Als je een winterbestendige camper of caravan hebt, kan je prima in het koudere seizoen ook gaan kamperen. Je wilt graag extra ruimte creëren door een voortent te kopen, maar wat is dan een geschikte voortent? Het seizoen waarin je kampeert is bepalend voor de keuze van je voortent.

1) Materiaalsoorten van voortenten

Het grootste verschil tussen een wintervoortent en een gewone voortent zit hem in het materiaal en in de afmetingen. Niet ieder soort materiaal is geschikt voor ieder weertype. Bepaal dus aan de hand van jouw reisgedrag welk materiaalsoort de beste keuze voor jou is.

Wanneer ga je op vakantie? Materiaalsoort Voorbeeld tent
In de winter of het hele jaar door PVC Hypercamp Windsor 275
Seizoensplek Ten Cate WM 19 Hypercamp Bologna 270
Paar weken in de zomer Dunnere/lichtere Ten Cate Hypercamp Almeria 240

Materiaal van een wintertent: PVC

Een wintervoortent is helemaal waterdicht en wintervast. Een wintertent is namelijk gemaakt van PVC, omdat dit doek het sterkste is. Door de PVC-coating is de tent beschermd tegen UV-straling (felle zon) en bestand tegen winterse temperaturen en buien. Daardoor gaat dit materiaal het langste mee en het houdt ook de warmte het beste vast.

Een PVC-tent moet je wel goed ventileren, omdat PVC niet ademt. Het grote voordeel van dit materiaal is dat er geen schimmelvorming kan ontstaan en dat het gemakkelijk schoon te maken is. Ook is PVC condensgevoelig, maar in dit blog leggen we je uit hoe je condensvorming kunt voorkomen.

2) Afmetingen van een wintervoortent

Het algemene advies is: hoe kleiner de caravan, hoe dieper de voortent, en andersom. Bij wintervoortenten is dit niet het geval. Wintervoortenten worden ook wel deeltenten genoemd, omdat ze vaak maar 1/3 of ᄑ van de afmeting van een gewone tent zijn. De kleinere afmeting heeft als voordeel dat je de ruimte sneller warm kunt stoken met een kacheltje. Verder zorgt het voor een kleiner dakoppervlak wat voor minder instortingsgevaar zorgt bij sneeuw.

Een wintertent wordt met name als voorportaal gebruikt om bijvoorbeeld je eventuele uitrusting uit te trekken en je skiメs op te slaan. In vergelijking met een normale voortent, wordt er in de wintertent minder geleefd. Dit vindt in de winter meer plaats in de camper of caravan zelf.

Tips van Obelink:

Wij adviseren om het frame rondom en in het dak zoveel mogelijk te versterken met extra staanders en dakliggers. Een gewone voortent kan je ook altijd verstevigen, bijvoorbeeld om het stormbestendig te maken, maar bij een wintertent raden wij dit aan omdat de sneeuw voor een flink extra gewicht kan zorgen. Door de tent te verstevigen zorg je ervoor dat het de sneeuwlast kan dragen. In deze video laat tentspecialist Daniël zien hoe je je tent kunt verstevigen:
De reden dat deze extra stokken niet standaard worden meegeleverd is omdat deze kleinere voortenten ook perfect zijn om te gebruiken als lichtgewicht trekkerstent. Een wintervoortent is daarom multi-inzetbaar en eigenlijk gedurende het gehele seizoen te gebruiken.

Heel belangrijk bij het kopen van een voortent is het kiezen van de juiste maat en wij leggen je graag uit hoe je de juiste omloopmaat kunt meten.

Ga jij dit jaar op pad met een wintertent of met een gewone voortent?