Tv kijken op de camping, wat heb ik nodig?

Ga je in eigen land of het buitenland kamperen, maar wil je wel graag Nederlandse televisiezenders ontvangen? Tegenwoordig kun je op verschillende manieren tv kijken op de camping. In dit blog leggen wij uit wat je nodig hebt om televisie te kunnen kijken op de camping.

Inhoud: Tv kijken op de camping, wat heb je nodig?

1. Satelliet

Om via de satelliet tv te kijken op de camping heb je het volgende nodig:

  1. Een schotel
  2. Een statief
  3. Een LNB
  4. Een satellietkabel
  5. Een ontvanger
  6. Een Canaldigitaal abonnement
  7. Een CI module met een smartcard
  8. Een televisie

1. Een schotel

Standaard schotels: Dit zijn schotelantennes die handmatig uitgericht moeten worden.

Halfautomatische schotels: Ook halfautomatische schotels moeten handmatig uitgericht worden. Alleen het op en neer bewegen van de schotel gaat automatisch.

Volautomatische schotels: Deze schotels zet je buiten neer. Je sluit de kabel aan, je plaatst het besturingskastje tussen de schotel en de ontvanger en je kunt met 1 druk op de knop signaal ontvangen voor je televisie.

Wil je satelliettelevisie ontvangen op de meest makkelijke manier? Dan kies je voor een automatische schotel. Het prijsverschil met een normale of halfautomatische schotel is echter wel erg groot. Houd er rekening mee dat als je een normale of halfautomatische schotel aanschaft, het even kan duren voordat je het juiste signaal ontvangt.

2. Een statief

Heb je een automatische schotel? Dan heb je geen statief nodig. Deze kun je gemakkelijk op de grond neerzetten.

3. Een LNB

De LNB is als het ware de antenne van de schotel. Radiogolven worden opgevangen door de satellietschotel en concentreert deze op de LNB. Er zijn 3 soorten LNB's te verkrijgen, een single, duo en triple. Welke je nodig hebt, hangt af van het aantal zenders dat je wilt ontvangen. Nederlandse zenders kun je ontvangen via Astra 1 en 3. Wil je beide satellieten (dus alle Nederlandse zenders) ontvangen, dan kies je voor een duo. Wil je daarnaast bijvoorbeeld ook nog Engelse zenders ontvangen? Dan kies je voor een triple LNB. Wil je maar één satelliet tegelijkertijd ontvangen, dan kies je voor een single LNB.

4. Een satellietkabel

Je hebt een lange satellietkabel nodig, het liefst eentje van 10 of 20 meter. Op een camping heb je vaak bomen en onder de bomen heb je geen ontvangst. Het is dus belangrijk dat het snoer lang genoeg is om een geschikte plek te vinden voor de schotel. Tevens is een satellietkabel voorzien van F-connectoren, waardoor de kabel zowel in de ontvanger als de LNB past.

5. Een ontvanger

Dit is de signaalontvanger voor je televisie. Een ontvanger zet het signaal om in beeld, vergelijkbaar met het kastje die je thuis hebt. Bij sommige (duurdere) televisies, zit de ontvanger ingebouwd. Dan heb je dus geen extra kastje nodig.

6. Abonnement Canaldigitaal

Om tv-zenders van de publieke + commerciële omroepen te ontvangen, heb je een abonnement nodig van Canaldigitaal.

7. Smartcard

Als je een abonnement hebt afgesloten ontvang je een smartcard. Dit is eigenlijk een soort chipkaart die je in je ontvanger of tv stopt zodat je bereik wordt geactiveerd. Er bestaan verschillende ontvangers waar al een chip/smartcard in zit.

tv kijken op de camping

8. Een televisie

Last but not least heb je natuurlijk een tv nodig. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor, dat er in de televisie al een ontvanger ingebouwd is. Bij deze televisies kun je de smartcard in de televisie plaatsen.

Extra hulpmiddelen

Extra hulpmiddelen die je kunt aanschaffen zijn een kompas of een satfinder. Deze kunnen je helpen met het juist uitrichten van de schotel.

Voordelen Nadelen
Nederlandse zenders ontvangen in heel Europa Veel/duur in aanschaf
Goede beeldkwaliteit Veel extra bagage
Groot zenderaanbod Bomen, heggen en regen kunnen zorgen voor slecht ontvangst
Ook thuis te gebruiken

Tv kijken via wifi

Tegenwoordig bieden veel providers een app aan waarmee je op je telefoon, tablet of laptop tv kunt kijken. Hiervoor heb je alleen wifi of een 4G verbinding nodig. En natuurlijk een tv abonnement bij een provider die een app aanbiedt. Het kan zijn dat het wifi signaal op jouw kampeerplek zwak is. Daarom is het verstandig om voor de zekerheid een wifi versterker mee te nemen. Hiermee versterk je het signaal van de camping wifi en ben je zeker van een goede verbinding op jouw kampeerplek.

Voordelen Nadelen
Geen tv nodig Tv kijken op een klein scherm (laptop, tablet of telefoon)
Vaak gratis via regulier tv abonnement Afhankelijk van een stabiele internetverbinding
Geen extra spullen nodig

Digitenne

Wanneer je alleen in Nederland kampeert, kun je ook kiezen voor Digitenne. Met KPN Digitenne kijk je draadloos tv via het DVB-T2 signaal. Dit betekent dat je zenders ontvangt via het KPN netwerk van zendmasten. Je hebt dus geen internet of schotel nodig. Let er wel op dat je in het buitenland geen Nederlandse zenders kunt ontvangen. Je kunt Digitenne wel gebruiken in het buitenland, maar dan ontvang je alleen plaatselijke (buitenlandse) televisiezenders.

Wanneer je Digitenne aanschaft ontvang je van KPN een startpakket met antenne en ontvanger. Als je al een tv hebt waar een DVB-T2 ontvanger is ingebouwd, heb je alleen de antenne nodig. Controleer dit van tevoren goed.

Voordelen Nadelen
Niet afhankelijk van een stabiele internetverbinding Extra abonnement nodig (KPN/Digitenne)
Draadloos tv kijken in heel Nederland Verbinding is niet overal in Nederland stabiel
Je hoeft alleen een tv, (ontvanger) en antenne mee te nemen In het buitenland kun je geen Nederlandse zenders ontvangen

Kabel

Als laatste optie kun je op de camping tv kijken via kabel. In Nederland bieden verschillende campings tv kijken via kabel aan. Vaak is dit bij comfortplaatsen. Je kunt dan de standaard kanalen die de camping heeft ingesteld ontvangen. Let wel op dat je vaak voornamelijk lokale zenders kunt ontvangen en dat dit in het buitenland amper aangeboden wordt. Ook is het belangrijk dat je zelf een coaxkabel meeneemt. Deze kabel moet lang genoeg zijn om de tv-aansluiting op de camping te verbinden met je tv. Een kabel van 15 meter is vaak voldoende, maar het is verstandig om voor vertrek even contact op te nemen met de camping zodat je zeker weet dat jouw kabel lang genoeg is.

Voordelen Nadelen
Alleen tv en kabel nodig op de camping Weinig aanbod in het buitenland
Niet afhankelijk van een stabiele internetverbinding of satelietsignaal Je kunt alleen zenders ontvangen die de camping aanbiedt


Alle vier de manieren voor tv kijken op de camping hebben zo hun voor- en nadelen. Welke manier het beste bij jou past, is een afweging die je zelf moet vragen.


Deel dit artikel