Hoe kan ik mijn tent beveiligen? 7 tips!

Als je voor een paar boodschappen de deur uitgaat, of je een dagje opstap gaat met het gezin, dan zorg je er altijd voor dat alle deuren thuis netjes op slot zitten. Hoe werkt dat eigenlijk op de camping? Een caravan of camper kun je wel op slot draaien, maar hoe zit dat bij een tent? Wij geven je een paar tips.

Tip 1: Laat waardevolle spullen thuis

Wellicht voor de hand liggend, maar wel de belangrijkste tip: laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. Vraag jezelf af of het echt noodzakelijk is om je nieuwste horloge of dure gadgets mee te nemen naar de camping. Hoe minder waardevolle spullen je bij je hebt, hoe minder je bang hoeft te zijn voor diefstal.

Tip 2: Maak gebruik van een camping kluisje

Het is misschien niet altijd mogelijk om álle waardevolle spullen thuis te laten. Heb je bijvoorbeeld een iPad bij je of een mobiele telefoon die je niet gebruikt als je een dagje gaat zwemmen? Kijk dan of je bij de receptie van de camping een kluisje kunt huren. Op de meeste campings kun je voor een paar euro per dag al een kluisje krijgen. Met je spullen achter slot en grendel kun jij vervolgens lekker de hele dag genieten aan het zwembad.

Tip 3: Leg waardevolle spullen in de auto

Is er geen campingkluisje beschikbaar? Leg dan je waardevolle spullen in de auto, eventueel in een kluisje met een slot en bewaar deze bijvoorbeeld onder de bestuurdersstoel. Voor extra veiligheid kun je de kluis ook nog vastmaken in de auto met een staalkabel. Mocht er dan ingebroken worden in je auto, dan kunnen ze de kluis niet meenemen.

Tip 4: Kluisje in je tent

Wil je de spullen niet in de auto leggen of ben je niet met de auto? Dan kun je ook een kluis in de tent leggen. Een kluis met een staalkabel heeft natuurlijk niet veel nut, want je zult geen plek hebben om de kabel aan te bevestigen. Maar er zijn alternatieven. Bijvoorbeeld een safe in de vorm van een blik soep of gepelde tomaten. Ze zijn niet van echte blikken de onderscheiden. Op die manier kun je het blik vullen met waardevolle spullen en het tussen de andere etensvoorraden zetten. Daar blijft het voor dieven zeer waarschijnlijk ongezien. Deze blikken zijn echter alleen geschikt voor kleine dingen.

Tip 5: Sluit je tent niet af met een slot

Natuurlijk is het belangrijk om stil te staan bij veiligheid, maar maak er geen te groot probleem van. Een slot op je tent kan bijvoorbeeld averechts werken: je tent wordt hierdoor interessanter voor inbrekers. Het lijkt immers of je iets van waarde te verbergen hebt. Doe ook vooral ’s nachts geen slotje op de rits. Als er wat gebeurt kun je hierdoor niet snel wegkomen.

Tip 6: Alarm bij de tentingang

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet een heuse alarminstallatie, maar een klein personal of pocket alarm voor een paar Euro. Deze maakt een fel geluidsignaal als er aan het trekkoord getrokken wordt, waardoor een gelegenheidsdief behoorlijk schrikt en zich waarschijnlijk uit de voeten maakt. Bovendien worden de mensen in de buurt gewaarschuwd. Daarbij is het belangrijk om het alarm aan de binnenkant van de tent vast te maken en het koord met de ritssluiting te verbinden, zodat het alarm van buiten niet te zien is en niet gewoon losgemaakt kan worden. Doe het zo dat je zelf wel bij het alarm kunt komen zonder hem af te laten gaan.

Tip 7: Sociale controle

En dan heb je natuurlijk nog de sociale controle. Maak goed contact met je buren, zodat je ze kunt vragen een oogje in het zeil te houden als je even weg bent. Doe dan hetzelfde voor hun.

Je kunt dus best wel wat doen, om dieven geen kans te geven. Als je geen waardevolle spullen in je tent hebt liggen, kun je de tent gewoon dichtritsen en lekker op pad gaan. Waardevolle spullen kun je in een campingkluis leggen of in de auto. Nog beter: laat je waardevolle spullen voor de zekerheid thuis. Het is altijd goed om op je hoede te zijn, maar sta er niet teveel bij stil. Kamperen in de tent moet vooral leuk blijven.


Deel dit artikel