Grondzeilen voor onder of in je (voor)tent zijn er in veel soorten en maten. Welk grondzeil kun je kopen voor onder je tent en welk grondzeil is nou precies bedoeld voor in je voortent? Dat gaan we je vertellen in dit artikel.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twee soorten grondzeilen zijn:

  • Een ondergrondzeil: dit wordt vaak gebruikt onder een tent om het grondzeil van de tent te beschermen.
  • Een grondzeil voor in de voortent: een voortent heeft meestal geen vast grondzeil. Als je een voortent koopt, heb je dus nog een grondzeil of tenttapijt nodig.

Ondergrondzeilen: een grondzeil voor onder je tent

Een ondergrondzeil is als het ware een grondzeil voor onder je grondzeil. Dit wordt vaak gebruikt om de onderkant van de tent te beschermen tegen beschadigingen en viezigheid. Er zijn verschillende opties voor een ondergrondzeil:

  • Plastic grondzeil: Deze koop je voor een paar euro en neemt weinig ruimte in beslag. Na gebruik gooi je dit plastic zeil weg. Het nadeel hiervan is dat het slecht voor het milieu én het slecht voor het gras is. Mocht jouw tent een vaste kuip hebben en je kiest voor een plastic grondzeil, dan heb je ook nog meer kans op schimmelvorming tussen de twee grondzeilen. Dit veroorzaakt nare luchtjes en kan het grondzeil van je tent beschadigen.
  • Eco gronddoek: Dit is een ademend grondzeil wat beter is voor het gras en daarnaast beter voor het milieu. Je kunt dit doek hergebruiken.
  • PE grondzeil: Een lichtgewicht waterdicht zeil, ook wel bekend als bouwzeil. Meerdere malen te gebruiken, maar niet ademend. Doordat dit zeil niet ademt, is er een grotere kans op schimmelvorming tussen de vaste kuip van je tent en dit grondzeil. Schimmelvorming veroorzaakt vervelende geurtjes en kan het grondzeil van je tent beschadigen.
  • Tenttappijt: Een tenttapijt leg je in je tent of op het gras. Het zorgt ervoor dat het zand door het tapijt gaat waardoor je voeten schoon blijven.

Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van een ondergrondzeil? Lees dan ons blog: wel of geen grondzeil onder de tent?

Grondzeilen: een grondzeil voor in je voortent

Er zijn verschillende opties voor een grondzeil in de voortent:

  • Een PVC grondzeil: Stevig, waterdicht, comfortabel en warmte-isolerend. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor een goed grondzeil. Het nadeel van een PVC grondzeil is dat het zeil niet ademt en het gras hierdoor verstikt. Dit kan nare geurtjes veroorzaken.
  • Een PVC grondzeil met opblaasbare randen: Dit grondzeil heeft dezelfde eigenschappen als het PVC grondzeil, maar met een grondzeil met opblaasbare randen ben je nog beter bestand tegen water dat onder de tent doorloopt. De opblaasbare randen houden namelijk alle nattigheid tegen.
  • In plaats van een grondzeil kun je ook tenttegels of een voortenttapijt gebruiken. Tenttegels zijn wat dikker dan een zeil waardoor je geen last hebt van waterplassen of pijnlijke stenen of takjes onder je voeten. Een tenttapijt leg je op een onderzeil of op het gras, lekker zacht aan je voeten!

Wat zijn jouw ervaringen met een grondzeil? Laat het ons weten in de reacties!