kamperen met Anna en Mark

We delen maar al te graag onze vakantieverhalen met de hele wereld. En hoe leuk is het om je te laten inspireren door de reisverhalen van anderen? In dit blog vertellen Anna en Mark over hoe ze hun banen opgezegd hebben om fulltime te gaan reizen door Europa.

Kampeerders Anna en Mark
Leeftijd 35 en 46 jaar
Kamperen sinds Van kinds af aan
Kamperen met Dethleffs Globetrotter 2003
Kamperen met Anna en Mark

Vertel iets over jezelf en je partner

"Ik (Anna) ben 35 jaar en geboren en getogen in Deventer, ik heb mijn leven lang gevoetbald. Mijn hobby’s zijn o.a. puzzelen, wandelen en kleuren. Mark is 46 jaar, geboren en getogen in Enter en heeft zijn hele leven lang gebasketbald. Hij houdt o.a. van fotografie, natuur, motor rijden, vissen en wandelen. Vorig jaar hebben wij beiden onze baan opgezegd om samen fulltime te kunnen reizen."

Hoe lang kamperen jullie al?

"Beiden zijn we in onze vroege jeugd vaak op kampeervakanties geweest met onze ouders. Ik vaak met een tent en Mark vaak met een vouwwagen. Samen zijn we ook regelmatig wezen kamperen. We kamperen dan altijd erg basic met een klein tentje, zonder stroom en een eenpits gasstelletje. Soms een weekendje, soms een aantal weken. Sinds begin 2021 reizen we rond met onze camper door Europa." Kamperen met Anna en Mark

Hoe is het idee ontstaan om jullie huis te verkopen en in een camper te gaan leven?

"We hebben het er vaak over gehad om voor een lange tijd op reis te gaan maar nooit de knoop door durven hakken. Op een gegeven moment hebben we er voor gekozen om kinderloos te blijven, hierdoor praten we weer vaker over andere keuzes en mogelijkheden. We wilden beiden graag iets doen waar we later met veel plezier op terug zouden kunnen kijken. Langdurig reizen was één van de dingen waar we wat serieuzer over begonnen te praten. Toen iemand in onze directe omgeving een hersentumor bleek te hebben kregen we nog meer het idee “als we iets willen dan moeten we het gewoon doen”. Iets later had iemand die we kennen interesse in ons huis. Vanaf dat moment werd het allemaal erg serieus. Binnen een paar weken hadden we de knoop doorgehakt en was het besluit genomen. Het huis werd verkocht, onze banen werden opgezegd, wij gingen op reis!"

"In eerste instantie wilden we gaan backpacken, met de rugzak op, via lokaal vervoer van land naar land. Maar door corona beperkingen leek ons dit toch niet erg verstandig. Wat dan wel … Rondreizen door Europa leek ons ook erg leuk, op welke manier dan ook. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een camper. Op deze manier zijn we erg mobiel, kunnen we kiezen uit onnoemelijk veel prachtige landen en plekken en kunnen we goed afstand houden van andere mensen (i.v.m. corona). Omdat we al wisten dat we kamperen erg leuk vinden en goed zonder enige luxe kunnen hadden we er alle vertrouwen in dat dit bij ons zou passen. En dit is het afgelopen jaar ook wel gebleken."

Kamperen met Anna en Mark

Hoe reageerde jullie omgeving?

"Verrast en wisselvallig. Veel mensen waren verbaast dat wij ons prachtige huisje gingen verkopen en onze banen op gingen zeggen. De meeste mensen vonden het wel erg bij ons passen geloof ik."

Wat is het mooiste dat jullie tot nu toe hebben gezien?

"Poeh, dat is lastig. Wij vonden Sicilië, Italië erg leuk, zowel qua sfeer als wat er te zien is. Albanië vonden we zowel indrukwekkend als confronterend, de contrasten zijn er enorm. De beste keuzes die we tot nu toe gemaakt hebben zijn denk ik dat we de knoop hebben door gehakt en zijn gaan reizen en dat we geen vaste planning hebben. We doen wat goed voelt."

Kamperen met Anna en Mark

Heb je nog een tip voor andere mensen die deze stap overwegen?

"Doen, gewoon doorpakken, vaak ben je te bang. Probeer je te verdiepen in wat je wil en kan, er is zoveel informatie beschikbaar op o.a. YouTube. Maak er gebruik van."

Wat zijn jullie toekomstige vakantieplannen?

"De komende maanden zijn we van plan om via onder andere Noord-Macedonië, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Finland, Zweden, Noorwegen richting Nederland te rijden."

Wat is jullie favoriete vakantieland?

"Elk land heeft wel iets te bieden, er zijn een aantal landen die ons hart veroverd hebben. Dit zijn onder andere Italië, Albanië, Montenegro en Slovenië vonden we erg bijzonder."

Kamperen met Anna en Mark

Andere leuke weetjes

"In Griekenland hebben we onze hond Sunny opgepikt. We hebben haar bij een opvang voor zwerfhonden gevonden. Ze is inmiddels 11 maanden oud en zo’n 3 maanden bij ons. Een camper en een hond gaan erg goed samen."

"Een aantal vriendinnen zijn een weekendje op bezoek geweest toen we in Thessaloniki, Griekenland waren. Samen hebben we een weekend in een huis doorgebracht, voor ons de eerste keer sinds we op reis zijn."

"We houden onze reis bij op Instagram (@tripinbeeld), Polarsteps en YouTube, ook hebben we een eigen website Tripinbeeld.nl waar we met regelmaat blogs en foto’s op zetten."

Kamperen met Anne en Mark

Heb je ook een bijzonder vakantieverhaal of heb je jouw caravan of camper omgebouwd of beschilderd? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw verhaal ook op ons blog!


Deel dit artikel