmatig impregneren belangrijk. In dit blog leggen we je uitgebreid uit wanneer het nodig is om een tent te impregneren en hoe je dat precies doet.


Tip: Onderstaande instructies gelden ook voor vouwwagens.


Moet je een tent bij aanschaf impregneren?

Bij aankoop van een nieuwe tent hoef je hem niet meteen te impregneren, dit doen ze namelijk in de fabriek al. Toch zijn er – zowel bij polyester als katoenen of katoen/polyester tenten – dingen waar je rekening mee moet houden.


Katoen en katoen/polyester tenten

Bij tenten van katoen en katoen/polyester moet je er rekening mee houden dat bij de eerste regenbui het iets door de tent kan nevelen. Wanneer je een tent voor het eerst opzet komt er namelijk veel spanning op het doek te staan waardoor de naden en garen iets gaan trekken. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes ontstaan. Als de tent vervolgens in aanraking komt met water zuigen de naden en garen zich vol met water en groeien de gaatjes dicht. Dit proces heet ‘zetten’. Verder verspreidt het impregneermiddel zich al wat in en over het doek wanneer het een keer goed nat is geweest. Wil je voorkomen dat tijdens je vakantie de regen iets door je tent heen nevelt? Zorg dan dat je de tent voor het eerste gebruik eerst goed nat maakt en laat opdrogen.


Polyester tenten

Bij polyester tenten kan het voorkomen dat de naden op sommige plekken wat water doorlaten. De naden zijn wel getapet, maar op plekken waar lusjes of slaapcabines zijn ingenaaid werkt dit niet altijd 100%. Daarom raden we altijd aan om een naadverdichter mee te nemen. Deze breng je dan aan de binnenzijde van de tent aan.Wat betekent de PU waarde van polyester tenten?

De waterdichtheid wordt bij tenten uitgedrukt met de term 'waterkolom', vaak weergegeven als aantal mm PU. Tenten van polyester zijn voorzien van een coating (vaak van Polyurethaan) en daardoor waterdicht. Hoe meer je een tent gebruikt hoe sneller deze coating slijt, de PU waarde wordt hierdoor ook lager. Met name UV-straling heeft een groot effect op de coating. Om te voorkomen dat de coating van je tent snel ‘op’ is kun je het beste een tent aanschaffen met een hoge PU waarde. Wij raden een PU waarde van ongeveer 3000 aan.


Meer informatie over de waterkolom? Lees ons blog: 'Wat is de waterkolom van een tent?'.Wanneer moet je een tent impregneren?

Wanneer je een tent opnieuw moet impregneren verschilt per situatie. Hoe langer je kampeervakantie is, hoe eerder je een tent moet impregneren. Factoren zoals UV-straling, natuurlijk vuil en huishoudelijke verontreiniging hebben invloed op de waterdichtheid van je tent. Over het algemeen houden we de regel aan van 1 x per 3 à 4 jaar impregneren.


Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt.


Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat. Niemand heeft immers zin in een lekkende tent tijdens de vakantie. Door eens in de 3 à 4 jaar te impregneren blijft je tent in een goede conditie.


Begint je tent toch te lekken? Dan is het ook tijd om je tent te impregneren. Zorg dat je altijd de tent in zijn geheel schoonmaakt en impregneert, ook als de lekkage maar op 1 plek is. Het kan namelijk zijn dat als je één plek behandeld hebt, daarna een andere plek begint te lekken. Ook voorkom je hiermee de kans op kleurverschil in het tentdoek.


Let op: Maak je een tent schoon met schoonmaakmiddel? Dan is het belangrijk de tent altijd opnieuw te impregneren. Schoonmaakmiddel tast namelijk de waterdichtheid van een tent aan.Hoeveel impregneermiddel heb je nodig?

Met één liter impregneermiddel kun je gemiddeld 10 tot 15 m2 besproeien. Dit hangt van het type impregneermiddel af, kijk daarom altijd even op de verpakking.Hoe impregneer je een tent?

Zorg ervoor dat je de tent grondig schoonmaakt en laat drogen. Daarna kun je beginnen met impregneren. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Zet je tent op en zorg ervoor dat de tent er strak bij staat.
  2. Spuit het impregneermiddel verneveld op het doek, bijvoorbeeld met een plantenspuit of pomp. Sommige impregneermiddelen worden standaard geleverd in een sproeifles.
  3. Gebruik een zachte borstel – zoals de 123 Products tentdoekborstel – om het impregneermiddel uit te smeren. Zo komt het middel goed in het doek.
  4. Laat het middel even inwerken.
  5. Spoel de tent goed af met water, hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken.
  6. Laat de tent vervolgens weer goed drogen voordat je hem opruimt.

Heb jij al eens een tent geïmpregneerd? En hoe heb je dat aangepakt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

DT
"Wij hebben de avantgarde 6 prima tent. Is het een idee om de naden te impregneren bij deze tent . Of moet echt de hele tent ? En kunnen we dat doen op vakantie ?"
JP
"Moet je een voortent van een caravan (merk dorema) ook impregneren?"
"Hoi Jimmy, wij raden bij elk type tent aan om deze regelmatig te impregneren. Kijk goed naar het materiaal van je tent. Groetjes, Team Obelink" Antwoord Obelink
J
"Goedendag Jeroen hier nogmaals, ik heb donderdag 2 augustus gemaild naar jullie customerservice op advies van jullie maar heb tot op heden daar nog geen reactie op gekregen.

Ik heb ook de foto's bijgevoegd in de mail...

Mvg,

Jeroen "
"Hoi Jeroen, In verband met de drukte is de reactietijd van de betreffende afdeling iets langzamer. Je hoort zo snel mogelijk van ons! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Bedankt voor het snelle reageren heb inmiddels contact opgenomen op het door jullie opgegeven email adres en wacht de reactie dan even af...alvast bedankt voor de moeite

Mvg,Jeroen "
"Hoi Jeroen, graag gedaan! Groetjes, Team Obelink" Antwoord Obelink
J
"Goedendag wij zijn vandaag terug gekomen van de vakantie,en zouden dan graag gebruiken maken van wat u ons aanbied mocht dit de oplossing zijn voor het lek zijn van de tent...wij hebben hier ook beelden van mocht u die nog willen zien..

Hoe maken we daar een afspraak voor en wat zijn de evt kosten hiervoor of is dit een stukje service van jullie uit..

Mvg jeroen"
"Hoi Jeroen, Je mag de beelden + uitleg sturen naar customerservice@obelink.nl. Dat gaat iets makkelijker dan via hier. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Goedendag dit is de 3e flinke bui en hij lekte ook op plekken waar geen naden zitten...idd de eerste bui kwam er nevel door enzo dit hadden we verwacht ,maar na de 3e bui mag ik toch verwachten dat ik niet loop te zwemmen in mijn tent...haha

Ik hoop dat jullie ons hiermee kunnen helpen.

Mvg,jeroen"
"Hoi Jeroen, Zwemmen in de tent is inderdaad niet de bedoeling! Mocht het na jullie vakantie nog niet verholpen zijn, dan kunnen we de tent in het najaar hier in de winkel een keer opnieuw impregneren. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Goedendag Jeroen hier live uit de Toscane tijdens een fikse bui,en nu blijkt dat onze Obelink Amazonas 600 zo lek is als wat op vooral de naden het water loopt er langs...en dan het meeste op de lange naad waar de span stang zit...en bij de lichtkoepels in het dak

Wat kan ik en evt jullie hier aan doen dit is nog maar de 3e keer dat we hem gebruiken...

Hoop wat van jullie te horen...groetjes jeroen"
"Hoi Jeroen, Is dit de eerste regenbui die je hebt gehad met deze tent? Als de tent dan voor het eerst in aanraking komt met water kan deze water doorlaten in de vorm van lekkage / nevel. Als het garen een paar keer flink nat geweest is en weer volledig heeft kunnen drogen, zwelt het garen en trekt het doek volledig dicht.

Het doorlekken gebeurt vooral op de ruimere stiknaden (waar meerdere banen stof bij elkaar komen) dus bij het raam en de gordijnen of waar lusjes aangenaaid zitten. Na verloop van tijd zal dit vanzelf dichttrekken en verholpen zijn.

Groetjes, Team Obelink.
"
Antwoord Obelink
E
"Wat voor impregneer en nadendichter heb ik nodig voor een katoen/polyester tent? "
"Hoi Edwin, om te impregneren kun je Pretentine, Omega dry of Ultramar canvas / cotton protector gebruiken. Een naadverdichter kun je niet gebruiken op een katoen/polyester tent. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
L
"Hallo, ik wil onze Isabella Penta voortent opnieuw impregneren. Welk product kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Lonneke"
"Hoi Lonneke, Als je het tentdoek droog impregneert kun je deze gebruiken: https://www.obelink.nl/123-products-omega-dry-waterdichting.html Als je het tentdoek nat impregneert (bijvoorbeeld na het schoonmaken), kun je deze gebruiken: https://www.obelink.nl/123-products-omega-wet-waterdichting.html. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Hallo obelink, ik heb een lugano 6 van iemand overgekocht weekend uitgeprobeerd blijkt toch her en der wat te lekken met name de naden.hoe kan ik het beste de tent weer watdicht maken inclusief de naden (de tape laat her en der los etc) hoe pak ik het beste aan en hoeveel impregneer heb ik nodig? Groetjes jolanda"
"Hoi Jolanda, Lekkende naden zijn eenvoudig op te lossen met een naadverdichter: https://www.obelink.nl/seam-sure.html. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...