Veelgestelde vragen over elektrische kachels

Een elektrische kachel kun je zeker gebruiken op de camping. Een elektrische kachel is compact, snel klaar voor gebruik en heel veilig. Ideaal voor op de camping dus! Wel duurt het verwarmen langer dan bijvoorbeeld een gaskachel, maar voor in een tent, caravan of camper is een elektrische kachel meer dan voldoende. Ben je benieuwd naar meer voor- en nadelen van een elektrische kachel op de camping? Lees dan ons blog Welke kachel kies ik voor mijn (voor)tent?

Dit kun je eenvoudig uitrekenen met de volgende som: wattage / voltage = het aantal ampère. Dus als je bijvoorbeeld een kachel hebt die 1000 watt verbruikt is dat 1000 / 230 = 4,35 ampère. De elektrische kachel voor je caravan, camper of tent werken allemaal op 230 volt. Meestal bieden campings 6 - 10 ampère aan op de camping. Als je een elektrische kachel gebruikt van 1000 watt, kun je dus ook nog een ander elektrisch apparaat gebruiken.

Een elektrische kachel is over het algemeen altijd veilig. Als je de kachel op een stevige ondergrond zet, kun je een elektrische kachel ook prima in de nacht aan laten staan bijvoorbeeld. Kies een elektrische kachel met omvalbeveiliging. Die schakelt zichzelf automatisch uit wanneer de kachel dreigt om te vallen. Deze beveiliging werkt vaak via een pinnetje aan de onderzijde van de kachel. Wanneer het pinnetje de grond niet meer raakt, wordt de kachel uitgeschakeld. Heel veilig dus!

In verband met de hoge gasprijzen ben je misschien wel op zoek naar een alternatieve (bij)verwarming. Is een elektrische kachel dan goedkoper dan een gaskachel? Dat hangt er vanaf waar je de kachel gebruikt (camping of thuis) en wat je tarieven zijn. Wij lichten hier de kosten op de camping en thuis toe.

Camping

De stroomtarieven zijn verschillend per camping. Maar over het algemeen zijn dit de opties:

  • De camping rekent per KWh
  • De camping heeft het stroomverbruik al meegerekend in de prijs per nacht
  • De camping rekent een apart tarief voor onbeperkt stroomgebruik

In ons voorbeeld gaan we even uit van de laatste optie. Stel dat een camping €3,- rekent per dag voor elektriciteit. Dan kun je dus eigenlijk 24 uur verwarmen voor €3,- met een elektrische kachel. Voor een gaskachel zul je meestal van gasflessen afhankelijk zijn, hoewel wintercampings in bv. Oostenrijk vaak ook een vaste gasaansluiting aanbieden. Dat is best handig, omdat je dan als het koud is, niet regelmatig je gasfles hoeft te vervangen. Maar stel, je bent inderdaad van gasflessen afhankelijk, de inhoud van je gasfles is 5 kg, en je gaskachel verbruikt 250 g gas per uur. Dan kun je met je gasfles 20 uur de ruimte verwarmen. Voor een 5 kg gasvulling betaal je gemiddeld € 15 (2022). Het is niet moeilijk te berekenen, dat het verwarmen met een gaskachel dus behoorlijk wat duurder is dan het verwarmen met een elektrische kachel. Een elektrische kachel is dus een voordeliger alternatief.

Thuis

Thuis betaal je je stroom per kilowattuur. Laten we eens uitrekenen, hoeveel het gebruik van een gaskachel per uur kost: 5 kg gas is voldoende voor 20 uur en kost €15,-. 1 uur kost dus € 0,75. Natuurlijk maakt het verschil, of je een 1000-watt- of een 1500-watt-kachel (1 of 1,5 kWh) bezit. Stel, je betaalt conform je energiecontract € 0,49 per kWh, dan is een 1000-watt-kachel voordeliger dan de gaskachel, en voor een 1500-watt-kachel betaal je ongeveer hetzelfde als voor een gaskachel. Voor een exacte berekening heb je uiteraard de prijs per kWh uit je energiecontract nodig. Over het algemeen kun je zeggen, dat een elektrische kachel voordeliger is dan een gaskachel.

Kortom, op de camping is een elektrische kachel over het algemeen veel goedkoper dan een gaskachel. Thuis is het afhankelijk van je energietarief.

Afhankelijk van het formaat tent of voortent is dit mogelijk. Kijk hierbij goed naar het maximale vermogen van de kachel. Per 100 Watt kun je in een half uur ongeveer 1m3 verwarmen. Heb je een kachel van 1500 watt, dan kun je dus een voortent van 15m3 verwarmen. Een grotere voortent wordt met een 1500-watt-kachel niet per se aangenaam warm, maar voorkomt wel dat de tent klam wordt, en kan zo in elk geval het leef- en slaapklimaat verbeteren.

Een elektrische kachel wordt niet warm aan de buitenkant. Wel kan het rooster warm aanvoelen. Let dus op met kleine kinderen.

Er zijn verschillende soorten elektrische kachels. In onderstaande video legt Bram je uit welke soorten er zijn.

Bram legt je in onderstaande video uit hoe je het verbruik kunt berekenen.

Oscilleren betekent rond een vast punt heen en weer bewegen. Wanneer een elektrische kachel een oscillerende functie heeft kan hij dus draaien.


Deel dit artikel: