Hoe pak je de auto in voor de vakantie?

Als de vakantieperiode is aangebroken zie je ze weer als paddenstoelen uit de grond komen: personenauto's die helemaal tot boven volgeladen zijn met vrolijke mensen, blije honden en vakantiespullen – heel veel vakantiespullen. Logisch, je wilt tenslotte alles wat je lief is meenemen op vakantie. Maar hoe krijg je zo veel als mogelijk op een veilige en goede manier in je auto? Wij geven je in dit blog graag wat tips over hoe je te werk gaat met een auto inpakken.

Hoe pak ik mijn auto in voor vakantie

Auto inpakken: maximaal gewicht voor belading

Om te beginnen: ook voor personenauto's geldt een maximaal gewicht voor de belading. Je kunt dus niet onbeperkt spullen in je auto stapelen. Je denkt misschien dat dit alleen aan de orde komt als je zware spullen verhuist of en heel bankstel in de auto vervoert. Maar onderschat niet hoeveel gewicht bij elkaar komt als je met een heel gezin op vakantie gaat, inclusief een zware tent. Het is echt handig te weten wat je maximale gewicht is en wat er gebeurd als je dit overschrijdt. Afgezien van een flinke boete die je daarmee riskeert.

Overbelasting is gevaarlijk

De ADAC – de Duitse ANWB – heeft onlangs uitgebreide tests gedaan wat een overbelading van een auto met het rijgedrag doet. Daarbij werd een personenauto met 80 kilo te veel beladen. De resultaten waren best verontrustend. Bij het gewone rijden is er nog niet zo veel aan de hand, maar bij noodsituaties blijkt het ineens een stuk moeilijker te zijn de auto te goed te controleren. En dat geldt voor oudere auto's net zo als voor nieuwere modellen. Een plotselinge uitwijkmanoeuvre of een noodstop kan tot gevolg hebben dat de auto oncontroleerbaar wordt. Ook kan de auto bij hoge snelheid in de bochten gaan slippen.

Het maximale gewicht dat je beladen auto mag hebben, staat op de kentekenkaart, het kentekenbewijs en in het kentekenregister. Ook mag de aslast en de druk op de koppeling (trekhaak) niet te zwaar zijn. Het is natuurlijk lastig je auto op de weegschaal te zetten. Het is daarom wel aan te bevelen om zwaardere bagagestukken te wegen voordat je ze in de auto plaatst. Natuurlijk moet je ook het gewicht van de inzittende personen, dieren en eventuele dakkoffers met inhoud ook mee rekenen.

De juiste verdeling

Niet alleen het gewicht, maar ook de verdeling daarvan is belangrijk bij de auto inpakken. Prop dus niet alles in de auto. Houd je aan deze richtlijnen:

 • Neem niet te veel mee. Dit is zeker het meest voor de hand liggende. Meestal blijkt op vakantie namelijk dat je minder nodig hebt dan vooraf verwacht. Vooral vrouwelijke vakantiegangers hebben daar een handje van. Hoe zwaarder je auto beladen is, des te hoger is overigens het benzine verbruik. Dat tikt toch aan bij een lange reis.
 • Plaats zware spullen zo veel mogelijk onderin, daardoor wordt het zwaartepunt van de auto lager. Dat is veiliger bij een eventueel ongeluk. Bovendien zo dicht mogelijk tegen de achterbank aan.
 • De hoedenplank heeft niet voor niets deze naam, ook al zullen er tegenwoordig steeds minder vaak hoeden op liggen. In ieder geval moeten het lichte dingen zijn. Bij een noodstop vliegen dingen op de hoedenplank naar voren, wat bij zware dingen heel gevaarlijk kan zijn.
 • Gebruik een stevig bagagenet of hek tussen de rugleuning van de achterbank en de kofferbak om de bagage achterin op zijn plaats te houden. Bij een noodstop vliegen spullen van achter met een hoge snelheid naar voren en kunnen inzittenden zwaar verwonden.
 • Neem geen losse glazen flessen mee, als deze bij een ongeluk kapot gaan vormen ze levensgevaarlijke objecten.
 • Houd nog iets ruimte over. Soms kom je op vakantie iets heel leuks tegen dat je graag naar huis zou willen meenemen als mooi aandenken of dat perfect in je huis past. Maar als je auto al op de heenweg propvol was krijg je het niet meer mee.
 • Zorg voor de correcte bandenspanning. Die moet bij een zwaarbeladen auto hoger zijn dan anders. Daarmee verbeter je niet alleen het rijgedrag maar gebruik je ook minder benzine.

Neem een dakkoffer

Een dakkoffer is ideaal om je bagageruimte uit te breiden. Maar ook hier zijn er een paar punten die je in de gaten moet houden:

 • Plaats de dakkoffer altijd in het midden van het dak. Smalle koffers zie je vaak aan een zijde van het dak gemonteerd. Waarschijnlijk omdat je dan van één kant beter erbij kunt. Maar doe dit beter niet. Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag en levert in het midden van het dak de minste problemen op.
 • Leg geen losse dingen – vooral geen zware – in de dakkoffer. Als je hard remt worden deze dingen als het ware ´gelanceerd´ en kunnen beschadigd worden of de koffer zelf beschadigen.
 • Leg zo veel mogelijk lichte dingen in de dakkoffer. Zeer zware dingen horen altijd in de achterbak van de auto, zodat het zwaartepunt van de auto laag blijft. De zwaardere spullen leg je in het midden van de dakkoffer, de lichtere dingen rechts en links daarvan.
 • Denk aan de maximale daklast die voor je auto geldt. Als die bijvoorbeeld 80 kg is, moet je daarvan eerst het gewicht van de dakkoffer (bijvoorbeeld 20 kg) en de dakdrager (bijv. 10 kg) aftrekken: wat je overhoudt (in dit geval 50 kilo) is het gewicht dat in de dakkoffer mag. De daklast ligt meestal tussen 70 en 100 kilo.
 • Leg geen dingen in de dakkoffer die niet nat mogen worden. Veel dakkoffers lekken namelijk in meer of mindere mate.
 • Pas op als je een parkeergarage inrijdt. Zeker in het buitenland kunnen parkeergarages soms lager zijn dan we in Nederland gewend zijn en is je auto met een hoge dakkoffer soms net te hoog. Je zou niet de eerste zijn die met de auto in een garage klem komt te zitten omdat die niet aan de dakkoffer heeft gedacht.
 • Pas je rijsnelheid aan. Er zijn weliswaar geen wettelijke beperkingen voor het rijden met een dakkoffer, maar het is wel zo veilig niet te hard rijden. Vooral niet door de bochten.

Overigens: Met een dakkoffer verbruikt je auto meer brandstof, ongeveer 2 Liter extra per 100 kilometer bij een snelheid van 130 km/h. Rij dus niet onnodig met een (lege) dakkoffer rond.

Kortom, een auto inpakken is zo simpel nog niet. Het belangrijkste is dat je let op de veiligheid. Als je deze tips volgt staat een leuke en vooral veilige reis niets meer in de weg.


Deel dit artikel