Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Keuzehulp laadstroomregelaar: welke laadstroomregelaar heb ik nodig?

keuzehulp laadstroomregelaar

Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen op je camper of caravan om je accu(‘s) op te laden, dan mag een laadstroomregelaar niet ontbreken. Het goed opladen van je accu is belangrijk, zo gaat je accu langer mee. Een laadstroomregelaar zorgt ervoor dat je accu niet overladen of onderladen wordt en voorkomt dat je regelmatig in een nieuwe accu moet investeren. Maar voor welke laadstroomregelaar kies je dan? In dit blog geven we je een aantal tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een laadstroomregelaar.

Inhoud keuzehulp

1. Techniek

Sommige laadstroomregelaar hebben een MPPT (Maximum Power Point Tracking) techniek geïntegreerd. De MPPT analyseert het laadgedrag van je zonnepanelen en zorgt ervoor dat het maximale vermogen uit je zonnepanelen gehaald wordt, onder iedere weersconditie. Dit kan tot wel 30% meer energie opleveren vergeleken met de standaard PWM (Pulse Width Modulation) controllers. Deze PWM controllers kunnen niet het maximale vermogen van je zonnepanelen aan je accu afgeven.

2. Aanduidingen

Het eerste getal op de laadstroomregelaar staat voor het maximale voltage dat de regelaar kan reduceren naar 12 volt om hier de accu mee op te laden. Het is belangrijk dat dit eerste getal hoger is dan het totale voltage dat je aansluit. Heb je bijvoorbeeld twee zonnepanelen die samen een spanning van 40 volt leveren bij maximaal vermogen, dan heb je dus een laadstroomregelaar nodig die meer dan 40 volt aan kan, wat dus betekent dat het eerste getal op de laadregelaar, de maximale voltage, hoger moet zijn dan 40.

Het tweede getal om de laadstroomregelaar staat voor de maximale ampère, stroomsterkte, wat de laadstroomregelaar kan leveren om de accu op te laden. Ook wel het uitgaande vermogen genoemd. Welke stroomsterkte je nodig hebt bepaal je door het aantal watt vanuit je zonnepanelen te delen door 12 volt. Bijvoorbeeld een zonnepaneel van 100 Watt: 100 / 12 = 8.33 ampère. Aangeraden wordt om wat ruimer te kiezen, in dit geval zou je dus kunnen kiezen voor een laadregelaar van 10 ampère.

3. Prijs

De prijs voor een laadstroomregelaar met MPPT techniek is vaak ook iets hoger, echter zijn deze kosten weer terug te verdienen met de hogere opbrengst van je zonnepanelen. Wanneer je kleinere zonnepanelen bezit, onder de 100Wp, is de prijs/opbrengst verhouding niet zo verschillend en kan de PWM laadstroomregelaar ook aantrekkelijk zijn.

4. Beveiliging

Laadstroomregelaars beschikken ook over meerdere veiligheidsvoorzieningen. Zoals bijvoorbeeld kortsluitingsbeveiliging, dit beveiligt de laadregelaar voor te grote spanning. Ompolingsbeveiliging beveiligt de laadregelaar tegen het verkeerd aansluiten van de polen. De meeste regelaars beschikken ook over beveiliging tegen diepontlading, diepontlading is ontlading van de accu tot bodemniveau waardoor de accu onherstelbaar beschadigd kan worden, dankzij de beveiliging wordt dit voorkomen. En overspanningsbeveiliging, dit beschermt tegen hoge overspanningen en beperkt de spanning op het apparatuur.

5. Display

Sommige laadstroomregelaars geven de status van het zonne-energie systeem weer op een display. Ook is het mogelijk om een display los aan te schaffen bij je laadstroomregelaar. De status van je accu wordt vaak weergegeven met de afkorting “SOC”, dit staat voor “State of Charge”.

6. Bluetooth

Er bestaan tegenwoordig ook laadstroomregelaar met een Bluetooth functie. Hiermee krijg je vanaf je telefoon gemakkelijk inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen en kun je eenvoudig instellingen aanpassen.


Deel dit artikel: