Hoe verminder je vouwen in de ramen van een tent?

Hoe verminder je vouwen in de ramen van een tent?

Je hebt net een nieuwe voortent gekocht, zet 'm op, maar kijkt tegen een vervelende vouw aan. En het lijkt wel of je niet zo goed naar buiten kunt kijken. Dat is natuurlijk vervelend, maar je kunt er wel zelf veel aan doen om zo helder mogelijk de wereld in te kijken. Ik leg je eerst wat uit over raamfolie en vervolgens over wat jijzelf kunt doen om vouwen te verwijderen of in ieder geval te verminderen.

Raamfolie van tenten

Raamfolie is een hoogtechnisch product. De twee belangrijkste eisen die we aan raamfolie stellen zijn: hoge mate van soepelheid, zodat de folie gemakkelijk te vouwen is en een zo optimaal mogelijke transparantie, dus dat je zo goed mogelijk door de ramen kunt kijken. De raamfolie van 'vroeger' was transparanter dan de huidige folie. Echter, vanwege regelgeving op milieugebied is het tegenwoordig verboden om weekmakers met zware metalen, zoals de combinatie barium/cadmium, die in het verleden in raamfolie gebruikt werd, in de tent te verwerken.

Veranderde structuur van raamfolie

Op dit moment gebruiken tentfabrikanten barium/zink als oplosmiddel. Dit heeft tot gevolg dat de structuur van de folie verandert, waardoor kleine glinsteringen kunnen voorkomen. Bovendien zijn vouwen in het materiaal duidelijker te zien en kunnen er zelfs haarfijne "wondjes" in de folie ontstaan. Hier is momenteel helaas nog niets aan te doen. Raamfolie is een plastisch materiaal en hierdoor is het onvermijdelijk dat de weefstructuur van het tentdoek vaag te zien is in het folie. Door de veranderde samenstelling van de weekmaker kunnen we niet garanderen dat de ramen 100% gelijkmatig doorzichtig zijn.

Beste kwaliteit raamfolie

De veranderde samenstelling van de raamfolie heb je niet alleen als je een tent van het huismerk Obelink koopt, maar ook bij de zogenaamde merktenten. De fabrikanten van merktenten moeten zich aan dezelfde regels houden. Maar de folie in de tenten in ons assortiment is wel van de beste kwaliteit. Die garantie kan ik je geven! Het foliemateriaal is duurzaam en beschermt tegen UV-straling en is daarnaast bestand tegen temperaturen tussen -25 tot +60ᄚC.

Vouwen in raamfolie verminderen door strak opspannen

Kreukels kun je uit het tentdoek krijgen, mits je de voortent goed opspant. Ik raad altijd aan om hierbij een framespanner te gebruiken. Daarmee haal je net die laatste extra centimeters die je met de hand niet meer kunt opspannen. En juist door die extra centimeters trek je plooien er voor een groot deel uit. Om te testen of jouw tent strak genoeg opgespannen staat, kun je het volgende trucje toepassen. Tik nadat je klaar bent met het afspannen (of klaar denkt te zijn ;-)) tegen het doek aan. Wanneer het doek trilt, vergelijk het met het effect dat je krijgt wanneer je tegen een ballon aan tikt, dan staat je tent strak. Staat jouw tent strak, dan staat ook de raamfolie op spanning. Wanneer de folie vervolgens door de zon (warmte) warm wordt, dan wordt de folie zachter en trekken de plooien er uit.

Scherpe vouwplekken krijg je helaas niet helemaal uit de raamfolie. Voortenten worden namelijk vrij strak opgerold om zo klein mogelijk te verpakken. Hierdoor is de druk op de ramen vrij groot, mede vanwege het gewicht van het tentmateriaal.

Gebruikmaken van warmte

Wat ook kan helpen voordat je de tent opzet, is de raamdelen op een warme plek uithangen, bijvoorbeeld boven een radiator. Let er wel op dat de folie de kachel niet raakt. Wat echter verreweg het beste helpt, is de tent strak opzetten en strak afspannen.

Goed opbouwen is de sleutel

Een tent opzetten kan iedereen wel, maar voor goed opbouwen ligt de sleutel bij goed spannen. Dus zet de tent niet alleen neer, maar span 'm ook goed strak. Daar haal je de meeste winst uit. Niet alleen wat betreft de raamfolie, maar ook de stormvastheid, want als jouw tent minder plooien bevat, dan fladdert de wind er minder overheen. Bovendien heb je dan minder kans op het ontstaan van waterzakken. Aan het voorkomen van waterzakken volgt overigens binnenkort een blog. Als je de tent slecht opbergt, kan dit ook tot vouwen leiden. Hoe je je voortent het beste opvouwt, kun je lezen in ons blog 'hoe vouw ik de voortent op'.

Heb je een klein scheurtje gekregen in het raamfolie? In deze video laat Daniël ziet hoe je dit eenvoudig zelf kunt repareren:

Goede doorzichtigheid heb je dus voor een groot deel zelf in de hand. Je zult alleen de scherpe vouwen en wondjes niet helemaal kunnen wegwerken.


Deel dit artikel: