Split airco caravan installeren: hoe monteer je een split airco?

split airco monteren

Wat een fijn vooruitzicht: koele nachten in je camper of caravan met een split airco. Maar hoe monteer je een split airco eigenlijk? Dat is gelukkig een makkelijke klus die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. In dit blog leggen wij jou uit hoe je een split airco kunt monteren. In dit voorbeeld gebruiken wij de Eurom AC2401.

  1. Leg alle onderdelen bij elkaar
  2. Monteer de raambeugels
  3. Hang de buitenunit op
  4. Binnenunit monteren en ophangen
  5. Bevestig het afvoerslangetje
  6. Neem de airco in gebruik

Stap 1: Leg alle onderdelen bij elkaar

Zorg er eerst voor dat je alle onderdelen bij elkaar legt op bijvoorbeeld de tafel van je caravan of camper. Zo heb je overzicht en kun je gemakkelijk het juist onderdeel pakken.

split airco monteren

Stap 2: Monteer de raambeugels

Nadat je alle onderdelen bij elkaar hebt gelegd, kun je beginnen met het monteren van de raambeugels van de buitenunit. De raambeugels kun je aan de achterzijde van de buitenunit monteren met de meegeleverde zwarte schroeven. Je gebruikt er 2 per raambeugel. Je kunt de schroeven gemakkelijk vastdraaien met de hand.

raambeugels monteren

Stap 3: Hang de buitenunit op

Wanneer je de raambeugels gemonteerd hebt, kun je gemakkelijk de buitenunit in het raam ophangen. Je kunt de buitenunit bevestigen door de schroef bovenaan de raambeugel aan te draaien. Aan de achterkant van de buitenunit zitten 2 verstelbare schroeven, hiermee kun je de unit vast en waterpas zetten. Draai de schroef vast en hij draait vanzelf strak en waterpas.

buitenunit ophangen buitenunit ophangen buitenunit ophangen

Stap 4: Binnenunit monteren en ophangen

Je kunt de binnenunit los op tafel zetten, maar er worden ook beugels meegeleverd waarmee je hem aan het raam kunt bevestigen. Plaats de beugels op de raambeugels van de buitenunit. Bevestig ze met de meegeleverde zwarte schroeven. Schuif de binnenuit gemakkelijk op de beugels en zo hangt hij stevig aan het raam.

binnenunit monteren binnenunit ophangen

Stap 5: Bevestig het afvoerslangetje

Wanneer je de airco gebruikt, wordt koelwater opgevangen. Dit wordt opgevangen aan de onderkant van het binnendeel. De airco is voorzien van een pomp die het koelwater naar buiten afvoert. Er wordt een afvoerslangetje meegeleverd voor het condenswater. Aan de achterkant van het binnendeel zit een zwart dopje die je eraf kunt draaien. Bevestig op deze plek het afvoerslangetje waarmee het condenswater naar buiten wordt afgevoerd.

afvoerslang bevestigen

Stap 6: Neem de airco in gebruik

Voor je de airco gaat gebruiken kun je het best je raam sluiten. Zo gaat er geen koele lucht verloren. Wanneer je het raam gesloten hebt, kun je de stekker van de airco in het stopcontact steken en de airco in gebruik nemen.


Deel dit artikel: