Als je op de camperplaats aangekomen bent en je een kopje koffie wilt zetten voordat je de luifel gaat uitdraaien, is het vaak zo dat je camper niet helemaal waterpas staat. Dit is een veel voorkomend probleem, aangezien de ondergrond op de camping vrijwel nooit helemaal vlak is. Het is daarom altijd handig om wat extra hulpmiddelen mee te nemen, zodat je te allen tijde de camper mooi waterpas kunt zetten! Hoe je dit doet? Wij leggen het je uit.

Hulpmiddelen voor camper waterpas zetten

Staat je camper niet waterpas? Dan kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

Oprijblokken

Dit zijn als het ware schuine blokken waar je op kan rijden om de camper recht te laten staan. Let erop dat je het waterpas zetten met oprijblokken altijd met z’n tweeën doet. Zorg ervoor dat het oprijblok altijd recht en goed in het midden van het wiel zet. Als dit zo is, kun je er voorzichtig op rijden. Als de camper op de gewenste hoogte staat, vergeet dan niet de camper op de handrem te zetten zodat de camper niet terug kan rollen. Als je geen ervaring hebt met oprijblokken, dan is het verstandig om dit thuis een paar keer te oefenen.

Let bij het gebruik van oprijblokken op het volgende:

  1. Maak je in de winter gebruik van oprijblokken? Zorg er dan voor dat je camper niet op de handrem staat, aangezien deze vast kan vriezen. Gebruik in de winter in plaats van de handrem een keg. Hierdoor kan de band ook niet terugrollen van het oprijblok.
  2. Lukt het niet om de camper waterpas te krijgen met 1 oprijblok? Gebruik dan een tweede oprijblok op de andere wielen. Op deze manier kun je een beetje spelen met de hoogtes om vervolgens je camper waterpas te krijgen.

Bandenkussen

Dit kussen is speciaal ontwikkeld om auto’s caravans en campers snel waterpas te zetten. Deze bandenkussens zijn ideaal voor een ondergrond die nat en modderig is, het kussen is namelijk makkelijk schoon te maken. Tip: je kunt dit kussen ook gebruiken tijdens de winterstalling, om vierkante banden te voorkomen.

Wanneer het niet lukt om je camper met 1 oprijblok waterpas te krijgen, kun je met een tweede oprijblok op de andere wielen gaan spelen om deze alsnog waterpas te krijgen.

Camper stabiliseren

Wanneer je je camper waterpas hebt gezet, is het natuurlijk ook belangrijk om je camper te stabiliseren. Gebruik hiervoor je stabilisatievoeten. Gebruik ze niet om je camper waterpas te zetten, zoveel draagvermogen kunnen ze niet aan. Heb je geen stabilisatievoeten? Maak dan gebruik van as standaarden.


In deze video leggen we je precies uit hoe je een bandenkussen of oprijblok in gebruik kunt nemen:

Heb je nog meer vragen over het waterpas zetten van je camper? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder.