Welke soorten bustenten zijn er?

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: kampeerders die er met de bus op uit trekken. Heerlijk een paar weken rondtoeren met je Ford Transit of opgeknapte Volkswagen T3. Geen grote tent of zware voortent om op te zetten en af te breken: met een bus kun je gaan en staan waar je wilt. Toch is de leefruimte van zo'n bus vrij beperkt en is buiten zitten met slecht weer niet zo prettig. Om wat extra leefruimte te creëren is een bustent ideaal. Je kunt er je spullen in kwijt, 's avonds spelletjes spelen en als het gaat regenen zit je droog. In dit blog leggen we uit welke verschillende soorten bustenten er zijn.

Een bustent aan de zijkant of aan de achterklep?

Het is belangrijk om er goed over na te denken aan welke kant je de leefruimte wil uitbreiden en wat de mogelijkheden zijn. Waar het voor de één praktisch is om een tent aan de zijkant te nemen, kan het in een ander geval juist veel logischer zijn om een bustent aan de achterklep te bevestigen. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Een bustent aan de zijkant

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een bustent aan de zijkant, dit omdat de schuifdeur vaak de ingang is. Je kunt dan de achterklep gewoon dichtlaten en via de schuifdeur naar binnen. Wanneer het regent kun je dan droog je bus in en uitstappen, wel zo prettig natuurlijk. In de volgende gevallen is het slim om te kiezen voor een bustent aan de zijkant:

  • Wanneer de 'hoofdingang' naar de bus aan de zijkant zit.
  • Je de leefruimte liever verbreedt dan verlengt.

Een bustent aan de achterklep

Een bustent die wordt bevestigd aan de achterklep kan een echte uitkomst zijn als je juist daar de leefruimte wil uitbreiden. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Wanneer je een dubbele cabine hebt. In dat geval zit de 'leefruimte' namelijk achterin de bus en kun je deze niet vanuit de zijdeur bereiken.
  • Als het slaapgedeelte bij de zijdeur zit. Anders moet je iedere keer over de bedden klimmen om in de bus te komen.
  • Wanneer je een SUV, MPV, crossover, grote stationwagen of pick-up truck hebt.

We hebben twee tenten die geschikt zijn voor de achterklep: de Reimo Uni Van, de Kampa Tailgater.

Wanneer je een bus hebt met klapdeuren aan de achterzijde past hier zowel een bustent aan de zijkant als een bustent aan de achterklep op. Het sluit misschien iets minder mooi aan, maar het kan zeker.

Opblaasbare bustenten

Wil je graag een bustent, maar toch optimaal blijven genieten van de vrijheid die een bus biedt? Kijk dan eens naar een opblaasbare bustent, deze zijn namelijk een stuk sneller op te zetten en af te breken dan een normale bustent. Wij zetten hieronder de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen opblaasbare bustent:

  • Sneller op te zetten en af te breken
  • Makkelijker op te zetten en af te breken
  • Beter bestendig tegen wind en storm

Nadelen opblaasbare bustent:

  • De pakmaat is groter
  • Aanschafprijs ligt hoger

Vrijstaande bustenten

Vrijwel alle bustenten zijn vrijstaand, dit betekent dat ze ook zonder de bus kunnen blijven staan. Zo kun je er rustig een dagje op uit of even boodschappen doen met de bus zonder dat je meteen de tent moet afbreken. Bij terugkomst bevestig je hem dan weer eenvoudig aan je bus.Slaapcabine in een bustent

Wij bieden geen bustenten aan met slaapcabines. Vaak zit er namelijk een slaapplek in de bus zelf. Mocht je toch een (extra) slaapplek willen creëren in je bustent kun je hiervoor de Obelink Pop Up Binnentent gebruiken. Deze vrijstaande binnentent staat binnen enkele seconden en biedt ruimte voor 2 eenpersoons luchtbedden of 1 tweepersoons luchtbed.

Voor de Obelink Maritime en Obelink Paradise is ook een speciale binnentent te krijgen.

Bedenk dus voor de aankoop van een bustent goed aan welke kant je hem wilt bevestigen. Hierbij moet je kijken waar de leefruimte zit en via welke deur je naar binnen wilt. Mocht je een bustent aan de zijkant willen, kun je er ook voor kiezen om een opblaasbare bustent aan te schaffen.

Heb je een bustent op het oog? Dan is het belangrijk om goed te kijken wat er op jouw bus past en welke bevestigingsmogelijkheden er zijn. Lees hiervoor ons blogs 'Hoe bevestig ik een bustent? en Welke bustent past op mijn bus?'.


Deel dit artikel