Ga je voor het eerst kamperen en ben je op zoek naar een nieuwe campingtafel? Of is je oude kampeertafel toe aan vervanging? Dan kom je erachter dat er veel campingtafels zijn in verschillende maten en materialen. Ben je benieuwd welke campingtafel het beste bij jou past? In dit blog leggen we je de verschillen uit tussen de verschillende materialen, groottes en andere extraメs.

Materiaal

Bij Obelink onderscheiden we drie materialen voor campingtafels: aluminium, MDF, bamboe en sevelit. Het is belangrijk om je in het materiaal te verdiepen, zodat je weet hoe stevig de tafel is, waar de tafel wel of niet tegen kan en hoe duurzaam de tafel is.

 

Aluminium

Ben je op zoek naar een praktische, stevige en voordelige campingtafel? Dan is een aluminium tafel geschikt voor jou. Aluminium is een metaalsoort dat erg veel wordt gebruikt voor kampeer- en tuinmeubelen. Het is stevig, licht en goed bewerkbaar. Dat betekent dat je vrijwel alles van aluminium kunt maken, waaronder dus ook campingtafels. Aluminium herken je aan de lichte kleur die veel zonlicht weerkaatst.

Voor- en nadelen aluminium

+ Lichtgewicht

+ Waterbestendig

+ Hittebestendig

+ Prijs

- Kan erg warm aanvoelen in de zon

Ben je op zoek naar een voordelige campingtafel die je veelal in de tent of onder de luifel gebruikt? Dan kan een MDF campingtafel iets voor jou zijn. Een tafel van MDF is licht en heeft een goede prijs. Houd er wel rekening mee dat MDF niet waterbestendig is. Als de tafel natregent of er per ongeluk een glas ranja wordt omgegooid, dan komen er bobbels in het blad.

Ben je op zoek naar een kampeertafel die je buiten kunt laten staan? Dan kun je beter voor een aluminium of Bamboe tafel kiezen. Een MDF tafel is meer geschikt als bijvoorbeeld een tafel die je in de voortent laat staan, of als bijvoorbeeld een bijzettafeltje.

Voor- en nadelen MDF

+ Prijs

+ Lichtgewicht

- Niet waterbestendig

- Niet hittebestendig

Let op: Op het eerste gezicht is het verschil tussen MDF en aluminium niet altijd goed te zien. Lees goed de beschrijving van de campingtafel voordat je overgaat op aankoop of voel even aan het blad als dat mogelijk is.

Ben je op zoek naar een duurzame tafel die er ook nog eens leuk uit ziet? Dan is Bamboe het juiste materiaal voor je. Bamboe behoort tot de grassoorten, maar kan vergeleken worden met hout van uitstekende kwaliteit. Bamboe is erg duurzaam en daardoor erg geschikt voor kampeermeubelen. Naast dat het duurzaam en milieuvriendelijk is, zien kampeermeubelen van bamboe er ook nog eens extra leuk uit door de houtlook.

Voor- en nadelen bamboe

+ Duurzaam

+ Milieuvriendelijk

+ Stabiel

+ Waterbestendig

- Prijs

Sevelit is een alleskunner onder de tafelbladen. Een Sevelit tafelblad is wel wat duurder maar heeft een aantal pluspunten die de prijs zeker waard zijn. Tafelbladen van Sevelit zijn gemaakt van watervaste spaanplaat en voorzien van een beschermende melamine laag. Door deze laag wordt het blad extra beschermd tegen krassen, hitte en vocht. Daarnaast is het blad rondom afgewerkt met een slagvaste rand van polypropyleen waardoor er geen vuil en vocht tussen de randen kan komen.

Voor- en nadelen sevelit

+ UV bestendig

+ Krasbestendig

+ Waterbestendig

+ Hittebestendig

+ Bestendig tegen gloed van sigaretten

- Prijs

Roltafel of klaptafel

Ben je op zoek naar een kampeertafel waar je bijvoorbeeld met het hele gezin aan kunt ontbijten en avondeten? Dan is de Obelink Cyprus een goede keuze. Zoek je een klein bijzettafeltje of ga je alleen of met z'n tweeën kamperen? Dan heb je natuurlijk niet perse een hele grote kampeertafel nodig. Houd ook rekening met de ruimte die de kampeertafel in beslag neemt onderweg. Sommige klaptafels kunnen erg plat opgevouwen worden, maar er zijn ook roltafels waarbij het tafelblad wordt gemaakt van lamellen waarmee je de tafel eenvoudig oprolt tot een klein pakket. Kijk dus ook altijd naar het type campingtafel en de pakmaat om zeker te weten dat je de tafel zonder problemen meekrijgt naar de camping.

Verstelbare poten

Veel campingtafels hebben verstelbare poten. Dat betekent dat je de tafel op verschillende hoogtes kunt instellen. Erg handig bij een tafel die je gebruikt voor het eten, maar ook bijvoorbeeld als knutseltafel voor de kinderen. Sommige tafels kunnen wel in vier verschillende hoogtes of zelfs traploos ingesteld worden. Ideaal! Het verstellen van tafels gaat heel handig door een makkelijk schuif systeem. Lijkt dit je handig? Let er dan op dat je een campingtafel aanschaft met verstelbare poten.

Opbergnet

Misschien ben je het wel gewend van thuis: als je de krant hebt gelezen, dan gooi je de krant in de krantenbak of in een schapje onderop de salontafel. Dit kan ook op de camping! Verschillende campingtafels hebben een opbergnet, of lectuurnet, onder het tafelblad waarin je van alles kwijt kunt. De krant, je leesbril, een spelletje voor de kinderen en de kurkentrekker. Ideaal om de belangrijkste dingen bij de hand te hebben als je eenmaal op je lekkere campingstoel zit.

Het belangrijkste bij het kiezen van een campingtafel is dus dat je goed nadenkt over het materiaal. Er zit wel degelijk verschil tussen aluminium, MDF, bamboe en sevelit dus het is nooit verkeerd om je er een beetje in te verdiepen. Verder is het ook goed om te kijken naar de verschillende extraatjes die een campingtafel biedt, zoals bijvoorbeeld verstelbare poten of een opbergnet voor je spullen.

Welke campingtafel heb jij op het oog? Laat het ons weten in de reacties!