Of je nu in het naseizoen kampeert of in het hoogseizoen: vrijwel iedereen heeft wel eens te maken gehad met slecht weer op de camping. Wind is meestal het grootste probleem. Staat de tent stevig? Zijn er geen stoelen weggewaaid? En, hoe kun je eigenlijk koken op gas als het waait? Wij vertellen je in dit blog hoe je - ook als het waait - toch een maaltijd op tafel kunt zetten als je kookt op gas.

1. Gebruik een windscherm

Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat de vlam om de haverklap uitwaait. Hoe moet je dan koken? De oplossing is een stevig windscherm die je dicht op het camping kooktoestel zet. Hierdoor blijft het vuur aan en kun je prima koken in de wind. Kookwindschermen zijn meestal gemaakt van aluminium en daarnaast zijn ze opvouwbaar zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Als je een windscherm goed installeert, heeft de wind geen kans om het vuurtje uit te waaien. Daarnaast is datgene wat je kookt ook nog sneller klaar, aangezien de warmte beter vastgehouden wordt. Heb je de ruimte dan kun je natuurlijk ook voor een groot windscherm kiezen, dan weet je zeker dat je uit de wind blijft.

2. Kies voor een kooktoestel met thermische beveiliging

Is koken op gas gevaarlijk als het waait? Want wat gebeurt er als de vlam uitgaat en je dit niet doorhebt? Gelukkig hebben de meeste kooktoestellen een thermische beveiliging. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt als de vlam door de wind uitwaait. Op deze manier kan er geen gas ontsnappen als de vlam gedoofd is. Super veilig dus.

3. Kies voor een Xcelerate kooktoestel

Bij een Campingaz Xcelerate kooktoestel zijn de branders deels afgesloten waardoor de wind wordt tegengehouden. Deze constructie zorgt er tevens voor dat de kooktijd in de buitenlucht tot maar liefst 50% wordt verkort. Als je daarnaast de deksel ook als extra windscherm gebruikt, is koken in de wind geen enkel probleem.

Kortom, je kunt prima koken in de wind mits je gebruik maakt van een windscherm of een kooktoestel die gemaakt is voor gebruik in de wind. Daarnaast is het altijd veilig om te kiezen voor een kooktoestel met een thermische beveiliging: hierdoor ontstaan er geen gevaarlijke situaties als de vlam uitwaait.

Wat is jouw ervaring met koken in de wind?