Ga je in Nederland of buitenland kamperen, maar wil je wel graag Nederlandse televisiezenders ontvangen zonder afhankelijk te zijn van Wi-Fi of kabelaansluiting op de camping? Dan is de beste optie om televisie te kijken via de satelliet. Op deze manier hoef je geen aflevering te missen van je favoriete programma! Wij leggen je vandaag uit wat je nodig hebt om satelliet televisie te ontvangen op de camping.

Om TV te kijken via de satelliet heb je het volgende nodig:

1. Een schotel

Standaard schotels: Dit is een schotelantenne die handmatig uitgericht moeten worden.

Halfautomatische schotels: Ook een halfautomatische schotel moet handmatig uitgericht worden. Alleen het op en neer bewegen van de schotel gaat automatisch.

Volautomatische schotels: Deze schotel zet je buiten neer. Je sluit de kabel aan, je plaatst het besturingskastje tussen de schotel en de ontvanger en je kunt met 1 druk op de knop signaal ontvangen voor je televisie.

Wil je satelliet televisie ontvangen op de meest makkelijke manier? Dan kies je voor een automatische schotel. Het prijsverschil met een normale of halfautomatische schotel is echter wel erg groot. Houd er wel rekening mee dat als je een normale of halfautomatische schotel aanschaft, het even kan duren voordat je het juiste signaal ontvangt.

2. Een statief

Heb je een automatische schotel? Dan heb je geen statief nodig. Deze kun je gemakkelijk op de grond neerzetten.

3. Een LNB

De LNB is als het ware de antenne van de schotel. Radiogolven worden opgevangen door de satellietschotel en concentreert deze op de LNB. Er zijn 3 soorten LNB's te verkrijgen, een single, duo en triple. Welke je nodig hebt, hangt af van het aantal zenders dat je wilt ontvangen. Nederlandse zenders kun je ontvangen via Astra 1 en 3. Wil je beide satellieten (dus alle Nederlandse zenders) ontvangen, dan kies je voor een duo. Wil je daarnaast bijvoorbeeld ook nog Engelse zenders ontvangen? Dan kies je voor een triple LNB. Wil je maar één satelliet tegelijkertijd ontvangen, dan kies je voor een single LNB.

4. Een satellietkabel

Je hebt een lange satellietkabel nodig, het liefst eentje van 10 of 20 meter. Op een camping heb je vaak bomen en onder de bomen heb je geen ontvangst. Het is dus belangrijk dat het snoer lang genoeg is om een geschikte plek te vinden voor de schotel. Tevens is een satellietkabel voorzien van F-connectoren, waardoor de kabel zowel in de ontvanger als de LNB past.

5. Een ontvanger

Dit is de signaalontvanger voor je televisie. Een ontvanger zet het signaal om in beeld, vergelijkbaar met het kastje die je thuis hebt. Bij sommige (duurdere) televisies, zit de ontvanger ingebouwd. Dan heb je dus geen extra kastje nodig.

6. Abonnement Canaldigitaal of Joyne

Om tv-zenders van de publieke + commerciële omroepen te ontvangen, heb je een abonnement nodig van Canaldigitaal of Joyne.

7. Smartcard

Als je een abonnement hebt afgesloten ontvang je een smartcard. Dit is eigenlijk een soort chipkaart die je in je ontvanger of tv stopt zodat je bereik wordt geactiveerd. Heb je een M7 ontvanger? Dan zit er al een microchip in.

8. Een televisie

Last but not least heb je natuurlijk een caravan of camper tv nodig. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor, dat er in de televisie al een ontvanger ingebouwd is. Bij deze televisies kun je de smartcard in de televisie plaatsen.

Extra hulpmiddelen

Extra hulpmiddelen die je kunt aanschaffen zijn een kompas of een satfinder. Deze kunnen je helpen met het juist uitrichten van de schotel.

Als je al het bovenstaande in je bezit hebt, dan kun je overal door Europa Nederlandse televisie kijken. Wat is jouw ervaring met televisie kijken op de camping?