Ook nu het steeds eerder donker is stappen veel Nederlanders iedere dag op de fiets. Naar werk, school of de sportclub: de Nederlandse fietscultuur houdt niet op wanneer de wintertijd ingaat. Gelukkig zijn de automobilisten in Nederland gewend aan fietsers en zijn er veel fietspaden aangelegd. Alsnog ben je als fietser erg kwetsbaar en moet je alert blijven voor alles wat er op de weg gebeurd. Met name op rijbanen ヨ waar het snelheidsverschil erg hoog is in vergelijking met autoメs ヨ is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Maar hoe kan je veilig fietsen in het donker? In deze blog zetten we tips op een rijtje:

Verlichting en reflectie voor op de fiets

Om veilig op pad te gaan in het donker is het van belang dat je verlichting en reflectie op je fiets of lichaam hebt. Het is daarbij belangrijk dat je niet alleen zichtbaar bent, maar ook zelf goed kunt zien wat er op je pad ligt. In deze blog hanteren we de regels van de Rijksoverheid.

Verplichte verlichting

In Nederland ben je verplicht om fietsverlichting en reflectoren op je fiets hebben. Deze regels zijn vastgesteld door de overheid. Voldoe je niet aan de eisen, dan kun je een boete krijgen. Er is geen wetgeving voor de sterkte van de verlichting, maar het is aan te raden om goede lampen op je fiets te plaatsen.

Je bent verplicht om de volgende lichten en reflectoren op je fiets te hebben:

 • Wit of geel voorlicht
 • Rood achterlicht
 • Een rode reflector achterop de fiets (mag niet driehoekig zijn)
 • Gele reflectoren op de trappers
 • Witte of gele reflectoren op de velgen of een reflectiestreep

De lampen mogen niet knipperen en moeten goed zichtbaar zijn. Wanneer je gebruik maakt van losse lampjes op het lichaam moeten deze op het bovenlichaam worden geplaatst (bijvoorbeeld op je jas of rugzak). Hier bewegen de lampjes het minst. Denk eraan dat je voorlicht goed is afgesteld, het is belangrijk dat deze geen weggebruikers kan hinderen.

Reflecterende fietskleding

Zelfs met de verplichte verlichting ben je als fietser soms niet goed zichtbaar. Bijvoorbeeld als het regent of mistig is, maar ook langs drukke wegen worden fietsers al snel over het hoofd gezien. In die gevallen is het verstandig om jezelf uit te rusten met extra verlichting en reflectie, zoals led-armbanden en veiligheidshesjes.

Denk bij de aanschaf van fietskleding, fietsschoenen en helmen aan reflecterende strepen en een opvallende kleur van het materiaal.

Reflecterende fietsaccessoires

Ook bij de aanschaf van je fietsaccessoires kun je rekening houden met fietstochten in het donker. Let bij de aanschaf van fietstassen, fietsmanden, zadeltassen en hondenfietskarren op de kleur en reflecterend materiaal.

Verkeersregels voor fietsers

Fietsers zijn bestuurders en moeten zich aan bepaalde regels houden. Dit zijn de belangrijkste regels voor fietsers.

Plek op de weg

Als fietser rij je op het fietspad of fiets-/bromfietspad. Wanneer deze ontbreekt ヨ of er een onverplicht fietspad is ヨ mag je ook op de rijbaan of B-weg fietsen. Let op: fietsen op de rijbaan is op sommige wegen verboden, zoals de autoweg en snelweg. Met name in het donker kan het een stuk gevaarlijker zijn om langs drukke wegen te fietsen, houd hier rekening mee.

Fietsers rijden aan de rechterkant van de weg, maximaal met twee personen naast elkaar.

Voorrangsregels

In tegenstelling tot voetgangers gelden de voorrangsregels wel voor fietsers. Zij krijgen dus voorrang als ze van rechts komen en moeten zich ook aan de voorrangsborden houden.

Fietsers krijgen alleen voorrang bij zebrapaden wanneer ze van de fiets afstappen en hem aan de hand meenemen. Let er wel op dat automobilisten je goed zien, in het donker zijn zebrapaden en voorrangswegen een stuk minder overzichtelijk.

Muziek en mobiele telefoon op de fiets

Naar muziek luisteren en bellen op de fiets is niet verboden. Wel is het verboden om een andere weggebruikers in gevaar te brengen. Vooral wanneer het donker is raak je snel afgeleid door muziek en het licht van je telefoon, let dus goed op wanneer je met je mobieltje bezig bent op de fiets.

Veiligheidstips voor fietsen in het donker

Of je nou gaat wielrennen of メs nachts vanuit de stad naar huis fietst: veiligheid is ontzettend belangrijk. Hieronder geven we je wat extra tips:

 • Kies veilige routes: vermeid drukke openbare wegen en probeer zoveel mogelijk op goed verlichte fietspaden te fietsen.
 • Kies routes die je kent, de weg vinden is een stuk lastiger in het donker.
 • Fiets samen: meerdere (goed verlichte) fietsen zijn beter zichtbaar en samen sta je een stuk sterker wanneer er iets onverwachts gebeurt.
 • Kijk niet (teveel) op je mobiel, door het felle licht duurt het nog langer voordat je ogen weer gewend zijn aan het donker.
 • Vertel mensen dat je gaat fietsen: waar je heen gaat, welke weg je neemt en hoe lang je daar over doet.
 • Neem je mobiel mee: handig als je verdwaald bent, een lekke band hebt of voor andere omstandigheden.
 • Fiets zonder muziek: door muziek te luisteren verslechteren andere zintuigen, waaronder je ogen.

Dus: Hoe kan ik veilig fietsen in het donker? Zorg ten eerste altijd dat je de verplichte verlichting op je fiets in orde hebt. Daarna kun je eventueel reflectie en lampjes toevoegen waar nodig. Zo ben je zichtbaar voor andere weggebruikers en kun je met een gerust hart in het donker fietsen. Fiets jij wel eens in het donker? Laat ons weten welke maatregelen jij neemt!