Wat voor soorten tenten zijn er?

Misschien herken je het wel: je hebt nog nooit gekampeerd of je bent toe aan een nieuwe tent, maar je hebt geen idee wat voor soorten tenten er eigenlijk zijn. Voordat je overgaat op aankoop, is het altijd fijn om je eerst te oriënteren zodat je weet wat er op de markt is en wat het beste bij jou past. In dit blog leggen we je uit welke soorten tenten er zijn!

1. Tunneltent

Deze tenten hebben een tunnelvormige stijl die je gelijk herkent door de boogstokken die achter elkaar worden geplaatst. Door deze vorm ontstaat er in de tent extra veel ruimte en heb je geen last van schuine wanden in de tent die de ruimte beperken. Tunneltenten zijn verkrijgbaar in zowel polyester als katoen, en je hebt tevens de keuze uit een tunneltent met stokken of een opblaasbare versie. Een tunneltent is dé ideale tent voor families: je hebt stahoogte, in de meeste gevallen meerdere slaapcabines en er is genoeg ruimte om binnen te zitten of te koken als het bijvoorbeeld slecht weer is. Tunneltenten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, van 2 tot 7 personen.

2. Daktent

Sinds enkele jaren is een daktent enorm populair. Het geeft voor veel kampeerders een gevoel van vrijheid omdat je te tent vrijwel overal kunt opzetten zolang je er je auto kunt parkeren. De meeste daktenten zijn ontworpen zodat ze op bijna alle auto’s gemonteerd kunnen worden mits deze zijn voorzien van dakdragers. Het grote voordeel van een daktent is dat je niet gebonden bent aan eventuele snelheidsbeperkingen op de weg en bovendien creëer je met een daktent extra ruimte in je kofferbak voor de rest van je kampeeruitrusting. Een piramidetent of bungalowtent neemt langzaam af in populariteit. Dit komt waarschijnlijk door de klassieke look, en daarnaast zijn de tenten ook erg zwaar omdat ze van katoen zijn. Een piramidetent is dus eigenlijk alleen geschikt als je een tijdje op dezelfde plek gaat kamperen. Ben je een echte rondtrekker? Dan is een piramide tent niet aan te raden. Piramide- en bungalowtenten bestaan al heel lang en hebben door de jaren heen laten zien dat ze erg duurzaam en stevig zijn. Deze tenten zijn meestal geschikt voor 4 of 6 personen.

3. Opblaasbare tent

Een opblaasbare tent is niet meer weg te denken van de camping. Bij een opblaasbare tent zijn alle stokken vervangen door luchtbuizen. Met een handpomp of een elektrische pomp kun je een opblaasbare tent binnen een paar minuten opblazen. Toen de opblaasbare tent net op de markt kwam, werden er veel vraagtekens gezet bij de stevigheid van de tent. De opblaasbare tent heeft zich inmiddels bewezen en we kunnen zelfs zeggen dat een opblaasbare tent qua stevigheid niet onderdoet voor een tent met stokken. Opblaasbare tenten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, van 2 tot 6 personen.

4. Belltent

De belltent bestaat net als de piramidetent al heel lang. Ze werden in de negentiende eeuw ontwikkeld voor gebruik door het leger. Dit moest een tent zijn die snel staat, maar tegelijkertijd ook duurzaam en stevig is. Als je op zoek bent naar een tent die heel anders is dan de tent van je buurman, dan is een belltent echt iets voor jou. Een belltent heeft een ronde vorm en romantische uitstraling, waardoor je gegarandeerd complimenten krijgt op de camping. De tent heeft binnen één ruimte, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Het katoenen doek van een belltent is ademend, wind- en waterdicht en geschikt voor verschillende weersomstandigheden.

5. Koepeltent

Een koepeltent is een kleine tent in de vorm van een koepel. Dit soort tentjes worden vaak gebruikt als bijzettent of als festivaltent. De meeste koepeltentjes zijn binnen een kwartiertje opgezet met behulp van glasfiberstokken en zijn verkrijgbaar voor 2 tot 5 personen. Door de koepelvorm heb je geen last van schuine wanden en kun je de ruimte in de tent optimaal benutten.

6. Pop-up tent

Een pop-up tent wordt net als een koepeltent gebruikt als bijzettent of festivaltent en wordt vooral gebruikt om in te slapen, omdat er geen leefruimte is en je er niet in kunt staan. Een pop-up tent is onder alle soorten tenten het meest snel met opzetten. Als je de tent uit de tentzak haalt, ‘plopt’ de tent vanzelf uit elkaar en hoef je vervolgens de tent alleen nog maar met haringen en scheerlijnen vast te zetten. Pop-up tenten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, van 1 tot 4 personen.

Kortom, de keuze is reuze! Hopelijk heeft dit jou geholpen om een beeld te krijgen van welke soorten tenten er allemaal zijn. Nu je weet wat er allemaal op de markt is, kun je een stapje verder en ontdekken welke tent precies bij jou past. Lees hiervoor ons blog Welke tent is voor mij geschikt?

 


Deel dit artikel