Kies ik voor ademende of waterdichte wandelschoenen?

Kies je ademende wandelschoenen of juist waterdichte wandelschoenen? Beide hebben zo hun voordelen en zijn geschikt voor andere doeleinden en weersomstandigheden. Wanneer je geen duidelijke keuze kunt maken zijn wandelschoenen van Gore-tex ook een oplossing. Deze zijn namelijk waterdicht en ademend. In dit blog leggen we je uit voor welke schoen je het beste kunt kiezen!

Wanneer kies je voor ademende wandelschoenen?

Wanneer je in warme, droge gebieden gaat lopen is het slim voor ademende wandelschoenen te kiezen. Ook wanneer je snel last hebt van warme voeten zijn ademende wandelschoenen een uitkomst. Ga je veel in Nederland wandelen, maar weet je van jezelf dat je een 'mooi weer loper' bent? Dan zijn dit type wandelschoenen ook de juiste keuze. Een groot voordeel van ademende wandelschoenen is dat ze door de goede ventilatie minder blaren opleveren. Ook is het gewicht van de schoen vaak minder dan dat van een waterdichte schoen.

Voor- en nadelen van ademende wandelschoenen

  • Voordeel: Minder last van zweetvoeten
  • Voordeel: Minder kans op blaren
  • Voordeel: Lichter van gewicht
  • Nadeel: Niet geschikt voor vochtige of koude gebieden

Materiaal ademende wandelschoenen

Ademende wandelschoenen zijn er in verschillende categorieën. Zo heb je kunststof wandelschoenen met mesh voor extra ventilatie, maar ook schoenen van leer. Mesh is een geweven stof die veel lucht doorlaat, leer heeft open poriën waardoor het goed ademt. Wil je graag een luchtige schoen voor warme dagen, dan kun je beter voor een lichte kunststof schoen kiezen met mesh. Toch liever iets meer stevigheid? Ga dan voor een stevigere schoen van leer.

Tip: Zorg ervoor dat wanneer je ademende wandelschoenen verzorgt, je ze niet invet of insmeert. Hierdoor verstop je alsnog de poriën. Gebruik een spray om je schoenen te verzorgen. Schoenen onderhoud is heel belangrijk. Ben je benieuwd naar meer onderhoud tips? Lees ons blog Hoe onderhoud ik wandelschoenen? 4 tips!

Wanneer kies je voor een waterdichte wandelschoen?

Voor wandeltochten in koudere streken is het verstandiger om voor waterdichte wandelschoenen te kiezen. Want wanneer je eenmaal koude voeten hebt, blijven ze ook koud. Daar heb je met water- en winddichte schoenen geen last van. Ook wanneer je bijvoorbeeld wandelt in nat/vochtig gras of in landen waar het regelmatig regent profiteer je van dit type schoenen.

Voor- en nadelen van waterdichte wandelschoenen

  • Voordeel:Minder last van koude voeten
  • Voordeel: Volledig waterdicht
  • Nadeel: Zwaarder dan ademende schoenen
  • Nadeel: Minder ademend vermogen

Materiaal waterdichte wandelschoenen

Waterdichte wandelschoenen worden door de meeste fabrikanten zo ademend mogelijk gemaakt. Lowa en Merrell gebruiken daarom Gore-tex voor de binnenschoen, GriSport gebruikt hier Spo-tex voor. Gore-tex en Spo-tex zijn ademende en waterdichte materialen. Het materiaal van de buitenschoen is vaak nubuck of suède. Omdat Gore-tex een populair en veelgebruikt materiaal is lichten we dit nog extra toe.

Waterdichte wandelschoenen van Gore-tex

Je ziet ze steeds vaker: wandelschoenen met Gore-tex (GTX). Deze schoenen hebben een binnenvoering van Gore-tex en vaak een buitenschoen van nubuckleer of suède. Gore-tex is een membraan met hele kleine poriën. Deze zijn zo klein dat ze geen water doorlaten, maar wel zweet afvoeren naar buiten. De voering van Gore-tex moet je zien als een soort 'waterdichte sok'. De buitenkant van deze schoenen is niet waterdicht. Je ziet dus aan de buitenkant niet meteen of een schoen waterdicht is of niet. Een nieuwe ontwikkeling is 'Gore-tex surround', deze heeft nog meer ademend oppervlak dan een normale Gore-tex wandelschoen. Let wel op: Wanneer je echt ademende schoenen nodig hebt - zoals in het bovenstaande stuk besproken - is Gore-Tex niet genoeg.

Een voorbeeld van goede Gore-Tex wandelschoenen zijn de Lowa Renegades, verkrijgbaar in een hoog en laag model. Bijvoorbeeld de Lowa Renegade GTX Mid voor mannen en de Lowa Renegate GTX Mid voor vrouwen. Tip: Besluit je voor een waterdichte wandelschoen te gaan, maar twijfel je tussen een hoog of laag model? Kies dan voor het hoge model. Bij de lage zal het water alsnog naar binnen kunnen lopen met een harde regenbui.

Ga voor de schoenen die het beste bij jouw doeleinden passen. Maar uiteindelijk is het ook heel belangrijk dat ze lekker zitten. Voor welk type wandelschoenen ga jij?


Deel dit artikel