Welke airco kies ik voor mijn caravan of camper?

Welke airco kies ik voor mijn caravan of camper?

De afgelopen weken, en zelfs maanden, zijn we flink verwend met hoge temperaturen. Sterker nog, wie verzekert wil zijn van lekker weer kan dit jaar zelfs in Nederland blijven! Heerlijk kampeerweer met hoge temperaturen en warme zomeravonden. Maar ieder voordeel heeft z'n nadeel: de warmte kruipt in je caravan of camper en soms is het zo benauwd dat je 's avonds niet lekker kunt slapen. Overdag is het al helemaal niet prettig om in je warme caravan of camper te zitten. Om een beetje verkoeling te zoeken voor je caravan of camper, kun je daarom een airco plaatsen. Benieuwd welke airco het beste bij jou past? Lees dan snel verder.

Voor caravans en campers onderscheiden we drie soorten airco's: dakairco's, bankairco's en mobiele airco's, alle drie werkend op 230 volt.

Dakairco

Een dakairco wordt geÏnstalleerd op het dak van je caravan of camper op de plek van het dakluik. Een ideale plek voor een airco, want je raakt namelijk geen ruimte kwijt in je caravan of camper. Een dakairco maakt je caravan of camper snel koel door het koelsysteem. Warme opstijgende lucht wordt namelijk door de airco opgezogen, de airco koelt die lucht af en blaast de koele lucht weer naar beneden in de caravan. Koele lucht daalt snel, en omdat de airco bovenop de caravan of camper staat, werkt dit systeem erg goed.

Met een wat duurdere variant, bijvoorbeeld de Dometic FreshLight 2200 gaat het effect van een dakluik niet weg: je behoudt licht en vanaf de binnenkant lijkt het net alsof je een dakluik hebt. Het enige verschil is dat het dakluik niet open kan.

Voor- en nadelen van een dakairco

+ Neemt geen nuttige ruimte in beslag
+ Geen ingewikkelde installaties: vrijwel altijd te monteren in een dakluik van 40 x 40 waardoor je niet hoeft te zagen in het dak

- Minder daglicht omdat het licht van het dakluik wegvalt
- Niet geluidloos: het geluid gaat via de buitenkant weg
- Meer rekening houden met de gewichtsverdeling van je caravan of camper

Bankairco

Een bankairco of ook wel bankairco genoemd, wordt onder een bank, bed of in een opbergruimte geïnstalleerd in de caravan of camper. Aan de airco worden 3 koude luchtslangen gemonteerd die vervolgens door de caravan gelegd kunnen worden, zodat de kou zich op 3 verschillende plekken uitblaast in de caravan. Op deze manier wordt de koude lucht zo optimaal mogelijk verdeeld. Het beste is om die uitblaasplekken zo hoog mogelijk te laten installeren, omdat de ruimte dan sneller koelt.

Tip: Houd er rekening mee dat je de koude luchtslangen apart van de airco moet aanschaffen.

Voor- en nadelen van een bankairco

+ In de buurt van de as te monteren, waardoor het minder invloed heeft op de gewichtsverdeling
+ Je kunt zelf bepalen waar je de uitblaasmonden plaatst
+ Behoud van daglicht

- Veel montagewerk, zowel voor de airco als de koude luchtslangen

Mobiele airco

Zie je het niet zitten om een bank- of dakairco te plaatsen in of op je caravan? Dan kun je nog kiezen voor een mobiele airco. Het kan natuurlijk zijn dat je niet zo vaak kampeert, of het installeren van een bank- of dakairco te ingewikkeld vindt. De mobiele airco is niet alleen geschikt voor in je caravan of camper, maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden in een kleinere ruimte in huis bijvoorbeeld.

Voor- en nadelen van een mobiele airco

+ Goedkoper dan een dakairco of bankairco
+ Mobiel, dus ook bijvoorbeeld thuis te gebruiken
+ Stekker erin en klaar voor gebruik

- Maakt relatief veel geluid
- Er moet altijd een luchtbuis voor de afvoerlucht naar buiten liggen
- Beperkte koeling
- Condenswaterbakje moet vaak vervangen worden

Een bank- of dakairco is zeker een goede investering waar je lang plezier van hebt. Kamperen in Zuid-Europa (of dit jaar zelfs in eigen land) wordt nog leuker als je af en toe even lekker kunt afkoelen. Ga je niet vaak kamperen in warme landen en ben je maar af en toe op zoek naar verkoeling? Dan kun je beter voor een mobiele airco kiezen.


Deel dit artikel