Ben jij in het bezit van een bus en ben je van plan om een bustent aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te kijken welke bevestigingsmogelijkheden je bus heeft voordat je overgaat tot aankoop. Er bestaat vrijwel altijd wel een manier om de tent aan je bus te bevestigen. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje!

Een bustent kan op 8 verschillende manieren worden bevestigd:

 • 1. Aansluitflap met scheerlijnen over het dak spannen
 • 2. Bevestiging met pees in een rail
 • 3. Bevestiging met pees in een Fiamma of Thule Omnistor luifel
 • 4. Aansluitflap bevestigen met optionele peesadapter
 • 5. Aansluitflap met meegeleverde sluisstang en klemmen vastklemmen in een regengoot
 • 6. Aansluitflap vastzetten op het dak met optionele zuignappen
 • 7. Aansluitflap vastzetten op een metalen dak met optionele magneetadapter
 • 8. Aansluitflap met geïntegreerde klittenbandjes vastmaken aan een imperiaal

Hoe zie ik welke bevestigingsmogelijkheden een bus heeft?

Op onze website staat bij iedere bustent aangegeven welke bevestigingsmogelijkheden de tent heeft. Deze vind je onder de productspecificaties.

1. Aansluitflap met scheerlijnen over het dak spannen

Deze methode is bij iedere vrijstaande bustent mogelijk. Hierbij bevestig je de bustent door middel van scheerlijnen. Deze scheerlijnen span je over de bus heen en zet je aan de andere kant vast met haringen.

Op de onderstaande foto zie je een voorbeeld van hoe de tent over de bus wordt gespannen en de scheerlijnen aan de andere zijde zijn vastgezet.

2. Bevestiging met pees in een rail

Wanneer je bus een rail heeft (bijvoorbeeld een tentrail, een Bradrup Top-Rail of een Reimo Multi Rail) kun je hier de pees van de bustent doorheen halen. De dikte van zoメn rail is vaak 7mm, maar check voor de zekerheid altijd welke peesdikte er in jouw rail past.

3. Bevestiging met pees in een Fiamma of Thule Omnistor luifel

In Fiamma en Thule Omnistor luifels zit een rail waar je een peeskoord doorheen kunt halen. Hiervoor moet de pees wel de juiste dikte hebben, meestal is dit 5 mm bij Fiamma en Thule. In de onderstaande afbeelding zie je een bustent die bevestigd is aan de rail van een luifel.

Sommige bustenten - zoals bijvoorbeeld de Obelink Traveller - hebben twee pezen: één voor de tentrail en één voor bevestiging aan een luifel. Als de bustent voorzien is van een dubbele pees - zoals in de onderstaande afbeelding - kun je hem dus direct aan een luifel of tentrail bevestigen, zonder een peesadapter (methode 4) nodig te hebben.

4. Aansluitflap bevestigen met optionele peesadapter

Wanneer de pees van je bustent niet in je luifel of tentrail past, kun je een peesadapter gebruiken. Dit is een koppelstuk waarmee je de bustent alsnog kunt bevestigen aan je bus. Daarnaast maakt een peesadapter het aan- en afkoppelen van de tent makkelijker, daarom wordt de set ook wel ムDrive away kitメ genoemd.

Een peesadapter bestaat uit een peeskoord (A), een enkele pees (B) en een koppelprofiel (C).

De bevestiging gaat als volgt:

 • Schuif het dubbele peeskoord (A) door de rail van je luifel of tentrail.
 • Schuif vervolgens het koppelprofiel (C) over het dubbele peeskoord (A).
 • Schuif de pees van de bustent in de andere kant van het koppelprofiel (C).

Let op: in een enkel geval komt het voor dat een bustent geen pees heeft, daar is onderdeel B voor. Deze schuif je door de sleuf van de bustent, waar ook de sluisstang doorheen gaat (methode 5 en 6). Op deze manier maak je zelf als het ware een pees. Echter is dit vrijwel nooit nodig, aangezien de meeste bustenten wel een pees hebben.

5. Aansluitflap met meegeleverde sluisstang en klemmen vastklemmen in een regengoot

Bij de meeste bustenten wordt een sluisstang bijgeleverd, dat is een metalen stang waarmee je een bustent kunt bevestigen. In de onderstaande foto zie je de sluisstang (zwart) en daaronder nog de pees (wit).

De sluisstang kun je bevestigen aan de regengoot van je bus, dat werkt als volgt:

 • Schuif de sluisstang door de sleuf die aan de bustent vastzit, houd ruimte aan de zijkant over voor de bevestiging.
 • Vervolgens schuif je de sluisstang door de regengoot.
 • Ten slotte plaats je aan beide uiteinden een klem met een vlindermoer om de stang aan de regengoot vast te klemmen.

6. Aansluitflap vastzetten op het dak met optionele zuignappen

De sluisstang kun je ook eenvoudig op het dak vastzetten met twee zuignappen. Deze zuig je vast op het dak van de bus, waaraan je vervolgens de sluisstang vastklemt.

 • Klem twee zuignappen vast op het dak. Houd bij het plaatsen van de zuignappen de lengte van de sluisstang aan, deze plaats je namelijk aan de uiteinden. Bij sommige bustenten zit er in het midden van de sleuf nog een opening voor een extra zuignap. In dat geval heb je er dus drie nodig.
 • Schuif de sluisstang door de sleuf van de bustent en houd ruimte over voor de bevestiging aan de zuignappen (een paar cm is genoeg).
 • Vervolgens bevestig je de sluisstang aan de zuignappen.

7. Aansluitflap vastzetten op een metalen dak met optionele magneetadapter

Bevestiging met een magneetadapter is heel eenvoudig. De magneetadapter kan op de meeste voertuigen bevestigd worden. Ze moeten echter wel van blik zijn én een vlak stuk op het dak hebben waar de magneetadapter op past. Ook moet er voldoende ruimte zijn. Heb je bijvoorbeeld een dakdrager? Dan kan het zijn dat deze in de weg zit.

De bevestiging met een magneetadapter werkt zo:

 • Plaats de magneetadapter op een recht stuk op je dak.
 • Haal de pees van de bustent door de koppelstrip van de magneetadapter.

Een variant op de magneetadapter is de Kampa Limpet Drive-Away Kit. Deze werkt op dezelfde manier als de magneetadapter alleen dan is de magneetstrook vervangen door zuignappen.

8. Aansluitflap met geïntegreerde klittenbandjes vastmaken aan een imperiaal

Een van de meest eenvoudige manieren om een bustent vast te maken is met behulp van klittenbandsluitingen. Sommige bustenten hebben deze sluitingen aangenaaid. Wanneer je bus een imperiaal heeft, kun je de klittenbandsluitingen gebruiken om de tent aan het imperiaal vast te maken. Kijk wel eerst of je bustent deze optie heeft.

Wat zijn jouw ervaringen met het bevestigen van een bustent? Laat het ons weten in een reactie hieronder!