Outdoorjas keuzehulp: hoe kies je de beste outdoorjas?

Wandel of fiets je door weer en wind? Dan is een goede outdoorjas essentieel. Outdoorjassen zijn er in verschillende soorten en maten en met veel verschillende eigenschappen zoals lichtgewicht, ademend, waterdicht of waterafstotend. Ben je benieuwd welke jas het beste bij jou past? Wij helpen je kiezen.

  1. Waterdicht of waterafstotend
  2. Ventilatieritsen
  3. Model jas
  4. Reflectie
  5. Lichtgewicht en compact

1. Waterdicht of waterafstotend?

De waterdichtheid wordt vaak gemeten aan de hand van de ‘waterkolom’. De waterkolom staat voor hoeveel waterdruk de stof kan hebben. 0 millimeter staat voor niet waterdicht. Hoe hoger dit getal is (kan oplopen tot 30.000 millimeter), hoe meer de jas bestand is tegen water. Bij minimaal 1000 millimeter spreek je van een waterdichte jas.


0 mm Niet waterdicht
0 - 1.000 mm Niet waterdicht, wel waterafstotend
1.000 - 5.000 mm Waterdicht, maar bij druk op de stof kan het water er doorheen lekken
5.000 - 15.000 mm Compleet waterdicht, stof lekt wel bij extreme druk
15.000 - 30.000 mm Compleet waterdicht, lekt wel bij diepe onderdompeling
> 30.000 mm Stof lekt nooit

Waterafstotend

Onder de 1000 millimeter is de jas waterafstotend. Een waterafstotende jas heeft een ademend vermogen en is daardoor perfect om mee te wandelen. Door de goede ventilatie voert de stof makkelijker transpiratievocht naar buiten en hierdoor blijft je lichaam droog.

Een waterafstotende jas zal een lichte regenbui tegenhouden, maar wanneer het hard of langdurig regent, zal de regen door de stof heen komen. Een voorbeeld van een waterafstotende en ademende jas is de softshell.

Deze is ideaal voor dagelijks gebruik. Wanneer het kouder wordt, kun je er voor kiezen om een tussenlaag onder de softshell te dragen of om een softshell met fleece voering te kiezen.

Waterdicht

Bij meerdaagse wandelingen of als je iedere dag wandelt onder diverse omstandigheden, raden wij je aan om voor een waterdichte outdoorjas te kiezen. Deze jassen hebben een waterdichte coating of membraan. Een membraan zorgt ervoor dat regendruppels niet naar binnen kunnen, maar transpiratievocht wel naar buiten kan. Gore-Tex is zo’n membraan.

Check bij deze jassen ook of de naden zijn getapet en of de ritsen zijn gesealed of afgeschermd. Dan kan er ook geen water via de ritsen en naden binnenkomen. Wil je de jas in meerdere seizoenen dragen? Kijk dan naar een jas waar je de voering uit kan halen. Bijvoorbeeld een 3 in 1 jas.

2. Ventilatieritsen

Wil je de outdoorjas gebruiken voor sportieve activiteiten of zweet je tijdens het wandelen ook al heel snel? Kijk dan naar een jas met ventilatieritsen. Hierdoor zal het transpiratievocht nog sneller worden afgevoerd.

3. Model jas

Lang of kort? Wel of geen capuchon? Hoeveel zakken vind ik handig? Denk goed na over wat jij fijn vindt. Ben je op zoek naar een goede jas voor op de fiets? Kies dan niet voor een lang model bijvoorbeeld. Loop je geregeld door de regen, dan is een capuchon echt aan te raden. Neem je geen rugzak mee? Zorg dan dat je genoeg zakken hebt voor je sleutels, portemonnee en andere onmisbare dingen.

4. Reflectie

Wandel je veel in het donker? Dan kun je kiezen voor een jas met reflecterende details. In combinatie met extra verlichting ga je hiermee super veilig op weg.

5. Lichtgewicht en compact

Wil je je jas graag compact opvouwen zodat je ‘m mee kan nemen in je backpack of rugzak? Kies dan voor een lichtgewicht en compact model.

Kortom, ben je op zoek naar een outdoorjas voor dagelijkse activiteiten? Kies dan voor een softshell. Ga je meerdere dagen op pad onder verschillende weersomstandigheden? Kijk dan naar een waterdichte hardshell.

Weet je nog niet precies wat het weer gaat doen? Zorg er dan voor dat je verschillende laagjes draagt. Ben je benieuwd hoe het lagen-systeem werkt? Bekijk dan deze video:


Deel dit artikel: