keuzehulp omvormers

Een omvormer is een goede uitkomst wanneer je gebruik wilt maken van 230 volt apparaten in je caravan of camper, maar geen ‘toegang’ hebt tot het lichtnet. Een omvormer zet de energie van je 12 volt accu om in 230 volt bruikbare stroom. Het is een kastje dat je aansluit op je boordaccu, zo heb je direct elektriciteit voor je apparaten.

Omvormen

Een omvormer zet accuspanning (DC) om in netspanning (AC) en wordt daarom ook wel DC-AC inverter genoemd.

Aansluitingen

Een omvormer heeft aan beide kanten een aansluiting. Aan de ene kant sluit je je accu (12 V) aan. De omvormer zet dit om tot 230 V wisselspanning, hier kun je gebruik van maken door aan de andere kant van de omvormer je apparaten aan te sluiten. Verder is een omvormer eenvoudig in gebruik. Het kastje bevat een schakelaar waarmee je de omvormer aan en uit kan zetten. Daarnaast wordt de status van de omvormer vaak weergegeven door middel van LED-aanduidingen.

In sommige omvormers zitten een of meerdere stopcontacten, hiermee kun je je apparaten direct aansluiten op de omvormer. Het kan ook zijn dat er op de omvormer zelf geen stopcontacten zitten of dat je liever gebruik maakt van de stopcontacten die al in je camper of caravan geïnstalleerd zijn. In deze gevallen is het mogelijk om de omvormer aan te sluiten op de stopcontacten in jouw camper of caravan. Wanneer je camper of caravan dan aangesloten is op het lichtnet van de camping, zal het stroom van de camping gebruikt worden, wanneer dit niet het geval is, zal er overgeschakeld worden naar de 230 V vanuit de omvormer.

Aanduidingen

De meeste omvormers hebben één getal op het kastje staan. Dit getal staat voor het wattage, dit is het uitgangsvermogen van de omvormer. Sommige omvormers hebben twee getallen op het kastje staan, in dit geval staat het eerste getal voor het voltage, de aansluitspanning, het tweede getal staat voor het wattage. Of er één of twee getallen aangeduid staan op de omvormer hangt vaak af van het merk van de omvormer.

Vermogen

Omvormers zijn er in verschillende vermogens. Welke omvormer het meest geschikt is voor jou hangt af van welke apparaten je wilt gebruiken met de omvormer. Hoe meer en hoe grotere apparaten je wilt gebruiken op de omvormer, hoe hoger het vermogen van de omvormer moet zijn. Voor een mobiele oplader hebt je bijvoorbeeld lang niet zoveel vermogen nodig als voor een airco.

Type omvormer

De twee meest voorkomende types omvormers zijn de pure sinus omvormers en de gemodificeerde sinus omvormers.

Pure sinus (zuivere sinus omvormer) houdt in dat de uitgangsspanning van de omvormer precies hetzelfde is als de uitgangsspanning die thuis uit het stopcontact komt. De spanning wordt in één vloeiende beweging van de ene naar de andere kant overgebracht. Alle apparaten werken probleemloos op een pure sinus omvormer.

Gemodificeerde sinus wil zeggen dat de spanning in stapjes van de ene naar de andere kant wordt overgebracht. Met een gemodificeerde sinus omvormer kan het voorkomen dat niet alle apparaten probleemloos werken op de omvormer. Sommige apparaten zoals koffiezetapparaten en elektrisch tandenborstels kunnen minder goed werken. Hierdoor is de prijs van gemodificeerde sinus omvormers dan ook een stuk lager vergeleken met pure sinus omvormers.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een omvormer is 10 tot 15 jaar. Hierna kun je je omvormer het beste vervangen voor een nieuwe.

Welke omvormer je het best kunt kiezen hangt dus vooral af van welk soort en hoeveel apparaten je aan wilt sluiten op de omvormer. Wil je veel en/of grote apparaten gebruiken, dan kun je kiezen voor een omvormer met een groot vermogen. Wil je zeker zijn dat al je apparaten werken op de omvormer, dan raden we je aan om voor een pure sinus omvormer te kiezen. Voor deze omvormer betaal je dus wel wat meer dan voor een gemodificeerde sinus omvormer, maar hiermee heb je wel zekerheid dat je apparaten zullen werken op de omvormer.


Deel dit artikel